Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hedge Funds: Δίκοπο μαχαίρι για Σοφοκλέους

Οι εισροές στα Hedge Funds συνεχίζονται κι αυτό είναι καλό σημάδι για τις αγορές και τη Σοφοκλέους όπου δραστηριοποιούνται. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν ορισμένα άλλα στοιχεία που προβληματίζουν.

Hedge Funds: Δίκοπο μαχαίρι για Σοφοκλέους
Αγορές χωρίς ρευστότητα είναι σαν τον ασθενή στην εντατική χωρίς οξυγόνο.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μία από τις πηγές ρευστότητας είναι τα Hedge Funds των οποίων η παρουσία έχει γίνει πολύ πιο αισθητή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Από τη στιγμή που οι εκροές από τα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια εσωτερικού συνεχίζονται και ο μέσος Έλληνας επενδυτής έχει γυρίσει την πλάτη του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τα εξ Εσπερίας Funds έχουν γίνει οι βασικοί αιμοδότες.

Όμως, τα ξένα Funds δεν είναι όλα ίδια.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σημαντικές εκροές εμφανίζουν τα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια (Α/Κ) τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρά την άνοδο των μετοχών τα τελευταία χρόνια.

Πάντως, σε αντίθεση μ’ εμάς που οι εκροές δεν λένε να κοπάσουν εδώ και χρόνια, οι ρευστοποιήσεις υπερτερούν σαφώς των αγορών στην υπόλοιπη Ευρώπη από την άνοιξη του 2006. Για ένα διάστημα από τα μέσα του 2005 μέχρι τον Απρίλιο του 2006, τα ευρωπαϊκά Α/Κ είχαν καθαρές εισροές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι λογικά τα παραδοσιακά Α/Κ δεν έχουν την έξτρα ρευστότητα για να γίνουν οι αγοραστές που θα δώσουν την επιπλέον ώθηση στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα Private Equity Funds είναι μια άλλη πηγή ρευστότητας, όμως η παρουσία τους στην ελληνική αγορά εξαντλείται σε λίγα ντιλ -π.χ. Wind, Hyatt Regency- μέχρι στιγμής, οπότε δεν μπορούν να θεωρηθούν σημαντική πηγή ρευστότητας.



Απομένουν λοιπόν τα Hedge Funds και δευτερευόντως τα κρατικά Funds (sovereign Funds) ορισμένων κρατών, π.χ. αραβικών, Κίνας κ.λπ.

Όσον αφορά στα Hedge Funds που έχουν παρουσία σε αρκετές μετοχές ελληνικών εταιριών, τα πράγματα είναι μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά καθώς συνεχίζουν να προσελκύουν κεφάλαια τόσο από παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές -π.χ. συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές- όσο και από πλούσιους ιδιώτες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Hedge Funds παγκοσμίως να ανέλθουν σε 2,6 τρισ. δολάρια στο τέλος του 1ου εξαμήνου σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της HFN.

Aπο την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους όλοι οι παραδοσιακοί θεσμικοί επενδύουν στα ευρωπαϊκά Long/Short Hedge Funds, την κατηγορία με τα περισσότερα κεφάλαια, δείχνει να έχει αποδυναμωθεί.

Ο βαθμός συσχέτισης των αποδόσεων της παραπάνω κατηγορίας με τις ευρωπαϊκές μετοχές, λαμβάνοντας ως μπούσουλα τον δείκτη DJ Stoxx 600, έχει αυξηθεί σε αντίθεση με το παρελθόν που ήταν πολύ χαμηλότερη.

Αυτό δεν ευνοεί την καλύτερη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου, δηλαδή τον λόγο για τον οποίο οι παραδοσιακοί θεσμικοί τα επιλέγουν, αφού επιζητούν χαμηλούς έως αρνητικούς βαθμούς συσχέτισης αποδόσεων με τις αγορές.

Αν στον υψηλότερο βαθμό συσχέτισης προστεθούν οι σχετικά χαμηλές αποδόσεις που έχουν όσοι επενδύουν σ’ αυτά, αφαιρουμένων των διαφόρων προμηθειών, π.χ. 2% για το μάνατζμεντ και το 20% επί της απόδοσης από την αρχή της χρονιάς, τότε υπάρχει κι άλλος λόγος να περιμένει κανείς οι εισροές προς αυτά θα κοπάσουν.

Ίσως λοιπόν ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες των αγορών και ταυτόχρονα πηγή ρευστότητας να μη λειτουργεί στο μέλλον τόσο ή και καθόλου υποβοηθητικά όσο σήμερα, κι αυτό δεν θα είναι ό,τι καλύτερο για τα χρηματιστήρια και ασφαλώς για τη Σοφοκλέους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v