Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσέχουμε το δάσος, ξεχωρίζουμε τα δέντρα!

Σε αναθεώρηση της επενδυτικής τους τακτικής προχωρούν όλο και περισσότεροι ενεργοί παίκτες. Προσαρμόζουν πλέον τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική τους στα νέα δεδομένα αυξημένης νευρικότητας, ρευστότητας και σαφώς υψηλότερου ρίσκου που κυριαρχούν στις αγορές διεθνώς. Εκτός ταμπλό οι μετοχές ΟΤΕ - Cosmote.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εμφανής είναι η αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τακτικής που ακολουθούν όλο και περισσότεροι διορατικοί επενδυτές. Κινούνται στη λογική τού ”κοιτάζουμε το δάσος, ξεχωρίζουμε τα δέντρα”, δίνοντας προφανώς βάση και σημασία στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των βασικών δεικτών, πλην όμως χαράσσουν την επενδυτική τους πολιτική με γνώμονα σαφώς ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές γίνονται πιο σαφείς και αναφέρονται σε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Δεδομένης της κρίσης που σκιάζει από τις αρχές του καλοκαιριού τις αγορές, πολλές μετοχές αναπτυσσόμενων και εύρωστων οικονομικά εταιριών κινούνται σε μέσες τιμές όλο και υψηλότερα.

Εάν κάποιος απομονώσει τη βραχυπρόθεσμη λογική τού πόσο υποχωρεί ή ενισχύεται σήμερα μία μετοχή, κερδισμένος βγαίνει αυτός που κάνει ταμείο σε βάθος χρόνου.

Δεδομένης της κρίσης και παρά την επιφυλακτικότητα και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί διεθνώς, η Εθνική λόγου χάρη αποτιμάται κοντά στα 22 δισ. ευρώ, δηλαδή υψηλότερα κατά 8,6% στο τρίμηνο και κατά 12,65% στο εξάμηνο.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται για την Πειραιώς, με 14,6% στο τρίμηνο και 9,43% στο εξάμηνο.

Το ίδιο ισχύει για την 3E και σε βάθος εξαμήνου για τις ΟΛΘ, Καλπίνη-Σίμο, Δρομέα, Creta Farm, Unibrain, ΕΥΑΘ και Alter αλλά και για αρκετές ακόμα περιπτώσεις.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως για την ΑΒ Βασιλόπουλος υψηλή τιμή 8ετίας καταγράφηκε χθες, εν μέσω γενικευμένης διόρθωσης των τιμών.

Για τη μετοχή της Frigoglass η Deutsche Bank δίνει τιμή-στόχο τα 26,8 ευρώ, όταν η τρέχουσα διαμορφώνεται στα 23,94 ευρώ, επίσης σε αυτή την ευαίσθητη συγκυρία.

Σε ιστορικά υψηλές τιμές συνεχίζει να ενισχύει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ ο γαλλικός όμιλος της Suez.

Αυτές οι περιπτώσεις είναι ενδεικτικές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μιας τάσης που διαμορφώνεται σταδιακά και ενδεχομένως αποτελεί μια σχετικά ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή που θα μας επιτρέπει να επιβιώνουμε σε καιρούς δύσκολους.

Όσον αφορά στα της ημέρας, μετά την καταγραφή κορυφής προς τις 5.269,2 μονάδες, με την Εθνική να ξεπερνά τα 47 ευρώ, σταδιακά βασικοί δείκτες και μετοχές ”κάθησαν” στις 5.235 μονάδες.

Η Εθνική διολίσθησε προς τα 46,72 ευρώ, κρατώντας όμως κέρδη της τάξεως του 1,30%, ενώ ο Τιτάνας αντιδρούσε κατά 1,3%, στα 33,50 ευρώ.

Ο Βασιλόπουλος έφτασε μέχρι τα 32,38 ευρώ, η Alpha Bank προς τα 25,20 ευρώ, τα ΕΧΑΕ στα 23,80 ευρώ, η Intralot στα 29,40, η 3E στα 42 ευρώ, η Σιδενόρ στα 13,48 ευρώ και η Νεοχημική στα 22,80 ευρώ.

Με συναλλαγές αξίας μεγαλύτερης των 100.000 ευρώ, ξεχώριζαν το Υγεία στα 4,62 ευρώ, ο Σφακιανάκης στα 8,42 ευρώ, η Altec στο 1,85 ευρώ, η Ελληνική Τεχνοδομική στα 10,42 ευρώ, η Μηχανική στα 7,22 ευρώ, η Intracom στα 4,36 ευρώ, η Motor Oil στα 17,30, ο Λούλης στα 3,78 ευρώ και η Ιμπέριο στα 4,84 ευρώ.

Έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση έπειτα από 65 λεπτά συνεδρίασης, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 82 εκατ. ευρώ (από αυτά 10 εκατ. αφορούν σε πακέτα), με την αρχική ανοδική φορά να εξασθενεί (προς τις 5.235 μονάδες) και με την αναλογία ανοδικών προς καθοδικές μετοχές στο περίπου 1 προς 1.

Σημειώνεται ότι έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών ΟΤΕ και Cosmote, καθώς και των παράγωγων προϊόντων, ύστερα από σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α., έως ότου να παρασχεθούν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την εξαγορά από τον ΟΤΕ του μειοψηφικού πακέτου της Cosmote.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v