Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mετοχικά A/K: Μεγάλη ευκαιρία που χάνεται

Σε μια πολυετή περίοδο ανόδου της Σοφοκλέους, που θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για τα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια, η ευκαιρία μοιάζει να χάνεται. Γι’ αυτό δεν φταίει μόνο το κράτος αλλά και οι τράπεζες.

Mετοχικά A/K:  Μεγάλη ευκαιρία που χάνεται
Τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για την κατάσταση στην ελληνική αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων και στα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια (Α/Κ) Εσωτερικού δεν είναι ενθαρρυντικά.

Οι μεριδιούχοι αποφάσισαν να αποσύρουν ακόμη 215 εκατ. ευρώ από την κατηγορία των Μετοχικών Α/Κ τον Οκτώβριο, ανεβάζοντας τις σωρευμένες εκροές από την αρχή της χρονιάς σε 1,25 δισ. ευρώ.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ικανοποιητικά κέρδη τον Οκτώβριο, ανεβάζοντας τη σωρευτική του απόδοση από την αρχή της χρονιάς πάνω από το 18%.

Δεν είναι όμως μόνο η φετινή χρονιά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Το ίδιο συνέβη τα προηγούμενα χρόνια από το 2003 που ξεκίνησε το χρηματιστηριακό ράλι μέχρι σήμερα.



Η Σοφοκλέους ανεβαίνει και οι μεριδιούχοι των Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού ρευστοποιούν, αν και η μέση ετήσια απόδοση της τελευταίας 5ετίας ξεπερνά το 25%.

Μερικοί ίσως το κάνουν γιατί χρειάζονται τα χρήματα, κάποιοι άλλοι γιατί πείθονται από τους τραπεζίτες τους να γίνουν πελάτες Private Banking ή απλώς να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε σύνθετα προϊόντα.

Όμως, η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου ρευστοποιεί μερίδια γιατί απλώς δεν έχει εμπιστοσύνη στην κεφαλαιαγορά και βλέπει την άνοδο των μετοχών ως ευκαιρία εξόδου.

Δεν μπορεί να τους αδικήσει κανείς.

Ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν ότι οι αποδόσεις των μετοχών είναι μακροπρόθεσμα υψηλότερες σε σχέση με εναλλακτικές μορφές επενδύσεων, όπως τα ομόλογα, ακόμη κι αν λάβει κανείς υπόψη του το επιπλέον ρίσκο τους.

Πώς να το ξέρουν όμως οι μεριδιούχοι από μόνοι τους όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν έχουν επιδείξει κανέναν ιδιαίτερο ζήλο να τους πληροφορήσουν;

Οι μεγάλες τράπεζες, οι οποίες έχουν τη δύναμη μέσω των δικτύων που διαθέτουν, να προωθήσουν την πώληση μεριδίων Μετοχικών Α/Κ στους πελάτες τους δεν το κάνουν.

Τουναντίον προσπαθούν να τους στρέψουν σε άλλες μορφές επενδύσεων από τις οποίες προφανώς βγάζουν μεγαλύτερες προμήθειες.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι τέτοιο αφού βγάζουν πολλά, εύκολα και επαναλαμβανόμενα κέρδη, μαζεύοντας καταθέσεις και δίνοντας δάνεια.

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες που έχουν τα γένια και τα χτένια και μπορούν να στηρίξουν την εγχώρια κεφαλαιαγορά δεν το κάνουν γιατί δεν πιέζονται, αφού η λιανική τραπεζική συνεχίζει να είναι χρυσοτόκος όρνιθα.

Ο δεύτερος μεγάλος παράγοντας που θα μπορούσε να δώσει ζωή στα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού είναι το κράτος.

Όμως, η διορατικότητα δεν ήταν ποτέ χαρακτηριστικό των κυβερνώντων στην Ελλάδα, που έβαζαν πάντα το βραχυπρόθεσμο πολιτικό και οικονομικό όφελος πάνω από το μεσομακροπρόθεσμο, σκεπτόμενοι ότι ίσως δεν θα ήταν εκείνοι στην εξουσία αργότερα.

Στην προκειμένη περίπτωση, η αναζωογόνηση της αγοράς των Μετοχικών Α/Κ θα μπορούσε να γίνει μέσω της ενθάρρυνσης της μακροχρόνιας επένδυσης - αποταμίευσης μέσω και της αγοράς μεριδίων σε Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού.

Όμως, το κράτος δεν δείχνει να καίγεται για κάτι τέτοιο, παρά τα προφανή οφέλη που θα προκύψουν για την εθνική οικονομία και την ελληνική κεφαλαιαγορά από μια τέτοια εξέλιξη, προτάσσοντας το δημοσιονομικό κόστος.

Το γεγονός ότι υπάρχουν παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιρλανδία, που δεν αντιμετώπιζαν τόσο οξύ ασφαλιστικό πρόβλημα όσο εμείς και παρ’ όλα αυτά ενθάρρυναν τη μακροχρόνια αποταμίευση για σύνταξη, δεν τους συγκινεί, τουλάχιστον όχι ακόμη.

Όμως, όταν το κράτος και οι τράπεζες που έχουν τα μέσα και τους τρόπους να αντιστρέψουν την απογοητευτική εικόνα των συνεχιζόμενων εκροών από τα Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού δεν το κάνουν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, το αποτέλεσμα είναι γνωστό.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα σ’ αυτή τη φάση που να δείχνει ότι η μεγάλη ευκαιρία του πολυετούς χρηματιστηριακού ράλι δεν θα πάει χαμένη για τα Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v