Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επάνοδος στις 5.300 με υποσχέσεις…

Ανοδική συνεδρίαση που επανέφερε το Δείκτη υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 5.300 μονάδων με υπεραπόδοση έναντι των ευρωαγορών. Η διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος δημιούργησε ψήγματα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Στο 3 προς 1 η αναλογία ανοδικών-πτωτικών. 18 τίτλοι με κέρδη 4%. Νέο ιστορικό υψηλό για Πειραιώς. Ανάκαμψη για Τιτάνα - Βιοχάλκο.

του Θ. Σταυρόπουλου

Χρειάστηκε τέσσερις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης προκειμένου να βρεθεί και πάλι υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5.300 μονάδων, σε μια συνεδρίαση που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι άφησε υποσχέσεις, αφού υπεραπέδωσε των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και μετά από αρκετές συνεδριάσεις, η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στα 3 προς 1.

’Ήταν μια συνεδρίαση διευρυμένου ενδιαφέροντος, που ξεκίνησε από την υψηλή κεφαλαιοποίηση (με μόνο ο ΟΠΑΠ από τις μετοχές του FTSE έκλεισε με αρνητικό πρόσημο) και σταδιακά επεκτάθηκε σε αρκετούς τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ασφαλώς, το +1,35% του τραπεζικού κλάδου δείχνει τον πρωταγωνιστή της ημέρας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διακρίθηκαν και μάλιστα με αξιοσημείωτα κέρδη και άλλες μετοχές του 20άρη.

Έτσι, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% Βιοχάλκο και Cosmote, του 2% η Intralot (ισοφάρισε το ιστορικό υψηλό), Αγροτική, αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Κύπρου, ΜΡΒ ενώ με θετικό πρόσημο τερμάτισαν τη συνεδρίαση όλες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE (με την Πειραιώς να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό), πλην του ΟΠΑΠ, που έκλεισε με αξιοσημείωτες απώλειες και στο χαμηλό ημέρας.

Βέβαια, όλα αυτά έρχονται πίσω από τον Τιτάνα, που μετά από σημαντική πλαγιοκαθοδική κίνηση, σήμερα έδωσε σημαντική ανοδική αντίδραση (+6,86%), όμως εδώ παραμένει ζητούμενο η διάρκεια της αντίδρασης αυτής.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap, έφτασε μέχρι τις 5.321,76 μονάδες, στις 16:30 βρέθηκε στις 5.316,76 μονάδες για να έλθουν οι δημοπρασίες και να τον στείλουν να κλείσει στις 5.309,92 μονάδες με κέρδη 1,21% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 455 εκατ. από τα οποία τα 119 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Συγκρατημένοι παραμένουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας την εικόνα των προηγούμενων συνεδριάσεων όπου η αγορά, όποτε κινείται ανοδικά, αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο με τράπεζες και μετοχές εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πάρα ταύτα, η σημερινή συνεδρίαση άφησε ψήγματα συγκρατημένης αισιοδοξίας για πιθανή σταδιακή διεύρυνση του ενδιαφέροντος.

Τεχνικά, και όσον αφορά το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πολλά θα κριθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς κλείσιμο υψηλότερα των 2.842 μονάδων και επιβεβαίωση του εν λόγω ορίου σαν στήριξη μπορεί να δώσει μίνιμουμ κίνηση προς τις 2.893-95 και να βάλει σαν μεσοπρόθεσμο στόχο τις 2.920-25 μονάδες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αντίθετα, σε περίπτωση επιστροφής των πτωτικών διαθέσεων, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.832, 2.822 και 2.814 μονάδες.

Εντυπωσιακή αλλαγή σκηνικού στην αγορά παραγώγων, που μπορεί να μην συνοδεύτηκε με αύξηση των συναλλαγών, όμως οι εκεί εμπλεκόμενοι, εγκαταλείποντας τη συγκρατημένη στάση αρκετών συνεδριάσεων, έδωσαν στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδη υπερδιπλάσια από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας σημαντικά τις υποτιμήσεις.

Σαφώς ικανοποιητική η τελική εικόνα, όχι μόνο γιατί 185 ανοδικές μετοχές αντιπαρατίθενται με 64 πτωτικές, αλλά και γιατί μετά από αρκετές συνεδριάσεις, 18 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές, στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων PC Systems και Intrakat, ακολούθησαν Unibrain, Lannet και Ζήνων ενώ κινητικότητα που συνδυάστηκε με τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη επέδειξαν Σφακιανάκης, Επίλεκτος, Σωληνουργία Κορίνθου, Βογιατζόγλου, Κέκροπας και Κορρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v