Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Το μνημόνιο συνεργασίας με την RWE που προωθεί η ΔΕΗ, οι εξελίξεις από το μέτωπο ΟΤΕ - Cosmote, τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου και της Frigoglass και η απόφαση της Motor Oil για διανομή προμερίσματος είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Το μνημόνιο συνεργασίας με την RWE που προωθεί η ΔΕΗ, οι εξελίξεις από το μέτωπο ΟΤΕ - Cosmote, τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου και της Frigoglass και η απόφαση της Motor Oil για διανομή προμερίσματος είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

ΔΕΗ: Πολλά ερωτήματα προκύπτουν για το μνημόνιο συνεργασίας που προωθεί η διοίκηση της ΔΕΗ με τον γερμανικό ενεργειακό όμιλο RWE, σύμφωνα με την ”Ημερησία”. Το μνημόνιο, το οποίο δεν έχει ακόμα υπογραφεί, προβλέπει την εκχώρηση του 51% και του management των νέων μονάδων της ΔΕΗ στους Γερμανούς. Πληροφορίες λένε ότι η ΔΕΗ συζητά με δύο ακόμα μεγάλους οίκους του εξωτερικού για παρεμφερείς συνεργασίες.

Εξάλλου, η ”Ελευθεροτυπία”, η οποία πρώτη ανέδειξε το θέμα, σημειώνει ότι η ΔΕΗ με non paper παραδέχεται ότι υπάρχει κείμενο μνημονίου, ενώ η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι θα εμποδίσει τη λήψη της απόφασης για συνεργασία. Η ”Ελευθεροτυπία” παραθέτει επίσης απόψεις για το τι σημαίνει η συμφωνία αυτή για την ίδια την Επιχείρηση, τους καταναλωτές και την οικονομία.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το ”Βήμα”, η ΡΑΕ ανοίγει δρόμο στη ΔΕΗ για αυξήσεις 25% στα οικιακά τιμολόγια, ενώ με γνωμοδότησή της η Αρχή ζητά την κατάργηση του βιομηχανικού τιμολογίου.

ΟΤΕ: Το ”πράσινο φως” για την εξαγορά του 100% της Cosmote αναμένεται να δώσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του, γράφει η ”Ημερησία”. Σύμφωνα με την ”Ελευθεροτυπία”, πληροφορίες έλεγαν χθες ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα ανακοινωθεί η δημόσια προσφορά για την απόκτηση του 33% της θυγατρικής του Οργανισμού, και μάλιστα σε μετρητά, και τοποθετούσαν τον πήχη της προσφοράς στα 26,5 ευρώ ανά μετοχή.

Εξάλλου, στη χθεσινή γενική συνέλευση του ΟΤΕ αποφασίστηκε η αγορά ιδίων μετοχών μέχρι το ποσοστό του ενός δεκάτου επί του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, με ανώτατη τιμή αγοράς τα 35 ευρώ και κατώτατη τα 15 ευρώ. Ακόμα αποφασίστηκε η αλλαγή του άρθρου 8 που αφορά στο διοικητικό συμβούλιο και που ανοίγει τον δρόμο για την τοποθέτηση μέλους της MIG στη διοίκηση του Οργανισμού, ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΟΤΕ να προχωρήσει σε εκχώρηση δραστηριοτήτων του σε τρίτους.

Τράπεζα Κύπρου: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η κερδοφορία της Τράπεζας Κύπρου στο εννεάμηνο καθώς διαμορφώθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ, όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”. Τα καθαρά κέρδη του συγκροτήματος στο τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθαν στα 370 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 66% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Επίσης, η τράπεζα προχώρησε στην ανοδική αναθεώρηση του στόχου κερδών για τη φετινή χρονιά στα 486 εκατ. ευρώ, ενώ αποφάσισε ακόμα την καταβολή προμερίσματος ύψους 0,188 ευρώ ανά μετοχή.

Frigoglass: Κατά 19,5% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Frigoglass στο εννεάμηνο, φτάνοντας τα 44,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,1% στα 382,1 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εταιρία προχώρησε σε θετική αναθεώρηση των προβλέψεών της για το σύνολο του 2007, όπου αναμένει αύξηση πωλήσεων 11% - 12%, αύξηση EBITDA 11% - 12% και αύξηση κερδών ανά μετοχή 17% - 18%.

Motor Oil: Τη διανομή προμερίσματος στους μετόχους αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Motor Oil κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του. Το προμέρισμα θα είναι ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή και θα διανεμηθεί έναντι του καταβλητέου μερίσματος της χρήσης 2007.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 109.333.400 μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου ενέκρινε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Μυτιληναίος: Για τουλάχιστον τρεις μήνες φαίνεται να παρατείνεται η ανακοίνωση του τελικού νικητή στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του 88% της βοσνιακής βιομηχανίας αλουμινίου Aluminij d.d. Mostar, στον οποίο συμμετέχει και ο ελληνικός όμιλος Μυτιληναίου, σύμφωνα με την ”Ημερησία”.

Ασωπός: Στη Δικαιοσύνη ετοιμάζονται να προσφύγουν οι εταιρίες ΕΛΒΑΛ, Μαΐλλης και ΕΤΕΜ για το πρόστιμο που επιβλήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη μόλυνση του ποταμού Ασωπού, γράφει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

ΜΕΒΓΑΛ: Τη δραηστηριοποίησή της στη νότια Αφρική εξετάζει η ΜΕΒΓΑΛ, όπως αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

Σοφοκλέους: ”Όλοι περιμένουν τις… τουφεκιές, αλλά κανείς δεν δείχνει ακόμα τη διάθεση να… πυροβολήσει πρώτος”. Με αυτή τη φράση συνόψισε πρόσφατα γνωστός παράγοντας της αγοράς το κλίμα που επικρατεί στον τραπεζικό χώρο εν αναμονή ενός νέου γύρου συνενώσεων. Στο μεταξύ, όπως γράφει η εφημερίδα ”Μέτοχος” στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Το πιο καυτό story της Σοφοκλέους”, υπόγεια ρεύματα κινούνται γρήγορα προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις, προαναγγέλλοντας αλλαγές που, αν και όποτε δρομολογηθούν, θα αλλάξουν ριζικά τη σημερινή εικόνα του χρηματοπιστωτικού τοπίου στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v