Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηκτικό μίγμα εκτός - Αισιοδοξία εντός

Για τυχόν κλείσιμο της κάνουλας των αγορών που πραγματοποιούν ξένοι επενδυτές ανησυχεί το Χ.Α. Έως τότε όμως τα κεφάλαια με καταγωγή από το εξωτερικό συνεχίζουν να τοποθετούνται από την Εθνική, τη ΔΕΗ και τα λιμάνια μέχρι την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την AS Company και τα ψάρια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Στο... τείχος του φόβου σκαρφαλώνουν οι αγορές” σύμφωνα με την παλιά θυμόσοφη χρηματιστηριακή ρήση και ελάχιστοι έχουν λόγους να διαφωνήσουν.

Για εκρηκτικό μίγμα στις αγορές με ευρώ, πετρέλαιο, χρυσό σε υψηλότατα επίπεδα κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της η ”Ημερησία”, ενώ σύμφωνα με το σχετικό θέμα του Euro2day, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συνιστούν ”αύξηση ρευστότητας”.

Πράγματι, για το ελληνικό χρηματιστήριο, ένας από τους λίγους ευδιάκριτους κινδύνους που θα μπορούσε να απειλήσει τα επερχόμενα είναι ο συνεχής κίνδυνος για μια γερή διόρθωση που θα μπορούσε να έρθει από τις ξένες αγορές, δηλαδή τη Νέα Υόρκη.

Αυτό γιατί στην ελληνική αγορά οι ξένοι ενισχύουν μεθοδικά τις θέσεις τους σε μετοχές εισηγμένων, είτε αφορούν στην ”ατμομηχανή” του Χ.Α., Εθνική (των 22,7 δισ. ευρώ), είτε στην AS Company (που σε σχετικό θέμα πολύ χρήσιμα και γλαφυρά καταγράφει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου).

Κυρίως ξένοι συνεχίζουν να τοποθετούνται στην Εθνική, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο όμιλος σε... δεύτερο χρόνο θα κλείσει μία από τις συμφωνίες που κυοφορούνται.

Είτε στην ευρύτερη αγορά της Ρωσίας είτε στην ελληνική, όπου οι φήμες για ”τελειωμένη δουλειά” με την Alpha Bank επιμένουν τις τελευταίες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση η Εθνική, ειδικότερα εάν πηγαίνει καλά η τουρκική οικονομία, θα βλέπει όλο και υψηλότερα.

Στην ενέργεια, συνεχίζουμε να επιμένουμε στη ΔΕΗ, όπου μετά τη Morgan Stanley και η HSBC προχωρά σε μια... χορευτική κίνηση (κοινώς, κωλοτούμπα) και αναβαθμίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 13 ολόκληρα ευρώ την τιμή-στόχο, στα 29 ευρώ.

Βέβαια, η Morgan Stanley είχε δηλώσει πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να πιάσει και τα 56 ευρώ, όταν η τρέχουσα αποτίμηση της Επιχείρησης κυμαίνεται στα 6,2 δισ. ευρώ.

Εμείς, κάθε φορά που ξένος οίκος υπερθεματίζει για τη ΔΕΗ, θα υπενθυμίζουμε την έγκαιρη και σε ανύποπτο χρόνο διορατική ανάλυση του Βασίλη Βλασταράκη.

Στα λιμάνια οι εξελίξεις τρέχουν, όπως αναφέρεται και στο σχετικό θέμα (πολυγραφότατη σήμερα η Αθηνά Καλαϊτζόγλου), με τις ξένες κυβερνήσεις να μπαίνουν πλέον ανοιχτά στο παιχνίδι.

Τόσο για την Cosco οι Κινέζοι που πιέζουν είναι ουσιαστικά κάτι σαν υπουργοί Ναυτιλίας και Ναυπηγήσεων, όσο και για την Dubai Ports οι παράγοντες που ”ενοχλούν” την κυβέρνηση βρίσκονται στο κυβερνητικό σχήμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το πιθανότερο είναι ότι για τη λιμενική πολιτική τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Οικονομίας.

Ημέρα αποτελεσμάτων η σημερινή για ΕΛΠΕ και Motor Oil, με καθαρά προσωπική μας εκτίμηση ότι η ΜΟΗ μπορεί να κάνει τη θετική έκπληξη.

Για το τέταρτο τρίμηνο είμαστε σχεδόν βέβαιοι, περιμένουμε όμως πως ο ρυθμός ανάπτυξης μεγεθών του γ’ τριμήνου θα είναι συγκριτικά καλύτερος απ’ ό,τι αναμένεται.

Δημοσκόπηση πραγματοποιεί το Euro2day και για τα καθαρά κέρδη ενός από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα ελληνικά blue chips, της Frigoglass.

Τα καθαρά κέρδη για τη Frigoglass εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 17% και θα φτάσουν στα 44 εκατ. ευρώ.

Από τον χώρο του 20άρη, ο Τιτάνας χρωστούσε μια έντονα ανοδική αντίδραση, παρά την υποβάθμιση της τιμής-στόχου από αναλυτές, καθώς όσα χρόνια παρακολουθούμε τον ισχυρό άνδρα της Mitica (κ. Γ. Τζιβέλη) δεν ενθυμούμεθα μια φορά να βγήκε χαμένος από κινήσεις του σε χρηματιστηριακό επίπεδο.

Από τον ευρύτερο μεσαίο - μικρό χώρο βρίσκουμε ενδιαφέροντα τα όσα αναφέρονται για την AS Company, για τον ΑΒ Βασιλόπουλο οι εξελίξεις στο Ατλάντικ (δες σχετικό θέμα) διευκολύνουν την περαιτέρω ενίσχυση της αποτίμησης, στην Intrakat επιχειρείται μια ομολογουμένως ουσιαστική επιχειρηματική επαναφορά, στην Kleemann εξακολουθούμε να βλέπουμε μια μεστή εξειδικευμένη εταιρία (με μερίδιο κοντά στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής ανελκυστήρων), τα Σελόντα (όπου οι πωλήσεις Έλληνα θεσμικού δείχνουν να πλησιάζουν προς την ολοκλήρωσή τους), τη Ridenco (όπου μόνο τυχαία δεν θεωρούμε την αύξηση του ποσοστού του κ. Μορίς Φράνσες στο… όριο του 49,9%) και αρκετές ακόμα περιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v