Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα δύο πρόσωπα της Σοφοκλέους

Η Σοφοκλέους είναι διπρόσωπη: Το ένα της πρόσωπο ανήκει στις ανεπτυγμένες αγορές και το άλλο στις αναδυόμενες. Κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης το Χ.Α. έδειξε περισσότερο το πρόσωπο μιας αναδυόμενης αγοράς. Το ερώτημα είναι αν αυτό μπορεί να την προστατεύσει από τους κλυδωνισμούς που έρχονται.

Tα δύο πρόσωπα της Σοφοκλέους
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανήκει εδώ και χρόνια στις ανεπτυγμένες αγορές. Παρ’ όλα αυτά, η συμπεριφορά του προσομοιάζει σε αρκετές περιπτώσεις με συμπεριφορά αναδυόμενης αγοράς.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, το τελευταίο είναι μια εξέλιξη που αρκετοί θα πρέπει να εκτίμησαν όλους αυτούς τους μήνες που διαρκεί η πιστωτική κρίση.

Στο παρελθόν, μια διεθνής οικονομική κρίση είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις στις αναδυόμενες αγορές σε σχέση με τις ανεπτυγμένες.

Το ρίσκο για τους επενδυτές ήταν μεγαλύτερο και οι αναδυόμενες το πλήρωναν, εμφανίζοντας χαμηλότερο Ρ/Ε (κεφαλαιοποίηση διά κέρδη ανά μετοχή) σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες.

Η Σοφοκλέους που ανήκε στο ”κλαμπ” των αναδυόμενων μέχρι τις αρχές της δεκαετίας τα γνωρίζει όλα αυτά από πρώτο χέρι.

Όμως, οι αναδυόμενες αγορές αποδείχτηκαν πιο ανθεκτικές κατά τη διάρκεια της τωρινής πιστωτικής κρίσης. Πιθανόν αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι η τελευταία έχει την πηγή της στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου και κατοικίας, δηλαδή στη μητέρα όλων των ανεπτυγμένων αγορών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Σοφοκλέους αντέδρασε περισσότερο σαν αναδυόμενη αγορά παρά σαν ανεπτυγμένη.

Ο δείκτης MSCI που αποτελείται από ελληνικές μετοχές ενισχύθηκε 15,53% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης των αναδυόμενων ευρωπαϊκών αγορών (EM Europe) κέρδισε 16,55% και ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών Ευρώπης και Μέσης Ανατολής σημείωσε αύξηση 15,38%.

Το ίδιο διάστημα, ο δείκτης MSCI των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών ενισχύθηκε κατά το μισό περίπου, δηλαδή κατά 7,63%.

Για λόγους συγκρισιμότητας, όλες οι αποδόσεις μετρήθηκαν σε όρους αμερικανικών δολαρίων.

Η υπεραπόδοση της ελληνικής αγοράς έναντι των περισσότερων από τις άλλες που ανήκουν στην ομάδα των ανεπτυγμένων θα μπορούσε να εξηγηθεί από τα ισχυρά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών και άλλων δεικτοβαρών μετοχών, όπως της Coca Cola 3Ε.

Και εδώ, όμως, οι αναδυόμενες αγορές έβαλαν το χεράκι τους, αφού οι μεν τράπεζες αντλούν ένα μικρό αλλά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τέτοιες χώρες, ενώ κάτι παρόμοιο συμβαίνει με άλλες εταιρίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι καλές επιδόσεις της Finansbank και της τουρκικής χρηματιστηριακής αγοράς εν γένει έχουν θετικό αντίκτυπο στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν τα πράγματα στη γείτονα δεν πάνε καλά.

Οι εισροές ξένων θεσμικών κεφαλαίων που επενδύουν στην ανατολική Ευρώπη σε ελληνικές μετοχές είναι επίσης απόρροια αυτού του γεγονότος.

Δεν πρέπει επίσης να περάσει απαρατήρητο ότι οι εισροές σε Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές ξεπέρασαν τα 30 δις δολάρια από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου μέχρι σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να μην περάσει απαρατήρητο ότι οι αποτιμήσεις σε όρους Ρ/Ε των ευρωπαϊκών αναδυόμενων αγορών έχουν συγκλίνει προς τα μέσα επίπεδα των ευρωπαϊκών ανεπτυγμένων αγορών λόγω του χρηματιστηριακού ράλι.

Επιπλέον, ορισμένοι άλλοι τεχνικοί δείκτες, όπως η απόκλιση από τον μέσο όρο των 200 ημερών, στέλνουν αρνητικά σημάδια, ενώ τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτουν τα ξένα funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές είναι χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο του 3% ως ποσοστού του ενεργητικού τους.

Επομένως, οι αναδυόμενες αγορές ίσως είναι πιο επίφοβες σε διόρθωση σήμερα αν συνεχισθεί η αναταραχή στις πιστωτικές αγορές και οι αμερικανικές τράπεζες συνεχίσουν να απομειώνουν την αξία των χρεογράφων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους με το δολάριο να διολισθαίνει και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να ανεβαίνουν.



Είναι κάτι που η Σοφοκλέους δεν θα πρέπει να αγνοήσει ακόμη και αν οι αναδυόμενες αγορές έχουν παραδοσιακά καλό 4ο τρίμηνο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v