Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιχμάλωτοι της διεθνούς συγκυρίας

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σημαντικών απωλειών, που ”ανάγκασε” τον Γενικό Δείκτη να καταγράψει εβδομαδιαίες απώλειες 2,58% και να μειώσει τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου στο 17,16%. Η Σοφοκλέους έστω και καθυστερημένα δείχνει να χάνει την ψυχραιμία της, οπότε όλα τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις διεθνείς αγορές.

του Θ. Σταυρόπουλου

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με το Χ.Α. να κινείται στην μονότονη μελαγχολία του κόκκινου και τις ημέτερες δυνάμεις να μην αμύνονται του πατρίου εδάφους.

Το ντόμινο των διεθνών ανησυχιών, σύμφωνα με τις οποίες ο χρηματοοικονομικός κλάδος στις ΗΠΑ και όχι μόνο θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται από την πιστωτική κρίση, φαίνεται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις να πλήττει και την Σοφοκλέους, που έστω και καθυστερημένα αρχίζει να χάνει την ψυχραιμία της.

Ασφαλώς οι εισαγόμενες εντολές πώλησης είχαν στόχο τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους και κυρίως αυτούς του τραπεζικού κλάδου (ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες -2,35%), ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE και με δεδομένη την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για ΟΤΕ και Cosmote μόνο η ΔΕΗ κατόρθωσε να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν απόλυτα συγκρατημένοι και συστήνουν αυξημένη ρευστότητα, αν και αρκετοί τίτλοι έχουν αρχίσει να εισέρχονται σε υπερπουλημένες περιοχές.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι αδυνατούν να προβλέψουν την βραχυπρόθεσμη τάση, εκτιμώντας ότι οι αγορές θα πρέπει να εξετάζονται day by day καθώς συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις τα μακροοικονομικά στοιχεία, οι ισοτιμίες στην αγορά νομισμάτων και οι εκτιμήσεις των χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Σε αυτή τη φάση θεωρείται περίπου βέβαιο ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες στην Σοφοκλέους μάλλον έχουν τον δεύτερο λόγο μέχρι να αποκατασταθούν οι ισορροπίες, ενώ όσο το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο και η ψυχολογία ευάλωτη οι αρνητικές ειδήσεις θα έχουν σαφώς μεγαλύτερο αντίκτυπο των θετικών.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις επιδείνωσαν σημαντικά την διαγραμματική απεικόνιση. Έτσι οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.730, 2.720 και στη ζώνη 2.697-2.687 μονάδων, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.768, 2.780 και 2.790.

Μόνο κλείσιμο υψηλότερα των 2.780 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 2.790 μονάδων θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δημιουργεί προϋποθέσεις η ανοδική αντίδραση να μην είναι ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε υψηλότερα επίπεδα αλλά σταδιακή αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Πτωτική συνεδρίαση και μάλιστα αυξημένων συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων, καθώς από ότι φαίνεται η πτώση και η μεταβλητότητα συγκινεί τους εκεί εμπλεκόμενους που διατήρησαν τις υποτιμήσεις για τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Βέβαια, το ξεκίνημα της συνεδρίασης έδειχνε μάλλον καλό με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει μέχρι τις 5.269,22 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα και σχετικά γρήγορα άδειασαν τα πρωινά κέρδη και το θετικό πρόσημο, στις 15:55 ο δείκτης είδε το χαμηλό ημέρας των 5.134,49 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 5.148,13 μονάδες, με απώλειες -1,53%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 835 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 380 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές λόγω των placements σε Vivartia και Alapis.

Από τις μετοχές του 20άρη με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων η Τράπεζα Κύπρου, των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων η Eurobank, των τριών ποσοστιαίων μονάδων η MPB, των δύο ποσοστιαίων μονάδων Αγροτική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% τερμάτισαν τη συνεδρίαση ΟΠΑΠ, Ελληνική Τεχνοδομική, Coca Cola και Alpha Bank.

Καλύτερη του ενδοσυνεδριακού αλλά σαφώς κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές έναντι 223 πτωτικών, ενώ 27 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4% έως 9,43%.

Τέλος, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και γενικότερα στους τίτλους που δεν θεωρούνται ”ξενόχαρτα” δεν σημειώθηκαν κινήσεις πανικού (λόγω και εμφανούς έλλειψης κωδικών λιανικής).

Όμως η σημαντική έλλειψη αγοραστών έγινε αιτία σημαντικών απωλειών, ακόμα και για τίτλους που δεν εμφάνισαν ιδιαίτερα αυξημένο όγκο συναλλαγών.

Συμπερασματικά πολλά θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από το διεθνές κλίμα, εκτός και αν υπάρξει επιχειρηματική είδηση σημαντικού ειδικού βάρους, τέτοια που θα επιτρέψει στη Σοφοκλέους να κινηθεί ”αναρχοαυτόνομα” έστω και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.148,13 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 2,58%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 17,16%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 2,88%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 1,93%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,33% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Χημικών (3,37%), ενώ μικρότερα κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (0,35%) και των Κατασκευών και Υλικών (0,10%).

Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Ταξιδιών και Αναψυχής (-4,21%), των Τραπεζών (-3,63%), του Πετρελαίου και Αερίου (-3,30%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,06%) και των Μέσων Ενημέρωσης (-3,05%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ευρωσυμμετοχές (21,88%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 19,59%), Rilken (16,11%), ΚΡΕΚΑ (12,58%), Μπουτάρης (ΠΑ 11,43%), Peperpack (11,19%), Ιντεάλ (11,11%), Γκάλης (10,00%), Βασιλόπουλος (8,73%) και Νίκας (8,57%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-16,67%), Τεχνική Ολυμπιακή (-12,50%), Sato (-12,35%), Τζιρακιάν Προφίλ (-9,38%), AXON Συμμετοχών (-9,31%), ΟΛΠ (-9,31%), Αττικάτ (-9,17%), Κούμπας Συμμετοχών (-8,99%), Lavipharm (-8,94%) και Τεξαπρέτ (-8,62%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v