Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορατή (;) η διόρθωση στη Σοφοκλέους

Πληθαίνουν οι φωνές των ”οπαδών” της διόρθωσης διεθνώς, οι οποίοι διαφοροποιούνται μόνο ως προς το εύρος και την έντασή της. Μεγαλώνει η έκθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον κίνδυνο, με τους Financial Times να αναφέρονται σε επιπλέον διαγραφές από τράπεζες ύψους έως 70 δισ. δολαρίων. Όμως κόντρα σε αυτό το σκηνικό, στο ΧΑ συνεχίζονται επαφές, συζητήσεις και… παραγωγή ειδήσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιβαρύνεται το κλίμα στις ξένες αγορές, πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που αναφέρονται στο ενδεχόμενο της διόρθωσης.

Το πρόβλημα, αίτια και αφορμές, υφίσταται από τις αρχές του καλοκαιριού, το γνωρίζουμε σχεδόν στο σύνολό μας, διαφοροποιούμαστε όμως ως προς την εκτίμηση των επιπτώσεων, των παρενεργειών της κρίσης.

Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν, πως σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, θα πρέπει να περιμένουμε επιπλέον διαγραφές από τις τράπεζες, ύψους έως 70 δισ. δολαρίων.

Η περίπτωση της Morgan Stanley (δες σχετικό θέμα) είναι ενδεικτική του μέρους του προβλήματος.

Οδηγούμεθα, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των όλο και περισσότερων ”οπαδών” της διόρθωσης σε μια υποχώρηση των αγορών με το μέγεθος και το εύρος της να ποικίλει, ανάλογα με την ”σχολή” που υποστηρίζει ο καθένας.

Θα πρέπει ωστόσο να κρατήσουμε τα γεγονότα και τα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της ελληνικής αγοράς, για την οποία αρκετοί ξένοι αποδεδειγμένα θεωρούν πως έχει από τους μικρότερους βαθμούς έκθεσης στο πρόβλημα.

Εν μέρει η αγορά μας αυτονομήθηκε χθες, με ένα μεγάλο όμως μέρος της μικρής κεφαλαιοποίησης να… αποσυντίθεται.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο του Χρηματιστηρίου, πρόκειται για ”δύσκολη συγκυρία εν μέσω εκρηκτικού μείγματος ειδήσεων”.

Αυτή είναι η πραγματικότητα στο ΧΑ. Ειδήσεις, επιχειρηματικές κινήσεις, συμφωνίες, ζυμώσεις, πλούσιο παρασκήνιο, εν μέσω πιεστικού περιβάλλοντος.

Στις τηλεπικοινωνίες ο όμιλος Marfin ενισχύει σταθερά τη θέση του στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, τη στιγμή που στην… αντίπερα όχθη ξαναθέτουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο της απορρόφησης της θυγατρικής από τον Οργανισμό.

Η Motor Oil ανακοινώνει μειωμένα μεν κέρδη, ελεγχόμενα όμως ως προς το τελικό αποτέλεσμα και με την εκτίμηση πως το δ’ τρίμηνο θα ”τρέξει” καλύτερα από το αντίστοιχο περυσινό.

Αυξημένα, υπεράνω των προβλέψεων, ήταν και τα κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων.

Εντυπωσιακά τα κέρδη της ΑΒ Βασιλόπουλος, που έχοντας απορροφήσει και οργανικά πλέον τα Τροφό, παρουσιάζουν 22,5 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 838,5 εκατ. ευρώ.

Η αυξημένη ζήτηση στις αγορές της Βαλκανικής συμβάλλουν στην κατά 37% βελτίωση των κερδών της Σιδενόρ, που επιπρόσθετα ωφελείται και από την δυναμική των Σωληνουργείων Κορίνθου.

Ισχυρό εννεάμηνο με αύξηση κερδών κατά 22,4% παρουσιάζει ο Βάρδας, που σταθεροποιεί τη θέση του στον κλάδο.

Στις ενδιαφέρουσες κινήσεις των ημερών, συμπεριλαμβάνουμε την απόφαση της διοίκησης της Intralot να προχωρήσει στη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου (ύψους 300 εκατ. ευρώ), της ΑΝΕΚ να προχωρήσει σε ομολογιακό (πιθανότατα οι Χανιώτες να προχωρήσουν σε κάποιες μεσαίου μεγέθους εξαγορές).

Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕ, με βάση το σχέδιο συγχώνευσης, η Unibrain θα έχει το 11% της αξίας της εταιρείας που θα προκύψει και με δεδομένο ότι η εισηγμένη ”τρέχει” με αποτίμηση 42 εκατ. ευρώ, για το νέο σχήμα αναλογεί κεφαλαιοποίηση της τάξης των 380 εκατ. ευρώ.

Τέλος, πέρα από τις πιέσεις που δημιουργεί η κρίση, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως ο Τιτάνας δείχνει να βρίσκει στήριξη στα 33 ευρώ (με τον Γ. Τζιβέλη να χαμηλώνει σημαντικά την μέση τιμή κτήσης), ενώ το εταιρικό σχήμα της Ελληνικής Τεχνοδομικής το… γλυκοκοιτάζουν συγκεκριμένα ξένα επενδυτικά σπίτια.

Και αν σε αυτή τη φάση το ενδιαφέρον αυτό μπορεί να πέφτει στο… κενό και τις πιέσεις μιας διόρθωσης, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί σε ευθετότερο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v