Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με τα 2/3 του τζίρου σε πακέτα

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα εβδομάδα (εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος) με κυριότερους πρωταγωνιστές τις προσυμφωνημένες συναλλαγές και χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση από την εικόνα των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων. Παραμένει εκτός ενδιαφέροντος και συναλλαγών ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό. Νέο ιστορικό υψηλό για την Πειραιώς.

του Θ. Σταυρόπουλου

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα με τη Σοφοκλέους να ακολουθεί τις διαθέσεις διόρθωσης των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων, ενώ στα κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας καταχωρούνται η έλλειψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, η συναλλακτική απονεύρωση σε δεκάδες τίτλους και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές στα δύο τρίτα της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί κάλλιστα ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν προσέθεσε τίποτα το καινούριο και τίποτα το ουσιαστικό σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες, καθώς και πάλι οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο ήταν σαφώς περισσότερες, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον περιστράφηκε πέριξ της περιορισμένης ειδησεογραφίας.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν απόλυτα συγκρατημένοι, όπως και οι θεωρούμενες ”περιφερειακές δυνάμεις”, καθώς ο πρώτος λόγος συνεχίζει να ανήκει στο διεθνές κλίμα, κάτι που καθιστά ακόμη και την βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη εξαιρετικά επισφαλή.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης πολλά θα παιχτούν στις στηρίξεις των 2.797 και ακόμα περισσότερο των 2.788 μονάδων. Κλείσιμο χαμηλότερα από την εν λόγω στήριξη δημιουργεί τεχνικό προβληματισμό και βάζει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 2.779, 2.769 και 2.755 μονάδες.

Αντίθετα, παραμένουν οι αντιστάσεις στις 2.806-2.813, 2.824-2.828 και βέβαια στις 2.841 μονάδες.

Καμία διάθεση διαφοροποίησης της στάσης από πλευράς εμπλεκομένων στην αγορά παραγώγων. Συνέχισαν να ακολουθούν τις διαθέσεις της spot αγοράς διατηρώντας τις υποτιμήσεις στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας δεν άφησε περιθώρια ούτε για συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο μέχρι τις 15:41 (5.269,31 μονάδες), από εκεί και πέρα εμφάνισε εικόνα ”κατολίσθησης” υποχωρώντας μέχρι τις 5.234,57 μονάδες, για να δοθεί μικρή αντίδραση τα τελευταία λεπτά τις συνεδρίασης αλλά και βοήθειες από τις δημοπρασίες που είχαν σαν αποτέλεσμα το τελικό κλείσιμο στις 5.246,56 μονάδες, με απώλειες 0,71%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 917 εκατ. ευρώ, όμως από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 611,5 εκατ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE, νέο ιστορικό υψηλό για την Πειραιώς, ενώ με απλά θετικό πρόσημο διασώθηκαν Εμπορική, Κύπρου, Ελληνική Τεχνοδομική, Cosmote και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Eurobank και Βιοχάλκο, αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot και αρνητικό κλείσιμο για όλους τους υπόλοιπους τίτλους του 20άρη.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι συνεχίζει την εικόνα αγοράς δύο ταχυτήτων, με το αγοραστικό ενδιαφέρον εξαιρετικά περιορισμένο σε μικρό αριθμό μετοχών, ενώ το υπόλοιπο και μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό παραμένει επιδεικτικά αδιάφορο ή ελλείψει αγοραστών ”υποφέρει” από τις κινήσεις των ελάχιστων εν δυνάμει πωλητών.

Σαφώς και δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές έναντι 201 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4% έως 6,79%.

Τέλος, από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές και από το τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισε ο τίτλος της Τράπεζας της Ελλάδος μετά τις δηλώσεις του διοικητή της για ικανοποιητικά κέρδη εννεαμήνου και επικείμενη διανομή δωρεάν μετοχών (με τέτοιο όγκο συναλλαγών ασφαλώς αρκετοί θα περίμεναν μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη).

Από εκεί και πέρα, μία ακόμα συνεδρίαση ιδιαίτερα υψηλών κερδών για την Προοδευτική (μετά και την ανακοίνωση ότι η ΒΙΟΤΕΡ κατέχει το 5,23% της εισηγμένης), συνέχισε ανοδικά η ΚΡΕΚΑ και ο Δρομέας, άρεσαν στην αγορά τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Ridenco, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης η Δομική Κρήτης, αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης για Νεώριον Σύρου, ενώ κινητικότητα και αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη σημειώθηκαν στον τίτλο της Νεοχημικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v