Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη διατήρηση κεκτημένων στο ΧΑ

Συνεδρίαση που για αλλού ξεκίνησε, αλλού πήγε και αλλού... κατέληξε, καθώς ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και δημιούργησε την αίσθηση ότι μπορεί να δώσει νέο υψηλό 93 μηνών, όμως στην συνέχεια υποχώρησε εν μέσω διεθνών ανησυχιών που φαίνεται να πλήττουν τις διεθνείς Αγορές μετοχικών αξιών , για να κλείσει στις δημοπρασίες με οριακές απώλειες. Νέο ιστορικό υψηλό για Πειραιώς.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση που για αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε, καθώς ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και δημιούργησε την αίσθηση ότι μπορεί να δώσει νέο υψηλό 93 μηνών, όμως στην συνέχεια υποχώρησε εν μέσω διεθνών ανησυχιών που φαίνεται να πλήττουν τις διεθνείς Αγορές μετοχικών αξιών.

Τα αλλεπάλληλα υψηλά του ευρώ και του πετρελαίου, η αρνητική έκπληξη από τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της General Motors, αλλά και οι δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες η Κινεζική κυβέρνηση αναζητεί επενδύσεις σε νομίσματα με καλύτερες αποδόσεις από το δολάριο, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα ανησυχιών φέροντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους διεθνείς αναλυτές που δεν έχουν ξαναέλθει αντιμέτωποι με τέτοια δεδομένα.

Παρά ταύτα τόσο η αντίδραση των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και πολύ περισσότερο της Σοφοκλέους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον ψύχραιμη και μάλιστα το Χ.Α. έδωσε και κάποια θετικά δείγματα γραφής.

Έτσι ”εξαργυρώθηκαν” στο ταμπλό τα θετικά αποτελέσματα των ΑΒ Βασιλόπουλος και Πετρόπουλος, κάποιες προσδοκίες σε Ιντεάλ, ΚΡΕΚΑ και Rilken, βρέθηκε να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό η Πειραιώς και γενικά ήταν μία συνεδρίαση που αν δεν υπήρχε ο ”εισαγόμενος” φόβος, πιθανόν αρκετές μετοχές του ”μικρομεσαίου” χώρου μπορεί να χάριζαν ”συγκινήσεις”.

Βέβαια οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν απόλυτα συγκρατημένοι και συστήνουν αυξημένη ρευστότητα, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα φάση ακόμα και η πρόβλεψη της βραχυπρόθεσμης τάσης δείχνει απόλυτα επισφαλής, καθώς κλίμα και διαθέσεις θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν οι ”εισαγόμενες” εντολές.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας η Motor oil, αξιοσημείωτα κέρδη για Ελ. Τεχνοδομική και Coca-Cola, θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Cosmote, Eurobank και αμετάβλητοι οι Ελ. Πετρέλαια και Αγροτική.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 1% για Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB, Intralot και αρνητική μεταβολή για Τιτάνα, Εμπορική, Εθνική, Κύπρου, Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 5346,04 μονάδες, ακολουθώντας τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησε μέχρι τις 5272,45 και έκλεισε στις 5305,79 με απώλειες 0,08%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 423 εκατ. από τα οποία τα 74,9 αφορούσαν ”πακέτα”.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή, καθώς επιβεβαιώθηκε η στήριξη στις 2814 μονάδες και έκλεισε υψηλότερα και από την στήριξη στις 2832. Έτσι παραμένουν οι στηρίξεις στις 2832, 2822 και 2814 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 2842 και 2857 μονάδες.

Πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, με την μεταβλητότητα να αυξάνει τις συναλλαγές, ενώ τα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης με απώλειες ελαφρώς μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αύξησαν κάπως τις υποτιμήσεις.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 82 ανοδικές μετοχές έναντι 170 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4 έως 8,82%.

Τέλος από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Rilken, Eurobank Properties, Πετρόπουλος, Ιντεάλ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Κρέκα, Σφακιανάκης και Ιμπέριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v