Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυντικές διαθέσεις και... βλέπουμε

Με τις επιπτώσεις και τις παρενέργειες της διεθνούς κρίσης να πλανώνται στις αγορές και να πιέζουν χαμηλότερα τους χρηματιστηριακούς δείκτες ξεκινά η εβδομάδα. Στο Χ.Α. η μεγάλη είδηση μπορεί να ”κυοφορείται” στο παρασκήνιο, ωστόσο στο μυαλό των παικτών μοιάζει να επικρατούν... λογικές άμυνας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η κρίση στις αγορές αρχίζει να έχει και άλλες παράπλευρες απώλειες πέραν των προφανών στον χώρο της οικονομίας.

Προφανώς και είναι σημείο των καιρών η παραίτηση του επικεφαλής της Citigroup κ. Charles Prince μετά τη διαγραφή ζημιών ύψους 11 δισ. δολαρίων λόγω της υψηλής έκθεσης του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού οργανισμού των ΗΠΑ στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων.

Και μόνο αυτή η εξέλιξη, καθαρά σημειολογικά εάν θεωρηθεί, ξεδιαλύνει τις όποιες... αμφιβολίες μπορούσαμε να έχουμε για το πώς θα πορευτούμε και αυτή την εβδομάδα.

Στις τράπεζες, κλάδο-”ατμομηχανή” του Χ.Α., οι επαφές, οι συναντήσεις και οι συζητήσεις πληθαίνουν στο παρασκήνιο, ωστόσο η αγορά δεν θα πρέπει να περιμένει κάτι σε αυτή τη φάση.

Στον κλάδο της ενέργειας, οι ξένοι αναλυτές ζητούν από τη ΔΕΗ να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της όσον αφορά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Επιχείρησης.

Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος Citigroup προχώρησε τελευταία σε σαφή πίεση προς τη διοίκηση της Επιχείρησης καθώς οι αντιφατικές δηλώσεις των διοικούντων, των συνδικαλιστών, ”μπερδεύουν” τους ξένους διαχειριστές.

Από τον ίδιο χώρο, αποκτά τη σημασία της η υπερκάλυψη (πάνω από τρεις φορές) της διαδικασίας συνδυασμένης προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Χ.Α., με τιμή διάθεσης τα 11 ευρώ ανά μετοχή και το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν σε 330,7 εκατ. ευρώ.

Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών επιμένουμε πως τον πρώτο λόγο εξακολουθεί να έχει ο μεθοδικός αγοραστής (ο όμιλος της Marfin) με τα περιθώρια ελιγμών να στενεύουν για το Δημόσιο. Ο όμιλος θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να φτάσει ακόμη υψηλότερα τη συμμετοχή του στον ΟΤΕ.

Από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο, δεδομένης της συγκυρίας, είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε ”μικρό καλάθι”, τουλάχιστον για την αρχή της συνεδρίασης και για όσο διαρκούν οι πιέσεις στον FTSE 20.

Δεν θα πρέπει όμως να περνούν απαρατήρητα οικονομικά μεγέθη εταιριών όπως ανακοινώθηκαν από τις Jumbo, Ελληνικά Καλώδια, Ridenco, Alapis, ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά και εισηγμένων όπως Δρομέας, Autohellas, Intrakat, Kleemann και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων από αυτόν τον χώρο.

Από τεχνικής πλευράς για τον FTSE 20 προέχει η επιβεβαίωση (ή όχι) της περιοχής πέριξ των 2.780 μονάδων (περιθώριο υποχώρησης μέχρι περίπου 1,5%) με μετοχές-σηματωρούς πέραν της Εθνικής, την Πειραιώς, τον ΟΤΕ και ενδεχομένως τη ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v