Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Δημοσκόπηση του euro2day για το 9μηνο

Στα 245 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη εννεαμήνου 2007 των Ελληνικών Πετρελαίων, εμφανίζοντας αύξηση 14% σε ετήσια βάση λόγω ισχυρών κερδών από αποθέματα, βελτιωμένου προϊοντικού μίγματος και χαμηλότερης φορολόγησης, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 6 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News.

ΕΛΠΕ: Δημοσκόπηση του euro2day για το 9μηνο
Στα 245 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη εννεαμήνου 2007 των Ελληνικών Πετρελαίων, εμφανίζοντας αύξηση 14% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 6 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Εurobank Sec., Euroxx Securities, Goldman Sachs, HSBC Pantelakis Securities, Marfin Analysis και Νational Sec. - P&K.

To εύρος των εκτιμήσεων διαμορφώνεται μεταξύ των 222,6 εκατ. και 260 εκατ. ευρώ από 215 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση στα καθαρά κέρδη, στα ισχυρά κέρδη από αποθέματα, στο βελτιωμένο προϊοντικό μίγμα και στη χαμηλότερη φορολόγηση.

Ο αναλυτής της Euroxx, κ. Βασίλης Τσοπανάς, σημειώνει ότι ”τα περιθώρια διύλισης έχουν υποχωρήσει κατά 25%-30% από το β’ στο γ’ τρίμηνο. Επίσης, υπάρχει σημαντική ισοτιμιακή επίδραση, καθώς οι τιμές πωλήσεων καταγράφονται σε δολάρια, αλλά τα κόστη είναι σε ευρώ. Ωστόσο, μέρος των ανωτέρω θα αντισταθμιστεί λόγω του καλύτερου προϊοντικού μίγματος, καθώς παράγουν πιο πολύπλοκα καύσιμα”.

Ο αναλυτής κ. Βαγγέλης Καρανίκας της HSBC τονίζει ότι ”τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν σημαντικές ζημίες από τα αποθέματα στο περυσινό γ’ τρίμηνο σε σχέση με φέτος. Εκτιμώ ότι θα εμφανίσουν κέρδη από αποθέματα ύψους 65 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και περίπου 16 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο. Τα ’καθαρά’ αποτελέσματα, εξαιρουμένων των κερδών από τα αποθέματα, στο τρίμηνο είναι πιο αδύναμα σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των χαμηλότερων περιθωρίων διύλισης”.

Ο κ. Καρανίκας εξήγησε ότι τα ΕΒΙΤDΑ θα είναι αδύναμα λόγω των χαμηλότερων περιθωρίων, ενώ τα καθαρά κέρδη θα επωφεληθούν από τη χαμηλότερη φορολόγηση αλλά και από τη συμβολή από το μερίδιό της στη ΔΕΠΑ”.

Τα ΕΒΙTDA εννεαμήνου προβλέπεται να παραμείνουν στάσιμα στα 438 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ των 400 και 443 εκατ. ευρώ.

Κάποιοι αναλυτές υπογράμμισαν ότι τα έσοδα θα υποχωρήσουν λόγω οριακά χαμηλότερου όγκου παραγωγής, καθώς και λόγω της υποχώρησης του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Τα ενοποιημένα έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν στα 5,827 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 5%, ενώ το εύρος των προβλέψεων διαμορφώνεται μεταξύ 5,738 δισ. ευρώ και 5,869 δισ. ευρώ.

Ο αναλυτής κ. Βασίλης Ρουμάντζης της Marfin Analysis αναφέρει: ”Προβλέπω χαμηλότερα αποτελέσματα στο γ’ τρίμηνο σε σχέση με το β’ τρίμηνο, λόγω των χαμηλότερων περιθωρίων διύλισης και της αδυναμίας του δολαρίου, παράγοντες που αναμένεται να μετριαστούν από κέρδη αποθεμάτων”.

Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη, τα EBITDA και οι πωλήσεις των Ελληνικών Πετρελαίων προβλέπεται να ανέλθουν στα 65,5 εκατ., 129 εκατ. και 2,030 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοινώνουν αποτελέσματα εννεαμήνου στις 7 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v