Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για 9μηνο Cosmote

Στα 299 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν τα κέρδη εννεαμήνου της Cosmote, στα οποία θα δώσουν ώθηση οι αυξημένες πωλήσεις στην Ελλάδα αλλά και η βελτίωση των δραστηριοτήτων στην Ν. Ευρώπη, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 7 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News.

Δημοσκόπηση του euro2day για 9μηνο Cosmote
Άνοδο της τάξης του 9,2% θα σημειώσουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Cosmote, προσεγγίζοντας τα 299 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις επτά αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Citigroup, Eurobank Sec, HSBC Pantelakis Securities, National Sec-P&K Sec, Piraeus Securities, Proton Bank και UBS.

Το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται από 292,5 εκατ. ευρώ έως 310 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να τονίζουν τις ισχυρές πωλήσεις στην Ελλάδα και την βελτίωση των διεθνών δραστηριοτήτων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο αναλυτής της UBS, κ. Bosco Ojeda, δήλωσε πως ”η Ελλάδα θα δώσει καλούς ρυθμούς ανάπτυξης του κύκλου εργασιών, με σταθερά περιθώρια. Οι διεθνείς δραστηριότητες θα δώσουν διψήφια ανάπτυξη σε επίπεδο τζίρου, με βελτίωση των περιθωρίων στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ”.

Ο κ. Θοδωρής Ρίτζος της National Securities-P&K Research σημείωσε ότι αναμένει συνέχιση της θετικής τάσης για τις δραστηριότητες της Cosmote. Από την Ελλάδα αναμένεται μονοψήφιος ρυθμός ανάπτυξης, ενώ ο αναλυτές προβλέπει βελτίωση των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία, με μικρότερες απώλειες σε επίπεδο EBITDA.

Τα EBITDA για το εννεάμηνο προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν κατά 16,2% στα 747 εκατ. ευρώ, με το εύρος των εκτιμήσεων να κυμαίνεται από 741,4 εκατ. ευρώ έως 751,5 εκατ. ευρώ

Ωστόσο, ο αναλυτής της HSBC Pantelakis, κ. Βαγγέλης Καρανίκας, σχολίασε ότι ”θα υπάρχουν πιέσεις στα περιθώρια κερδοφορίας της Cosmote Ελλάδος. Και οι δραστηριότητες στη Ρουμανία, αν και βελτιώνονται, ενδέχεται να εμφανίσουν μεγαλύτερες απώλειες, λόγω του μεγαλύτερου αριθμού των συνδρομητών. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, αυτό θα αποδειχθεί επωφελές για την κερδοφορία της Ρουμανίας”.

”Τα καθαρά κέρδη θα επηρεαστούν από τις υψηλότερες χρηματοοικονομικές δαπάνες, στις οποίες περιλαμβάνονται συναλλαγματικές απώλειες, καθώς και υψηλότερες δαπάνες αποσβέσεων”, συμπλήρωσε ο κ. Καρανίκας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup, κ. Terence Sinclair, ο κύκλος εργασιών του γ’ τριμήνου στην Ελλάδα θα είναι αυξημένος κατά 7,1%, λόγω της μεγαλύτερης διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις εννεαμήνου αναμένεται να καταγράψουν άνοδο της τάξης του 36,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, στα 2,228 δισ. ευρώ, με τον μέσο όρο των προβλέψεων να κυμαίνεται από 2,213 δισ. ευρώ έως 2,247 δισ. ευρώ.

Ο αναλυτής της Proton Bank, κ. Βασίλης Ράπτης, σχολίασε ότι ”θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν οι νέοι συνδρομητές στον όμιλο, θα ’μεταφραστούν’ σε κερδοφορία”.

Ο αναλυτής της Eurobank Securities, κ. Κώστας Καραγιώργος, ανέφερε ότι αναμένει ”το τρίτο τρίμηνο να είναι ισχυρό, λόγω της εποχικότητας, ενώ η προσοχή μου παραμένει στραμμένη στην πρόοδο των ρουμανικών δραστηριοτήτων”.

Για το γ’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, τα καθαρά κέρδη, τα EBITDA και οι ενοποιημένες πωλήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν στα 122 εκατ. ευρώ, 283 εκατ. ευρώ και 802 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Cosmote θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 9 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v