Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια - τηλεπικοινωνίες επηρεάζουν την τάση

Εξελίξεις σε δύο μέτωπα, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη αλλά κυρίως τη μεσοπρόθεσμη τάση σε ένα μέρος της αγοράς. Αντιδρώντας ανοδικά μέχρι και 0,88% υψηλότερα ξεκινούσε νωρίτερα η συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη. Θεαματικά κέρδη για Κύπρου, Frigoglass, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να κινούνται με ισχυρό κριτήριο τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έχοντας εξοικειωθεί, μην μπορώντας να κάνουν κι αλλιώς, με την πορεία των αγορών… γιο-γιο, οι ”παίκτες” θεωρούν καλοδεχούμενη τη διάθεση αντίδρασης που καταγράφεται και πάλι στις αγορές.

Θα είναι για σήμερα, μπορεί να έχει διάρκεια για τις επόμενες δύο - τρεις συνεδριάσεις… άλλοι ξέρουν.

Έτσι και σήμερα, ειδικότερα οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα… κυνηγήσουν το ενδεχόμενο υπεραπόδοσης συγκεκριμένων μετοχών.

Ούτως ή άλλως από τις αρχές του καλοκαιριού που ξέσπασε διεθνώς η κρίση, λίγο ως πολύ ακολουθούμε μια τακτική επιλογής συγκεκριμένων μετοχών.

Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη σημειωνόταν ανοδική αντίδραση μέχρι και 0,88% για τον DAX, μετά τη λογική υποχώρηση κατά 0,25% χθες το βράδυ του Dow στη Wall Street.

Κατά την εκτίμησή μας δύο τινά μπορεί να επηρεάσουν για σήμερα την τάση, αμφότερα δε αφορούν σε εξελίξεις στο εσωτερικό της αγοράς.

Αναφερόμαστε σε τηλεπικοινωνίες και ενέργεια, και ειδικότερα στην καθοριστική έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. στον ΟΤΕ και στη θυγατρική του. Το θέμα της ενέργειας ανοίγει όσον αφορά στη ΔΕΗ (μετά τις αποκαλύψεις της ”Ελευθεροτυπίας” σε ρεπορτάζ των Αριστέας Μπουγάτσου, Μιχάλη Καϊτατζίδη).

Σε μια περίοδο όπου οι ιδιώτες ζητούν να έχουν πιο ενεργή συμμετοχή στα κοινά και η εισαγωγή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής προγραμματίζεται για τις 14 τρέχοντος.

Το όλο σκηνικό που διαμορφώνεται σε τηλεπικοινωνίες και ενέργεια αφορά βεβαίως στη βραχυπρόθεσμη τάση, πλην όμως μπορεί να αποτελέσει ”θρυαλλίδα” εξελίξεων και μεσοπρόθεσμα.

Στον τραπεζικό κλάδο οι εμπλεκόμενοι τηρούν σιγήν ιχθύος για κάτι που φαίνεται να αποτελεί πλέον κοινό μυστικό, πέριξ της πλατείας Συντάγματος.

Έμφαση στα νεότερα από την εγχώρια αγορά εκτιμάται πως θα δώσουν ειδικότερα οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, καθώς η ανακοίνωση αποτελεσμάτων φαίνεται να αποτελεί κριτήριο των όποιων επενδυτικών επιλογών τους.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη 370 εκατ. ευρώ στο 9μηνο (66%), αναθεωρεί τον στόχο για το 2007 και διανέμει προμέρισμα 0,19 ευρώ.

Τη διανομή προμερίσματος 0,20 ευρώ αποφάσισε και η Motor Oil.

Αυξημένα κατά 20%, στα 44,8 εκατ. ευρώ, διαμορφώνονται τα κέρδη της Frigoglass, που αναθεωρεί προς το καλύτερο τις προηγούμενες προβλέψεις της.

Από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο, κινητικότητα σημειώνεται σε μετοχές εταιριών όπως ΕΥΑΘ (ιστορικά υψηλά στα 11,30 ευρώ), Rilken (στα 12,16 ευρώ με τις φήμες να επιμένουν αλλά και να διαψεύδονται ανεπισήμως), στο Πλαίσιο (από τις 13/11 η Εθνική Χρηματιστηριακή αναλαμβάνει την ειδική διαπραγμάτευση), στον Καλπίνη - Σίμο (παρουσιάζεται στην Ένωση Θεσμικών), στον ΟΛΠ (που διορθώνει προς τα 23,8 ευρώ), στην ΑΒ Βασιλόπουλος (στην αποτίμηση των 407 εκατ. ευρώ, όταν ο Μασούτης σχεδιάζει να αντλήσει 80-100 εκατ. ευρώ), και αρκετών ακόμη από αυτή την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v