Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλογοσκούφης: Κλειστά χαρτιά για φόρο συναλλαγών

Μήνυμα εγρήγορσης για την προστασία της κεφαλαιαγοράς από αθέμιτες πρακτικές εξέπεμψε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης κατά την τελετή εγκαινίων του νέου κτιρίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Κράτησε όμως κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με το νέο καθεστώς φορολόγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Αλογοσκούφης: Κλειστά χαρτιά για φόρο συναλλαγών
της Έλενας Λάσκαρη

Μήνυμα εγρήγορσης για την προστασία της κεφαλαιαγοράς από αθέμιτες πρακτικές εξέπεμψε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης κατά την τελετή εγκαινίων του νέου κτιρίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Κράτησε όμως κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με το νέο καθεστώς φορολόγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών για το οποίο ο ίδιος εδώ και αρκετούς μήνες έχει προαναγγείλει σταδιακή κατάργηση του φόρου 0,15% που επιβάλλεται σήμερα στις πωλήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2008.

Η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει ακόμα διευκρινίσει αν στη θέση του σημερινού φόρου θα επιβληθεί κάποια άλλη φορολογία, όπως της υπεραξίας που προκύπτει σε συνδυασμό με τον χρόνο διακράτησης των μετοχών.

Σχετικές εισηγήσεις έχουν υποβληθεί στον κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της κυβέρνησης για το θέμα με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2008 και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Νοεμβρίου.

Κατά την τελετή εγκαινίων ο υπουργός, αφού έκανε αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν την περασμένη τριετία για τη διασφάλιση, όπως είπε, της αξιόπιστης λειτουργίας της αγοράς, σημείωσε με νόημα ότι ”αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση” και πρόσθεσε ότι ”η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για να αντιμετωπίσει ανεπιθύμητα φαινόμενα, τα οποία σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να ελέγξουμε σε σχέση με το παρελθόν”.

Ο ίδιος άλλωστε υπογράμμισε ότι μετά τη συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Κύπρου, εξετάζονται συνεργασίες και με χρηματιστήρια άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής μας για να καταλήξει λέγοντας πως ”το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της δικής μας μόνο οικονομίας, αλλά με το βάθος και την τεχνογνωσία που διαθέτει μπορεί πλέον να παίξει ρόλο και στην ανάπτυξη άλλων χωρών της περιοχής μας”.

----Εγκαινιάστηκε το νέο κτιρίο του Χ.Α.

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επισημότητα τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη συμβολή των οδών Αθηνών και Χρηματιστηρίου.

Δίπλα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια, βρέθηκαν οι υφυπουργοί κ. Νίκος Λέγκας, Αντώνης Μπέζας και Ιωάννης Παπαθανασίου και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου.

Επίσης, ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος, αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο βουλευτής κ. Γιάννης Μαγκριώτης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, έκανε το καλύτερο δώρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετονομάζοντας τον δρόμο στο πλάι του κτιρίου από οδό Πιπινέλη σε οδό Χρηματιστηρίου. Ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε σχετικά: ”Η νέα σελίδα που ανοίγουμε σήμερα στην ιστορία του χρηματιστηρίου συμπίπτει με μια νέα σελίδα στη ζωή και στην ιστορία της πόλης μας. Η μετεγκατάσταση του χρηματιστηρίου σηματοδοτεί μια συνολική τάση αποκέντρωσης και ανακούφισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας αλλά και τη βούλησή μας για τη δημιουργία νέων γειτονιών και την εξασφάλιση νέων ποιοτικών όρων για περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στο περιθώριο.

Το νέο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι σίγουρα ένα από τα κτίρια τα οποία μπορούν να δώσουν στην πόλη της Αθήνας τη δυνατότητα να βασίσει τη νέα της ταυτότητα. Και επιτρέψτε μου να διαμηνύσω σε όσους κραυγάζουν ότι φτιάχνουμε κτίρια αντί για πράσινο στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα να μην ανησυχούν. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσουν ότι το πράσινο που υπάρχει στους χάρτες θα είναι μια χειροπιαστή πραγματικότητα που θα χαίρονται όλοι οι πολίτες της Αθήνας. Για την ανάπτυξη της πόλης χρειάζεται μακρόπνοο πρόγραμμα και διάθεση για δουλειά και όχι αγκυλώσεις και μεμψίμοιρες νοοτροπίες”.

Τέλος, οκ. Σπύρος Ι. Καπράλος, πρόεδρος του Χ.Α., μιλώντας για το καινούργιο κτίριο είπε μεταξύ άλλων: ”Χρειάστηκε να περάσουν 33 πρόεδροι από το χρηματιστήριο για να αποκτήσει κι αυτό το δικό του σπίτι. Αποτελεί, λοιπόν, ξεχωριστή τιμή για μένα, τον 34ο στη σειρά πρόεδρο, να είμαι μαζί σας στα εγκαίνια του κτιρίου μας….

Με την ολοκλήρωση και τη μεταφορά των τεχνολογικών μας συστημάτων, εδώ στη Λεωφόρο Αθηνών 110 θα έχουμε ένα σύστημα συναλλαγών και λειτουργίας που παρέχει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε εμάς και στους πελάτες μας. Το data centre μας είναι ένα από τα πλέον προηγμένα κέντρα δεδομένων και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέτρα, που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του πολιτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του Χ.Α. κ. Σπύρο Ι. Καπράλο στους χώρους του νέου κτιρίου. Όλες οι τράπεζες εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, ενώ το ”παρών” έδωσαν επίσης μεταξύ άλλων, ο κ. Αλέξιος Πιλάβιος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Νικόλαος Γκαργκάνας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιριών και μελών του Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v