Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O πρώτος λόγος στις ξένες αγορές

Ένας γύρος για τη συντήρηση της βραχυπρόθεσμης τάσης του 20άρη σε θετική φορά κερδήθηκε… μετά κόπων και βασάνων. Όμως η αγορά με την κατάλληλη έξωθεν συνδρομή μπορεί να κερδίσει και έναν επόμενο γύρο. Πιθανή συντήρηση του 20άρη υψηλότερα των 2.800 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σώθηκε χθες το βράδυ η παρτίδα στη Νέα Υόρκη και ο S&P ”συντηρήθηκε” υψηλότερα των 1.500 μονάδων. Νωρίτερα στην Αθήνα κάτι ανάλογο είχε σημειωθεί και για τον FTSE 20 που σε ”κλείσιμο” έδωσε τιμή στις 2.801,6 μονάδες.

Με τη μετοχή της Εθνικής ακριβώς στα 47 ευρώ (χαμηλότερο έκανε στα 46,86 ευρώ), ο ΟΤΕ στα 25,06 ευρώ, η Πειραιώς στα 28,16 ευρώ (+0,14%), ενώ η Eurobank ”ταλαιπωρήθηκε” κλείνοντας στα 26,30 ευρώ (-2,6%).

Πρακτικά η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά για τον FTSE 20 δεν έχει ακυρωθεί. Εάν μάλιστα σήμερα υπάρξει μια τεχνικής μορφής αντίδραση (απόλυτα εφικτή, κατά την εκτίμησή μας), τότε οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες κερδίζουν αυτόν τον γύρο.

Αναφερόμαστε βέβαια καθημερινά σε ”γύρους” μίας, το πολύ δύο συνεδριάσεων, καθώς η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητη.

Η μετοχή της Εθνικής ”κράτησε” χθες (*), αφήνοντας βάσιμες ελπίδες για τη σημερινή συνεδρίαση.

Στην αγορά υπάρχει διαμορφωμένη τάση για μετοχές συγκεκριμένων εταιριών, όπως αναλυτικά καταγράφεται στο θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη ”Midcaps: Νέα ρεκόρ σε ταμπλό και αποτιμήσεις”.

Στη ΔΕΗ υπάρχει βάσιμη ελπίδα στην αγορά ότι κάτι καλύτερο θα προκύψει από τις συναντήσεις με τη ΓΕΝΟΠ.

Στον χώρο των λιμενικών υποδομών, η Dubai Ports, όπως άλλωστε επανειλημμένα έχει γραφτεί, επιβεβαίωσε χθες και τυπικά το ενδιαφέρον της για ΟΛΠ - ΟΛΘ.

Βέβαια, στους δύο λιμενικούς φορείς η αποτίμηση φτάνει στα 624 εκατ. ευρώ (ΟΛΠ) και στα 303 εκατ. ευρώ (ΟΛΘ), με… καύσιμο την προεξόφληση και μόνο των όσων θα γίνουν όταν προκηρυχτεί ο διεθνής διαγωνισμός και όταν με τη συναίνεση των λιμενεργατών προχωρήσει η διαδικασία. Προεξόφληση από πλευράς αρκετών επενδυτικών χαρτοφυλακίων, ξένων διαχειριστών και ισχυρών ελληνικών εφοπλιστικών ομίλων.

Εν πάση περιπτώσει, όμως, το… μισό λιμάνι της Σμύρνης αποτιμήθηκε σε 1 δισ. ευρώ, με τον Πειραιά να βρίσκεται ακόμα σε υψηλότερη θέση διεθνώς.

Από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο, θεαματική αύξηση, σχεδόν 150%, σημειώνεται για τα κέρδη των Σωληνουργείων Κορίνθου στο εννεάμηνο, στον Δρομέα ”άλλαξαν χέρια” 275.000 τεμάχια (με 330 πράξεις), για τη Νεοχημική η Piraeus Securities αυξάνει την τιμή-στόχο στα 28,10 ευρώ (από τα 25,50 ευρώ), ο Βασιλόπουλος παραμένει ελάχιστα χαμηλότερα των ιστορικά υψηλών τιμών, η αποτίμηση της Jumbo ξεπερνά πλέον το 1,5 δισ. ευρώ (8 στα 8 σερί θετικά κλεισίματα), ενώ κινητικότητα σημειώνεται για μια ομάδα μετοχών.

Χρήζει αναφοράς ότι ειδικότερα χθες μετοχές όπως των Προοδευτική, ΚΡΕΚΑ, Ridenco, Νεώριο Συμμετοχών, Δομική Κρήτης, Reds, Forthnet, Αθηνά σημείωσαν απόδοση μεγαλύτερη του 1% με συναλλαγές περισσότερες των 10.000 τεμαχίων.

Βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά, όμως, διαμορφώνεται για ΕΧΑΕ (δες σχετικό θέμα), Ελληνική Τεχνοδομική, Frigoglass, Γενική Τράπεζα, Κύπρου κ.ά.

(*) Αναδημοσιεύουμε από σημερινή συνέντευξη του Διονύση Λευτάκη (αντιπρόεδρος Merit ΑΧΕΠΕΥ) στο ”Χρηματιστήριο”: ”Ο εν λόγω παράγων τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνένωσης των δύο κορυφαίων τραπεζών (Eθνική - Alpha), εκτιμώντας ως την πλέον ιστορική ευκαιρία για μια κορυφαίου ειδικού βάρους συμφωνία την παρούσα συγκυρία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v