Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εν αναμονή διεθνούς σήματος (και) το ΧΑ

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τάσεις στις διεθνείς αγορές η βραχυπρόθεσμη τάση και στο ΧΑ, με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει ”πύρρειο νίκη” την εβδομάδα που πέρασε με άνοδο 0,20%. ”Κάθε διόρθωση αποτελεί πλέον ευκαιρία τοποθετήσεων”, σημειώνει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Τα στατιστικά της εβδομάδας και του Οκτωβρίου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πύρρειος νίκη για τις αγορές σημειώθηκε την εβδομάδα που περνά. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης μετρά θετική απόδοση 0,20% σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της αγοράς βγαίνει με απώλειες.

Σοβαρότερες ή όχι, δεν φαίνεται να έχει και τόση σημασία, καθώς όλο και λιγότεροι μικροεπενδυτές είναι αυτοί που ασχολούνται με τα του Χρηματιστηρίου.

Επιτυγχάνεται όμως έτσι η περαιτέρω συγκέντρωση στα χέρια των όλο και ισχυρότερων, όλο και λιγότερων παικτών, κυρίως των ξένων, και των ελληνικών εφοπλιστικών κύκλων.



Η αντίδραση, στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου, τις τελευταίες δυο συνεδριάσεις, με δραματικές απώλειες για κολοσσιαίους τραπεζικούς-επενδυτικούς ομίλους έρχεται να υπενθυμίσει και να επιβεβαιώσει την κρίση.

Το στοίχημα ”παίζεται” στον χρόνο που θα απαιτηθεί για να απορροφηθούν οι συνέπειες της κρίσης, που κατά την εκτίμησή μας, είναι σοβαρότερες και από αυτές που προκάλεσε η κατάρρευση του Long Term Capital Management και των τραγικών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, οι χειρισμοί ειδικότερα της Fed, δείχνουν μια διάθεση να περάσει προς τις αγορές η αίσθηση ότι η κρίση ελέγχεται.

Εάν στο τρίτο τρίμηνο, που οι αναλυτές περίμεναν ως το χειρότερο όσον αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης, η διόρθωση περιοριστεί στο πλαίσιο των τελευταίων ημερών, τότε έχει καλώς.

Στην Αθήνα, όπου επιβεβαιώνεται έμπρακτα στο ταμπλώ η εκτίμηση των ίδιων των τραπεζικών παραγόντων πως ο κλάδος έχει τη μικρότερη έκθεση στο πρόβλημα, παραστήκαμε θεατές μιας ομολογουμένως ενδιαφέρουσας εβδομάδας.

Διότι δεν είναι λίγο, κυρίως ξένοι να πωλούν την Τετάρτη Εθνική σε υψηλές τιμές, κερδίζοντας μέχρι και 7,9% μέσα σε επτά συνεδριάσεις, να την πιέζουν χαμηλότερα την επόμενη, να μαζεύουν από ελκυστικότερες τιμές και να οδηγούν την τιμή εχθές μέχρι τα 47,28 ευρώ.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που παρά την ένταση της διόρθωσης, οδηγήθηκε στην καταγραφή δυο ιστορικά υψηλών τιμών στις 31/10 και 2/11. Και αναφερόμαστε σε τραπεζικούς ομίλους με αποτίμηση δισεκατομμυρίων.

Ανάλογη όμως των αποτελεσμάτων τύχη επιφυλάσσουν οι ισχυροί παίκτες και για μετοχές βιομηχανικών ομίλων όπως είναι η 3Ε και ο Τιτάνας. Βέβαια, στην περίπτωσή τους, τόσο η πορεία σε αυτή τη φάση, όσο και η τύχη που επιφυλάσσεται, είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Στον ευρύτερο μεσαίο χώρο, παρά τη μεμψιμοιρία που εκφράζεται από αρκετούς φίλους και γνωστούς για την κατάντια ενός μεγάλους μέρους της αγοράς, θα πρέπει καλώς-κακώς κάποια στιγμή να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα δέντρα από το δάσος.

Εταιρίες όπως η Jumbo, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η Kleeman, η Frigoglass, ο Κανάκης, Κλουκίνας - Λάππας, Κρι Κρι, Μηχανική, Φουρλής, Flexopack, Lamda Development, Βασιλόπουλος και αρκετές ακόμη περιπτώσεις, φαίνεται να ξεχωρίζουν από το δάσος.

Εκτιμούμε πως πέραν από τις 8-14 λίγο ως πολύ γνωστές επιλογές των ξένων, υπάρχει μια ομάδα 25-30, ίσως και 35 εταιριών που μπορεί να αποτελέσουν τις επενδυτικές επιλογές μας στη συνέχεια.

----------

Όπως αναφέρει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”Αν και το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει σχετικά εύθραυστο, η Ελληνική αγορά δείχνει δυνατή περιορίζοντας το ενδεχόμενο έντονης βύθισης των δεικτών καθώς σε κάθε πτώση υπάρχει αντίπαλο αγοραστικό δέος που επαναφέρει τις ισορροπίες.

Στα αξιοσημείωτα της εξέλιξης της ανοδικής τάσης είναι και η κάλυψη του καθοδικού κενού από την πτώση του 2000 στην περιοχή των 5.300 μονάδων το οποίο παρέμενε ανοικτό επί 7,5 χρόνια, δείγμα της ισχυρής δυναμικής που υπάρχει σε επίπεδο εισροών σε μετοχές του Γενικού Δείκτη.

Όλα τα ανωτέρω μας δημιουργούν μια αισιόδοξη αίσθηση ότι η Ελληνική αγορά βγήκε αλώβητη από την δύσκολη περίοδο όπου τα επενδυτικά κεφάλαια καταγράφουν τα κέρδη τους, η άντληση κεφαλαίων ξεπέρασε τα 9 δις ευρώ, και το πρώτο δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων ήταν άκρως θετικό.

Υπό αυτό το πρίσμα κάθε διόρθωση αποτελεί πλέον ευκαιρία τοποθετήσεων ειδικά σε τίτλους με ισχυρό ισολογισμό εννεαμήνου καθώς η απόληψη του μερίσματος απέχει μόλις έξι μήνες ενώ και την επόμενη χρονιά η ροή εταιρικών κερδών από τις Βαλκανικές αγορές δεν φαίνεται να έχει κάποιο ανασταλτικό παράγοντα που να επιβραδύνει την αύξηση τους. Η Ελληνική αγορά είναι καταδικασμένη να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα έστω και χωρίς την συνδρομή των μικρών αποτιμήσεων, εξέλιξη που μάλλον θα μας απασχολήσει έντονα το 2008.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.284,20 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 0,20%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 20,26%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 0,59%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 1,26%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,28% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τραπεζών (1,61%), του Πετρελαίου και Αερίου (0,72%) και των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (0,61%).

Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Κατασκευών (-5,23%), των Πρώτων Υλών (-4,12%), των Μέσων Ενημέρωσης (-3,48%) των Ασφαλειών (-3,04%), και των Τροφίμων (-2,82%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Προοδευτική (13,92%), Γενική Εμπορίου (8,74%), Marfin Popular Bank (8,45%), Profile (8%), Τρία Άλφα (ΠΟ 7,67%), ΑΕΓΕΚ (ΠΟ 6,56%), Αθηνά (6,12%), Jumbo (6,04%), Medicon (5,93%) και Βιοσώλ (5,71%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ευρωσυμμετοχές (-20%), Εμπορικός Δεσμός (-13,79%), Εκδόσεις Λυμπέρης (-11,85%), Μαράκ (-11,59%), Ελφίκο (-9,55%), Vivere (-9,18%), Ελληνική Υφαντουργία (-9,13%), Σαραντόπουλος (-8,91%), Πετζετάκις (-8,70%) και Τιτάν (-8,57%).

Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τον Οκτώβριο, τα υψηλότερα κέρδη εμφάνισε η μετοχή της Άλφα Γκρίσιν (52,4%) ακολουθούμενη από τις μετοχές των ΚΡΕΚΑ (38,9%), ΕΥΑΘ (25,9%) και Ικτίνος (25,8%).

Αντίθετα, τις ισχυρότερες απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι των Ευρωπαϊκών Συμμετοχών (-21,7%), Ιπποτούρ (-19,8%), οι Εκδόσεις Λυμπέρη (-19,1%) και ο Εμπορικός Δεσμός (-18,2%).

Από τον FTSE 20, την υψηλότερη απόδοση εμφάνισε ο τίτλος της Marfin Popular Bank (16,9%), με δεύτερη την Ελληνική Τεχνοδομική (11,7%). Αντίθετα, τις ισχυρότερες απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι των Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (-8,4%), Motor Oil (-8,3%) και Τιτάν (-7,1%).

Από τον 40άρη, ”πρωταθλητής” αποδόσεων ο Σαράντης με 21,8%, με δεύτερη την μετοχή της Ρόκας (18%) και τρίτη τη Μηχανική (16,5%). Τις ισχυρότερες απώλειες κατέγραψαν οι Χαλκόρ (-12%), InfoQuest (-10,5%) και Σιδενόρ (-10,3%).

Από τον FTSE 80, την υψηλότερη απόδοση εμφάνισαν οι τίτλοι του ΟΛΠ και του Everest (17%). Αντίθετα, τις ισχυρότερες απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι των Αττικάτ (-14,2%), Nexans (-12,9%) και Παρνασσός (-12%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v