Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Τεστ αντοχής” για δείκτες και μετοχές

Άμεσα εκτιμάται πως θα δοκιμαστούν μεσοπρόθεσμες στηρίξεις για βασικούς δείκτες και μετοχές. Στις 2.750 και 2.725 μονάδες τοποθετούνται τα πρώτα σημεία αναφοράς για τον FTSE 20. Η ένταση και η ουσία της διόρθωσης, καθότι προέρχεται από τον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο, είναι αυτή που θα καθορίσει και τη διάρκεια αυτού του πτωτικού κύκλου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει γρήγορα. Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση έμπειρου και διορατικού ”παίκτη” της αγοράς μας. Η ένταση της διόρθωσης οδηγεί τις αγορές σχεδόν άμεσα σε βραχυμεσοπρόθεσμες στηρίξεις, όπου και εκτιμάται ότι θα δοκιμαστεί η τάση.

Μεταφέροντας αυτή την εκτίμηση στο Χ.Α. και ειδικότερα όσον αφορά στον FTSE 20, προεξοφλείται η υποχώρηση του συγκεκριμένου δείκτη καταρχήν προς τις 2.750 μονάδες, με κρίσιμο σημείο αναφοράς και στήριξης στη συνέχεια λίγο χαμηλότερα προς τις 2.725 μονάδες.

Κατά την εκτίμηση άλλων παραγόντων, αρκετά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσουν ξένοι διαχειριστές, ειδικότερα όμως εκείνοι που ακόμη και μετά το χθεσινό κλείσιμο ”έγραφαν” σημαντικές υπεραξίες από τη μετοχή της Εθνικής και δευτερευόντως από Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς.

Σημαντικές υπεραξίες έχουν καταγραφεί στις τελευταίες συνεδριάσεις και από κινήσεις ισχυρών επενδυτικών κύκλων σε μετοχές των Coca Cola 3E, Jumbo, Frigoglass, ΟΛΘ, Μηχανική, ΕΥΑΘ αλλά και Κλουκίνας - Λάππας, Profile, Kleemann, Global AEEX και μετρημένες ακόμη μετοχές.

Εάν αφήσουμε κατά μέρος τη σημερινή συνεδρίαση, όπου λίγο έως πολύ προεξοφλείται η ”μάχη” που θα δοθεί γύρω από συγκεκριμένες στηρίξεις, περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επόμενη εβδομάδα.

Αυτό γιατί διεθνώς, ειδικότερα όμως στις ΗΠΑ, οι τράπεζες πήραν αυτό που ήθελαν, ακόμη μία μείωση των επιτοκίων, και έχουν τώρα την ευχέρεια χρόνου και κόστους χρήματος να περιμένουν να ”μαζέψουν” την αγορά χαμηλότερα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει τις αγορές σε ταλαιπωρία για μία-δύο εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται ανοδικές αντιδράσεις, ενώ εάν είναι σωστή η εκτίμηση μερίδας αναλυτών πως παραμένουμε σε ”επιθετική αγορά”, μεταβολές είτε υψηλότερα είτε σημαντικά χαμηλότερα όπως η χθεσινή πρέπει να θεωρούνται μέρος του ”παιχνιδιού”.

Άλλωστε σε περιόδους όπως αυτή που χαρακτηρίζει τις αγορές από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, η ισορροπία στην αγορά επιτυγχάνεται μέσω ακραίων διακυμάνσεων.

Αυτές άλλωστε είναι που δίνουν τις αποδόσεις και σε όσους συντηρούν παράλληλες θέσεις στην υποκείμενη αγορά μετοχών και στην αγορά Παραγώγων.

Ωστόσο, στα καθ’ ημάς, θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά, μιλώντας για τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο, σε εκείνους που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο σεβάστηκαν χθες το επενδυτικό κοινό, στήριξαν τις μετοχές των εταιριών τους και εν πάση περιπτώσει δεν παραδόθηκαν αμαχητί, όπως συνέβη στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί, για παράδειγμα, η αξιοπρεπέστατη στάση χθες της ΑΒ Βασιλόπουλος (η μετοχή διαμορφώνεται στα 29,22 ευρώ με συναλλαγές 12.313 μετοχών).

Το Multirama ”άντεξε” στα 9 ευρώ, με συναλλαγές 12.158 μετοχών, ενώ η ΚΡΕΚΑ δεν υποχώρησε χαμηλότερα των 3,06 ευρώ με συναλλαγές των 58.030 μετοχών.

Συγκριτικά καλύτερα κινήθηκαν χθες μετοχές εταιριών όπως Alsinco (στο 1,76 ευρώ), Sprider (στα 15,56 ευρώ), Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (στα 4,38 ευρώ), Flexopack (στα 7,82 ευρώ) αλλά και Μπενρουμπή, Σωληνουργεία Κορίνθου, Global AEEX, Ηλεκτρονική Αθηνών, ΕΛΤΡΑΚ και ορισμένες λίγες ακόμα μετοχές από αυτή την κατηγορία.

Επιμένουμε σε καιρούς δύσκολους να αναφερόμαστε στους μειοψηφούντες και όχι στην πλειοψηφία που αγελαία παραδίδεται, όπως για παράδειγμα χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v