Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη δίνη των διεθνών τραπεζικών πιέσεων

Οι αρνητικοί οιωνοί από τη Wall Street ωθούν σε αρνητικό βηματισμό τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (μετά την ανακοίνωση της Citigroup ήρθε και η υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών από την Bear Stearns), ενώ μετά τις 15:39 σε περίπου κάθετη ”νότια” κίνηση επιδίδεται και ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεχίζουν να κινούνται σε αρνητικό βηματισμό τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (μετά την ανακοίνωση της Citigroup ήρθε και η υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών από την Bear Stearns), ενώ μετά τις 15:39 σε περίπου κάθετη ”νότια” κίνηση φαίνεται να επιδίδεται και ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 16:00 να βρίσκεται στο χαμηλό ημέρας.

Και εάν η εικόνα στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ήπιας διόρθωσης, περισσότερο απογοητευτική κρίνεται αυτή που επικρατεί στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, όχι μόνο γιατί η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο ένα προς τέσσερα, αλλά και γιατί σε αρκετές δεκάδες τίτλων η συναλλακτική δραστηριότητα ίσως και να ξεπερνάει το αποτρεπτικό.

Μάλιστα μπορεί η μικτή αξία συναλλαγών να ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, όμως από αυτά τα 475 περίπου αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές, κάτι που σημαίνει ότι σήμερα η Σοφοκλέους πέφτει με σχετικά χαμηλό όγκο.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο η Κύπρου, ενώ με θετικό πρόσημο διασώζεται η Cosmote και η MPB. Αντίθετα, απώλειες των δύο ποσοστιαίων μονάδων καταγράφουν ΔΕΗ και Eurobank.

Πτωτική μέχρι στιγμής η συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους ουσιαστικά να ακολουθούν την τάση της υποκείμενης.

Σαφώς η αρνητική εικόνα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγορών αλλά και τα futures στη Wall Street, που αν μη τι άλλο δείχνουν πτωτικό άνοιγμα, ουσιαστικά αφαιρούν κάθε διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου στη Σοφοκλέους, ενώ σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης κλείσει χαμηλότερα από τη στήριξη των 5.239 μονάδων, η επόμενη οριοθετείται στις 5.208 μονάδες με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v