Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Άμεσα ΟTC συναλλαγές με μειωμένο κόστος

Σε άμεση ενεργοποίηση όρων της MiFID για διακίνηση τίτλων στην Over the Counter (OTC) αγορά με μεταβατικό πλαίσιο έως τις 15 Ιανουαρίου 2008, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες τεχνικές προδιαγραφές του ΣΑΤ και οι απαραίτητες τροποποιήσεις του κανονιστικού πλαισίου, προχώρησε η ΕΧΑΕ, μειώνοντας δραστικά τα κόστη συναλλαγών. Τι ισχύει και τι αλλάζει σε πλαίσιο, προμήθειες.

ΕΧΑΕ: Άμεσα ΟTC συναλλαγές με μειωμένο κόστος
του Χρ. Κίτσιου

Σε άμεση ενεργοποίηση όρων της MiFID για διακίνηση τίτλων στην Over the Counter (OTC) αγορά, με μεταβατικό πλαίσιο έως τις 15 Ιανουαρίου 2008, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες τεχνικές προδιαγραφές του ΣΑΤ και οι απαραίτητες τροποποιήσεις του κανονιστικού πλαισίου, προχώρησε η ΕΧΑΕ, μειώνοντας δραστικά τα κόστη συναλλαγών.

Όπως προκύπτει από ενημέρωση ξένου οίκου προς τους πελάτες του, η ΕΧΑΕ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις ώστε να μπορούν να διενεργηθούν άμεσα συναλλαγές Over the Counter με σημαντικά μειωμένες προμήθειες (10 μονάδες βάσης ανά συμβαλλόμενο) και χωρίς να βαρύνονται από φόρο συναλλαγών.

Στο μεταβατικό στάδιο προβλέπεται ότι οι OTC συναλλαγές διενεργούνται μέσω οδηγιών που θα τις προσλαμβάνει το Σύστημα από τους συμβεβλημένους διαχειριστές του.

Για τη διενέργεια των συναλλαγών τίθενται οι εξής προϋποθέσεις:

- Οι μετοχές να βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του θεματοφύλακα.

- Να υπάρχει σύμβαση των συμβαλλόμενων μερών που θα δηλώνει τον λόγο της συναλλαγής και τη βεβαίωσή τους για την ύπαρξη ή μη βαρών επί των μετοχών που θα αλλάξουν χέρια.

Στο παρόν μεταβατικό στάδιο η αμοιβή ΣΑΤ για συναλλαγές OTC θα είναι 10 μονάδες βάσης για τον κάθε συμβαλλόμενο.

Οι νέες τεχνικές προδιαγραφές για το Σύστημα Άυλων Τίτλων θα ανακοινωθούν στις 22 Νοεμβρίου έπειτα από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, ενώ οι κανονιστικές τροποποιήσεις θα εκδοθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 14 Δεκεμβρίου.

Το νέο σύστημα προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Ιανουαρίου του νέου έτους. Έκτοτε, οι προμήθειες για συναλλαγές OTC μέσω ΣΑΤ θα είναι 4 μονάδες βάσης για καθένα από τα συμβαλλόμενα μέρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v