Ο Τύπος της Τρίτης

Το ενδιαφέρον της Dubai Ports World για ΟΛΠ-ΟΛΘ, τα εμπόδια που θέτει η ΡΑΕ στα σχέδια της ΔΕΗ σχετικά με την άσκηση της option για εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ, η κατάργηση του ορίου πίστωσης 1 εκατ. ευρώ στον δανεισμό για αγορά μετοχών και τα σχέδια της ΑΤΕ για εξαγορά στο εξωτερικό είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τρίτη.

Ο Τύπος της Τρίτης

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Μετά τον δανέζικο όμιλο Maersk, το ενδιαφέρον του να επενδύσει στα εμπορικά λιμάνια του ΟΛΠ και ΟΛΘ δημοσιοποίησε χθες και ο αραβικών συμφερόντων όμιλος της Dubai Ports World μέσω της εταιρίας Palanco, που τον εκπροσωπεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ”Ημερησία”. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Palanco και βάσει επίσημης ανακοίνωσης της εταιρίας ”επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της DP World για τα ελληνικά λιμάνια”.

Σύμφωνα με το ”Βήμα”, μεταξύ των ισχυρών διεκδικητών συμπεριλαμβάνεται η κινεζική Cosco Pacific, ενώ άλλες πέντε τουλάχιστον εταιρίες αναμένεται να ζητήσουν να μελετήσουν τους όρους των διαγωνισμών προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους ή όχι.

ΔΕΗ: Εμπόδια στο σχέδιο της ΔΕΗ να ασκήσει την option για την εξαγορά του 30% των μετοχών στη ΔΕΠΑ θέτει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με το σκεπτικό ότι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, γράφει η ”Ημερησία”. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο μέτωπο μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων για το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με το σχέδιο διαχωρισμού της ΔΕΗ σε έξι θυγατρικές.

Τράπεζα της Ελλάδος: Στη διανομή δωρεάν 1 νέας μετοχής για κάθε 4 παλαιές σχεδιάζει να προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, λόγω της αναπροσαρμογής της αξίας της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτει, όπως αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

Εν τω μεταξύ, με πράξη του διοικητή της ΤτΕ καταργείται το ανώτατο όριο του 1 εκατ. ευρώ ανά πελάτη που ίσχυε για την παροχή πιστώσεων από πιστωτικά ιδρύματα και μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με σκοπό τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Alapis: Θετικά αναθεώρησε τις προβλέψεις του για τα μετά από φόρους κέρδη για τη χρήση 2007 ο όμιλος Alapis με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου. Ειδικότερα, ο όμιλος αναμένει για το σύνολο της χρήσης 2007 κύκλο εργασιών στα 360 - 380 εκατ. ευρώ, EBITDA 90 - 105 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 55 - 60 εκατ. ευρώ (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 45 - 55 εκατ. ευρώ).

Vivartia: Το αργότερο έως την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση του 12% της Vivartia από τη Marfin Investment Group. Στο placement, όπως αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”, θα συμμετάσχουν ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Vivartia, ο όμιλος Olayan και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές.

Φουρλής: Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται η διοίκηση του ομίλου Φουρλή για την εξασφάλιση ακινήτου στη Σόφια, όπου θα λειτουργήσει από το 2009 το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ του ομίλου στη χώρα. Σύμφωνα με την ”Ημερησία”, στα σχέδια του ομίλου μέχρι το 2010 είναι η δημιουργία δύο επιπλέον ΙΚΕΑ στην επαρχία, στην Ιωάννινα και στη Λάρισα, ενώ στον ευρύτερο σχεδιασμό εντάσσεται και η Κρήτη.

ΕΧΑΕ: Η EFG Eurobank με ποσοστό 5,05% είναι πλέον ο μόνος βασικός μέτοχος της ΕΧΑΕ, καθώς έγινε γνωστό ότι το ολλανδικό συνταξιοδοτικό fund δασκάλων RNZN STICHTING PENSIOENFONDS ABP ρευστοποίησε μέρος μετοχών την 1η Νοεμβρίου και υποχώρησε η συμμετοχή του στα Ελληνικά Χρηματιστήρια στο 4,23% από 5,46%, γράφει η ”Καθημερινή”.

Αγροτική Τράπεζα: Τη σχεδιαζόμενη για το 2008 λειτουργία 18 νέων καταστημάτων στη Ρουμανία (όπου λειτουργεί η ATEbank Romania) ανακοίνωσε χθες ο διοικητής της ΑΤΕ, κ. Δημήτρης Μηλιάκος, αναφέρει η ”Ελευθεροτυπία”. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ΑΤΕ ενδιαφέρεται για ακόμα μία εξαγορά στο εξωτερικό και πως στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε ήδη την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Ουκρανία. Για την ελληνική αγορά, όπου η ΑΤΕ επιδιώκει να απεμπλακεί από εταιρίες εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα, σημείωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία μεταβίβασης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Φορολογία: Στην τελική ευθεία βρίσκεται το φορολογικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει την επιβολή ενιαίου τέλους στα ακίνητα καθώς και την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα στη Βουλή.

Ασφαλιστικό: Καταβολή αναδρομικών οφειλών 1,5 δισ. ευρώ με έκδοση ομολόγων Δημοσίου μακροχρόνιας διάρκειας και με ρητή δέσμευση για επιχορήγηση του ΙΚΑ εφεξής με 1% του ΑΕΠ θα περιλαμβάνει η θέση της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία θα γνωστοποιηθεί σήμερα στη Βουλή, όπως αναφέρει η ”Εξπρές”.