Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Βρήκε ξανά «τοίχο» στις 650 μονάδες

Πέντε απόπειρες υπέρβασης του κρίσιμου ορίου για τον Γενικό Δείκτη έχουν αποβεί άκαρπες. Σε στάση αναμονής οι επενδυτές με το βλέμμα (κυρίως) στις τραπεζικές μετοχές. Πρωταγωνιστές της συνεδρίασης ΕΤΕ και Πειραιώς «Εκατσαν» οι συναλλαγές.

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 1,20% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 5,62% και τα ενεργά χαρτοφυλάκια εκμεταλλευόμενα την στάση αναμονής των εν δυνάμει πωλητών και τον εξαιρετικά χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), επιχείρησαν προσπάθεια αντίδρασης, προκειμένου να "διασκεδάσουν" και τις τελευταίες εντυπώσεις από το χθεσινό, μίνι, Τραπεζικό "χώσιμο".

Η διαφορά με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, είναι πως ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε να "ανιχνεύσει" διαθέσεις υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων, όχι στην αρχή, ή στο μέσον της συνεδρίασης, όπως έκανε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά προς το τέλος και πιο συγκεκριμένα στο τελευταίο ημίωρο, επιχειρώντας κίνηση αιφνιδιασμού και έχοντας, πάντα, επικεφαλής τις Τραπεζικές μετοχές.

Άλλωστε το τελικό +3,7% του Τραπεζικού δείκτη, μάλλον, δείχνει με ιδιαίτερα διακριτό τρόπο τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ δεν έλειψαν οι "βοήθειες" και από τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη.

Παρά την προσπάθεια Τραπεζοκεντρικής αντίδρασης, οι τίτλοι των Εθνικής (+6,25%), Πειραιώς (+5%) και Eurobank (+2,5%), για πολλοστή συνεδρίαση, παρέμειναν χαμηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Μυτιληναίος (-0,46%), ΕΕΕ (-0,63%), ΟΛΠ (-0,07%) και ΟΠΑΠ (-0,69%) ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και αμετάβλητη η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

Αντίθετα, με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων μονάδων τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Viohalco και Ελλάκτωρ.

Δυστυχώς για τους επιχειρήσαντες την υπέρβαση - αιφνιδιασμό και πάλι οι εν δυνάμει πωλητές δήλωσαν παρόντες και ο Γενικός Δείκτης, κατά τις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, αθροίζει πέντε απόπειρες υπέρβασης των 650 μονάδων, όλες αποτυχημένες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Οπότε σαν μόνο θετικό της σημερινής συνεδρίασης θεωρείται η απόσβεση των χθεσινών απωλειών και ταυτόχρονα η συνεχιζόμενη επαφή του Δείκτη με την δύσκολη ζώνη 650 - 660 μονάδων.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις - δηλώσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

"Ο αγώνας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη έχει τελειώσει, αλλά η Χώρα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "η απόφαση για επαναφορά του 'waiver' αναμένεται να ληφθεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ αλλά άγνωστο ακόμη το πότε... 

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έδωσε εβδομαδιαία κέρδη 1,85% στον Γενικό Δείκτη και απώλειες 0,38% στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 32% και διαμορφώθηκε στα 86,8 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρά κέρδη της τάξεως του 2,74% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 7,13%.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη από την αρχή του έτους

Σε κάθε περίπτωση, το μοναδικό συμπέρασμα που θα μπορούσε να εξαχθεί από την σημερινή συνεδρίαση, είναι ότι οι ελάχιστοι αγοραστές, ήταν σαφώς προσεκτικότεροι, μετά το χθεσινό "πάθημα" και ενδιαφέρθηκαν περισσότερο να διατηρήσουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε θετικό πρόσημο και λιγότερο να επιχειρήσουν μία νέα προσπάθεια "ηχηρής" υπέρβασης που θα προκαλούσε, πιθανές, νέες πωλήσεις!

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως σύντομα θα κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να απελευθερωθεί η πρώτη υποδόση για την Χώρα και να ακολουθήσει και η επιστροφή του "waiver", όμως, πραγματικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κίνηση της εγχώριας Αγοράς, την "επόμενη μέρα", όταν και θα έχουν προεξοφληθεί όλες οι πιθανές θετικές εξελίξεις.

Στην παρούσα φάση και κατά την σημερινή συνεδρίαση οι λίγοι ενεργοί παίκτες αποτίμησαν το γεγονός πως όλα τα προαπαιτούμενα για τα οποία υπήρχε εκκρεμότητα έχουν αντιμετωπιστεί.

Έτσι, όλα δείχνουν πως την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος από τους Τεχνοκράτες των Κρατών - Μελών (EWG), αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί ο έλεγχος των νομοθετημάτων, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση της υποδόσης των 7,5 δισ ευρώ.

Παραμένει άγνωστο και ζητούμενο, αν η ΕΚΤ θα παραμείνει απόλυτα τυπική, όσον αφορά την επιστροφή του "waiver" και θα περιμένει την επόμενη συνεδρίαση στις 22 Ιουνίου, ή θα παρακάμψει τους τύπους με κάποιο έκτακτο Δ.Σ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή εικόνα του ταμπλό έδειξε σχετική επικράτηση των ψυχραιμότερων, που έδειξαν να συμβιβάζονται με μία ακόμα καθυστέρηση, όσον αφορά τις προσδοκίες, αλλά θεωρούν ότι το αισιόδοξο σενάριο για την θετική κατάληξη των πραγμάτων παραμένει σε ισχύ.

Τεχνικά, με βάση τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,69%), οι 180 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση, οι 182 κύρια και οι 183 μονάδες είναι το "Intraday stop" στο short. Οι πρώτες στηρίξεις στις 173 και 171 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Έχουν συμπληρωθεί 19 συνεδριάσεις και ο Γενικός Δείκτης ακόμα συσσωρεύει σε μια πλάγια κίνηση 40 μονάδων (657 με 617 μονάδες) προσπαθώντας να αξιολογήσει την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, ενσωματώνοντας όμως σε αυτά τα επίπεδα τιμών ένα μεγάλο μέρος από το τωρινό θετικό αντίκτυπό της" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών δείχνει να θέλει να "αποδράσει" από το τεχνικό επίπεδο αντίστασης των 650 μονάδων. αλλά το "βυτίο" με τα απαραίτητα "καύσιμα", που χρειάζεται για τη βίαιη διαφυγή προς τις 680 μονάδες έχει "μείνει από λάστιχο" καθώς το "εφέ" της επαναφοράς του "waiver" από την ΕΚΤ για τις Ελληνικές Τράπεζες πήρε παράταση και μετατίθεται για μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Ταυτόχρονα στη θέση "hold on" βρίσκεται και η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ ευρώ, καθώς θα πρέπει να πάρει το ελεύθερο από το EWG και μετά να επικυρωθεί από πέντε Κοινοβούλια Χωρών Μελών της Ευρωζώνης και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

"Μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο αναμονής είναι πολύ πιθανό ο Γενικός Δείκτης, εάν συνεχίζει να δηλώνει αδυναμία επιβεβαιωμένης τμήσης των 650 μονάδων, να πραγματοποιήσει μια βραχυχρόνια 'swing' καθοδική κίνηση διάσπασης του βραχυχρόνιου ανοδικού καναλιού του περασμένου Απριλίου, θέτοντας ως αρχικό στόχο τις 620 μονάδες. Κίνηση όμως, όπου φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς έχει διασπάσει καθοδικά το ανάλογο βραχυχρόνιο κανάλι του περασμένου Απριλίου και κατευθύνεται προς το επίπεδο στήριξης των 170 με 168 μονάδων" εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ.

-Στρατής Πολυχρονέας

"Με το βασικό επιτόκιο στην Ελβετία να βρίσκεται στο -0,75% από τις 15 Ιανουαρίου 2015 και το ΑΕΠ της Χώρας να αυξάνεται κατά μόλις 0,7% στο α΄3μήνο του 2016 (+0,4% το δ΄3μηνο του 2015 και +0,8% το γ΄3μηνο του 2015), ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το δημοψήφισμα του Σαββατοκύριακου, όπου θα αποφασισθεί, η έγκριση, ή μη, ενός βασικού μηνιαίου εισοδήματος σε όλους τους πολίτες (η αρχική πρόταση αναφέρει τα CHF2.500 για τους ενήλικες, ανεξαρτήτως αν εργάζονται, ή όχι και τα CHF625 για τα παιδιά)" αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Θα μπορούσε αυτό το δημοψήφισμα, στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση, να αποτελέσει το επόμενο βήμα στη "φαρέτρα" των Κεντρικών Τραπεζών, οριζόμενο και ως "helicoptermoney" από τον Milton Friedman το 1969;

Μήπως τα "όπλα" των Κεντρικών Τραπεζών φαίνεται ότι δεν μπορούν να τονώσουν, επί της ουσίας, την Παγκόσμια Οικονομία και εξαντλούνται στο περιβάλλον μηδενικών ή/και αρνητικών επιτοκίων, των "QE" και των "TLTRO";

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελβετία δεν είναι μόνη σε αυτή την ενέργεια, εφόσον βεβαίως εγκριθεί από τους πολίτες της, καθώς και η Ουτρέχτη στην Ολλανδία διενεργεί ένα παρόμοιο πιλοτικό πρόγραμμα, ενώ κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στην Φιλανδία το 2017 και στο Οντάριο του Καναδά το 2016.

Η αντιμετώπιση της φτώχειας και της αυξανόμενης ανεργίας, μπορεί να προβάλλουν ως δύο από τους βασικούς λόγους της προώθησης της ιδέας του εγγυημένου βασικού εισοδήματος(BIG), αλλά δεν θα πρέπει να παραγνωρίσει κανείς και τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, δηλαδή το περιβάλλον ανεξάντλητης ρευστότητας που αδυνατεί να τονώσει τη χαμηλή ζήτηση.

"Άλλωστε η Ελβετία που πρώτη μπορεί να κληθεί να το εφαρμόσει σε Εθνική κλίμακα, έχει ανεργία 3,5% (Απρίλιος 2016) έναντι 10,2% στην Ευρωζώνη και μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα €57200 (2014) έναντι μέσου όρου €28600 αντίστοιχα" υπενθυμίζει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Το κλείσιμο της αξιολόγησης φαίνεται να παίρνει το δρόμο του, την ερχόμενη εβδομάδα, με την ψήφιση της δόσης από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και την ΕΚΤ να βρίσκεται εν αναμονή αποφάσεων" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο Ιούνιος εκτός από μήνας της αξιολόγησης, έχει γεγονότα αυξημένου ενδιαφέροντος τα οποία αφορούν το Βρετανικό δημοψήφισμα, τις αποφάσεις της FED για τα επιτόκια αλλά και την στάση των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης για την Ελλάδα.

Σε μίκρο επίπεδο, η ειδησεογραφία αναμένεται να αναλωθεί περισσότερο στις αποφάσεις των τακτικών γενικών συνελεύσεων που ολοκληρώνονται στο τέλος του μήνα και οι οποίες είθισται να δίνουν μια εικόνα προοπτικών για την συνέχεια της χρονιάς.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα από τις 38 εταιρείες που δημοσίευσαν το σύνολο, ή ένα μέρος από το πρώτο τρίμηνο, η σημαντικότερη επισήμανση αφορά τα περιθώρια της κερδοφορίας. Το λειτουργικό περιθώριο έχει βελτιωθεί αισθητά καθώς παρατηρείται αύξηση 224 μονάδων βάσης στο 15,8% (Q1:15 13,57%), ενώ αν εξαιρεθούν τα Διυλιστήρια το λειτουργικό περιθώριο κερδοφορίας φθάνει το 18,4% έναντι 17,1% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Εξαιρουμένων όσων εταιρειών δεν δημοσίευσαν καθαρή κερδοφορία, το καθαρό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 3,91%, αυξημένο κατά 50 μονάδες βάσης και αυτό αποτελεί μια μικρή νίκη διότι φέτος η εταιρική κερδοφορία έχει ήδη επιβαρυνθεί με 300 μονάδες βάσης λόγω της αύξησης της εταιρικού φόρου στην Ελλάδα.

Αυτό δείχνει ότι οι εισηγμένες έκαναν "δουλειά" και κάτω από την γραμμή των λειτουργικών κερδών μειώνοντας ενδεχομένως και το χρηματοοικονομικό κόστος. Όπως και να έχει στα αποτελέσματα του εξαμήνου όπου η εικόνα θα είναι συνολική, τα συμπεράσματα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αν και έδειξε διάθεση νέας ανοδικής διαφυγής, επέστρεψε στην βάση των 630 – 640 μονάδων και πλέον έχει διαμορφώσει σχηματισμό συσσώρευσης στα υψηλά των τελευταίων έξι μηνών. Η συσσώρευση έχει εκτονώσει τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών, χωρίς να δώσει σημαντική ευκαιρία επανεισόδου στην Αγορά σε αισθητά χαμηλότερες τιμές.

Η διόρθωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ "ρηχή" και δεδομένης της αποφόρτισης των ταλαντωτών προς το μέσον της ζώνης διακύμανσης ο Γενικός Δείκτης έχει ανακτήσει τις πιθανότητες ενός νέου ανοδικού κύματος. Σημαντικό στοιχείο για την διαγραμματική εικόνα ήταν και η διαφύλαξη της πλαγιοανοδικής τάσης, καθώς την ύστατη ώρα στην συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης πήρε αποστάσεις από τα σημεία καμπής. Η διακύμανση στην ευθεία, ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητη από τον MΑCD που πρόλαβε να δώσει σήμα πώλησης, το οποίο ωστόσο μπορεί να αναιρεθεί σε υπέρβαση των 655 μονάδων.

Συμπερασματικά και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., οι αγοραστές φαίνεται να περνούν ανώδυνα την φάση της διόρθωσης, έχουν τον έλεγχο της τάσης και δείχνουν έτοιμοι να δώσουν νέα ώθηση στα επίπεδα τιμών στην επόμενη "καλή" είδηση. Οι χαμηλοί συναλλακτικοί όγκοι, μετά από ένα δεκαπενθήμερο ισχυρών συναλλαγών αποτελούν, ενδεχομένως, το σημείο αναφοράς για την εκκίνηση προς το επόμενο υψηλό, καθώς το "από εδώ και πάνω" απαιτεί αυξημένες συνθήκες ρευστότητας.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Ινδικός Sensex 30 (0%) υστέρησε από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώθηκαν από τον Αυστραλιανό ASX 200 (+0,76%).

Βαθαίνει το "κόκκινο" στην Ευρώπη, ενώ με πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για το Πετρέλαιο, σημαντικά κέρδη για το Ευρώ και ακόμα σημαντικότερα για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, η δραστηριότητα στον κλάδο των Υπηρεσιών στην Κίνα, αναπτύχθηκε με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό τον Μάιο. Ο δείκτης Υπηρεσιών "Caixin" διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες τον Μάιο από τις 51,8 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Markit. Η πτώση του Μαΐου ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Οικονομίας και τον πληθωρισμό της Γερμανίας φέτος και το 2017 προχώρησε η Bundesbank. Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας προβλέπει, τώρα, πως το ΑΕΠ της θα "τρέξει" με 1,7% φέτος, έναντι 1,8% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο, ενώ η πρόβλεψη για το 2017 μειώνεται στο 1,4% από 1,7% προηγουμένως. Σημαντικά μειωμένη είναι η εκτίμηση για τον φετινό πληθωρισμό, που εκτιμάται τώρα ότι θα αυξηθεί κατά μόλις 0,2% έναντι 1,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ για το 2017 η εκτίμηση υποβαθμίζεται στο 1,5% από 2% προηγουμένως.

Καλύτερη του αναμενόμενου ήταν η εικόνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Markit, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 53,1 τον Μάιο, έναντι του 52,9 που ήταν η αρχική εκτίμηση και έναντι του 53,0 τον προηγούμενο μήνα. Ο PMI Υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 53,3 έναντι 53,1 που ήταν η προκαταρκτική εκτίμηση και η μέτρηση του Απριλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,3% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,4%, έναντι του 1,9% που ανέμεναν οι αναλυτές και έναντι του 1,8% τον Μάρτιο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Αμερικάνικη Οικονομία δημιούργησε μόλις 38.000 νέες θέσεις εργασίας το Μάιο, αλλά το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 4,7% από 5% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 164.000 θέσεις εργασίας το Μάιο και ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 4,9%.

Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε τον Απρίλιο καθώς αυξήθηκε 5,3% από το Μάρτιο στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των $37,44 δισ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα $41,5 δισ. Το εμπορικό έλλειμμα του Μαρτίου αναθεωρήθηκε στα $35,54 δισ σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση των $40,44 δισ.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των Υπηρεσιών διολίσθησε στις 51,3 μονάδες τον Μάιο από 52,8 τον Απρίλιο. Ο σύνθετος δείκτης PMI για τις Υπηρεσίες και τον κλάδο της Μεταποίησης υποχώρησε στις 50,9 μονάδες από 52,4 μονάδες τον Απρίλιο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο.

Οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,9% τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη δεύτερη διαδοχική μηνιαία άνοδο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 2%. Το Υπουργείο Εμπορίου, ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών ενισχύθηκαν 3,4%.

Εν τω μεταξύ, ο τομέας των Υπηρεσιών επεκτάθηκε το Μάιο με τον πιο αργό ρυθμό τα τελευταία δύο χρόνια. Ο δείκτης υπηρεσιών ISM υποχώρησε στις 52,9 μονάδες από 55,7 μονάδες τον Απρίλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2014.

Ξεπέρασε τα $10 τρισ το μέγεθος του Παγκόσμιου Κρατικού χρέους με αρνητική απόδοση για πρώτη φορά τον Μάιο, σύμφωνα με τον οίκο Fitch Ratings. Η μέτρηση άγγιξε τα $10,4 τρισ στα τέλη Μαΐου, δηλαδή κατά 5% παραπάνω από τα $9,9 τρισ στις 25 Απριλίου, οπότε ο οίκος υπολόγισε ξανά το ποσό.

Όπως αναφέρει σχετική έκθεση που δημοσίευσε ο Fitch, το χρέος αυτό εκτείνεται σε 14 Χώρες, με την Ιαπωνία να είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή ομολόγων με αρνητική απόδοση. Από το σύνολο των $10,4 τρισ, τα $7,3 τρισ αντιστοιχούν σε μακροπρόθεσμο χρέος και τα $3,1 τρισ σε βραχυπρόθεσμο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατ. Ευρώ, λήξεως 9 Δεκεμβρίου 2016. Επίσης, την ίδια μέρα, θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατ. Ευρώ, λήξεως 9 Σεπτεμβρίου 2016.

Σε υψηλό 10μηνου διαμορφώθηκαν οι εισροές κεφαλαίων στην Ελληνική Αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύει η Wood & Company από τη βάση δεδομένων της "EPFR".

Κατά την εβδομάδα που έληξε την Τετάρτη 1η Ιουνίου, η εγχώρια Αγορά, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης είχε τις υψηλότερες εισροές από τον Αύγουστο του 2015, οι οποίες ήταν της τάξεως των $18,2 εκατ., έναντι εκροών $3,6 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα. "Οι εισροές ωστόσο δεν αντανακλώνται στις αποδόσεις του Χρηματιστηρίου, αφού ο δείκτης MSCI Greece υποχώρησε 1,8% σε εβδομαδιαία βάση" επισημαίνει ο οίκος.

Στα 7,9 από 7,8 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου η Citigroup σε έκθεση στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε "Neutral". Ο οίκος αποδίδει, μεταξύ άλλων, την υποβάθμιση στην ισχυρή ανοδική πορεία που κατέγραψε η μετοχή τελευταίους 12 μήνες.

Παράλληλα αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή της εισηγμένης το 2016. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις τα EPS της εταιρείας θα ανέλθουν στα 1,05 ευρώ.

"Η Ελλάδα ήταν αναμενόμενο να αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ", αναφέρει σε έκθεσή της η Bank of America Merrill Lynch, εκφράζοντας την έκπληξή της για την απόφαση του Draghi να παραπέμψει το θέμα της επαναφοράς του "waiver" για τα Ελληνικά ομόλογα σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας.

"Ωστόσο, η επαναφορά του 'waiver' είναι εφικτή, αρκεί η Ελληνική Κυβέρνηση να κάνει αυτό που της αναλογεί. Αυτό που μας εξέπληξε, ήταν πως ο Draghi υποστήριξε ότι θα απαιτηθεί μια ακόμα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να ληφθεί απόφαση για το 'waiver'. Αυτό δεν ήταν απαραίτητο, αφού θα μπορούσε να είχε αποφασιστεί να επανέλθει αυτομάτως (το 'waiver') μόλις επιβεβαιωθεί ότι υλοποιήθηκαν όλες οι ενέργειες από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης. Όμως, αυτό ήταν πιθανότατα αντίδραση σε ορισμένα πισωγυρίσματα από την Ελληνική Πλευρά που παρατηρήθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Η απαίτηση για νέα συνεδρίαση σημαίνει πως οι Ελληνικές Τράπεζες δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν πλήρως από το πρώτο 'κύμα' του TLTRO2. Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου, την ίδια ημέρα που θα ξεκινήσει η διαδικασία του πρώτου 'κύματος' του TLTRO2" γράφει η BofAML.
Αυτό, σύμφωνα με τον οίκο αποκλείει τους Ελληνικούς τίτλους -οι οποίοι για την ώρα δεν γίνονται αποδεκτοί ως εχέγγυα από την ΕΚΤ- από τη συμμετοχή στου TLTRO2, ακόμα και αν επανέλθει το "waiver" την ίδια ημέρα. Ωστόσο, αν δεν υπάρξουν μεγάλα "σοκ", τότε οι Ελληνικές Τράπεζες θα μπορούν να συμμετέχουν στο δεύτερο "κύμα", τον Σεπτέμβριο.

Ανάλογα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα τριμήνου της Alpha Bank η Goldman Sachs. Σύμφωνα με τον οίκο, τα έσοδα της Τράπεζας, από τις κύριες δραστηριότητες (core revenues), διαμορφώθηκαν ανάλογα με τις εκτιμήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με την GS, η μείωση του κόστους στήριξε τα καθαρό επιτοκιακό περιθώριο.
O διεθνής οίκος επαναδιατυπώνει την τιμή - στόχο των 3,3 ευρώ και τη σύσταση "Buy" για τη μετοχή της Τράπεζας.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ελαφρώς πτωτικά υποχωρώντας μέχρι τις 638,97 μονάδες (-0,03%), όμως μετά τις 10.32 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρις τις 650,61 μονάδες (+1,79%), Στις 17.00 βρέθηκε στις 648,32 (+1,43%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 648,63 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,48%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 47,6 εκατ. από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ, ΓΡΙΒ, ΙΑΣΩ). Ο τίτλος της Alpha Bank απασχόλησε το 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του 25αρη, δεν ήλθα σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς και Viohalco.

Χαμηλότερα του FTSE25, συμπλήρωσαν ποδοσφαιρική ομάδα οι ανοδικές συνεδριάσεις στον Νηρέα (+6,08%), από κοντά και η Σελόντα με τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (+9,69%), δεύτερη η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Ιασώ (+8,7%) με αυξημένες συναλλαγές και "πακέτα", επιμένει πλαγιοανοδικά η MIG (+7,33%), δείχνει να γυρίζει σε πλαγιοκαθοδική κίνηση η Χαλκόρ (-1,9%), ενώ "άτσαλη" διόρθωση συνδυασμένη με κακό "bid" έδωσε η Audiovisual (-7,92%).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές, έναντι 28 πτωτικών, ενώ για 12 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

Δεν άλλαξε η σειρά για τις πρώτες τέσσερις θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α.: ΕΕΕ (6,372 δισ), ΟΤΕ (4,509 δισ), Alpha Bank (3,703 δισ) και Εθνική (2,643 δισ ευρώ).

---ΧΠΑ

Ανοδικά κινήθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, ενώ συνδυάστηκε με συρρίκνωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.446 συμβόλαια).

Στα 24.988 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.608, 1.523 για τον Ιούνιο και 85 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 179,25) κινήθηκε μεταξύ 176 και 180,5 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΑΔΑΚ 20), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (778), Alpha Bank (6.116), Eurobank (4.774), Πειραιώς (8.651), Εθνική (19.568), MIG (3.282), ΟΤΕ (125), ΟΠΑΠ (374), Ελ. Πετρέλαια (217), ΓΕΚ (141).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 45%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα μόλις 27 δικαιώματα (19 αγοράς και 8 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (15.124.527 τεμ.). Πειραιώς (23.213.189 τεμ.), Alpha Bank (5.263.921 τεμ.) και Eurobank (8.888.860 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v