Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδος χωρίς βοήθειες από τον τζίρο

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 640 μονάδων. Στο +3% η Εθνική Τράπεζα. Ανοδος για Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ, Πειραιώς. Απώλειες για ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο. Χαμηλός ο τζίρος.

Ισχνή αντίδραση μετά τη διήμερη ανώδυνη διόρθωση. Περιορισμένων συναλλαγών και ανάλογου τζίρου η αρχική αντίδραση στο Χ.Α., με τους βραχυπρόθεσμους να περιορίζονται σε στενό εύρος διακύμανσης και απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις.

Μετά τα πρώτα 45' της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κυμαινόταν από το αρχικό χαμηλό των 638,97 έως τις 644,43 μονάδες, παραμένοντας δηλαδή μέσα στα όρια των τελευταίων ημερών και πάντα κοντά στην περιοχή των 650 μονάδων.

Εικόνα συσσώρευσης, με την πλειονότητα των μετοχών να κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων κερδών και στις τράπεζες να επιχειρείται η επανάκτηση μέρους των απωλειών των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων.

Χωρίς ουσιαστική εξέλιξη το Χ.Α. δύσκολα θα κινηθεί πάνω από τις 653 ή χαμηλότερα των 631 μονάδων, με τις όποιες κινήσεις να περιορίζονται σε αυτό το πλαίσιο. Ενδεχομένως σε αυτή τη φάση της αγοράς να δούμε επιμέρους κινήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές.

Παρά τη χθεσινή (μη) απόφαση της ΕΚΤ, στην αγορά επικρατεί η βεβαιότητα πως είναι θέμα χρόνου και συγκυρίας η επαναφορά της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα το θετικό σενάριο να παραμένει ενεργό.

Ωστόσο, θα εξαρτηθεί από την πιθανή «ταλαιπωρία» της αγοράς μέχρι την ημέρα που θα ληφθεί η απόφαση και αυτό, γιατί η κρατούσα εκτίμηση θέλει την ΕΚΤ να αποφασίζει την επόμενη Πέμπτη και τη... μειοψηφούσα να συνεκτιμά τη θέση της Citigroup, που αφήνει ανοιχτή την εκκρεμότητα έως τις 22 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, από τον χρόνο, τη συγκυρία και τις προϋποθέσεις, θα κριθεί -πιθανότατα- εάν θα δοκιμασθούν για τον Γ.Δ. χαμηλότερες τιμές και σε ποιο «βάθος».

Προσώρας η συνεδρίαση εξελίσσεται χωρίς εκπλήξεις, με τους αγοραστές να αναθαρρούν σταδιακά μετά τα πρώτα 15'-20' και μετά την επιβεβαίωση των 638,97 μονάδων να συνεχίζουν υψηλότερα. Στις 631 μονάδες η βραχυπρόθεσμη στήριξη για τον Γ.Δ., που αντέδρασε από αρκετά υψηλότερο επίπεδο, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και μετά τις 10:50 περί τα 4-6 blue chips να ακολουθούν.

Ικανοποιητική η εικόνα στα Παράγωγα, ανάλογη στη «ρηχή» αγορά ομολόγων, με την τάση να διαμορφώνεται με λίγες συναλλαγές και περιορισμένο τζίρο.

Μερίδα βραχυπρόθεσμων φαίνεται πως «βλέπει» εξελίξεις άμεσα και γι' αυτό ενεργεί στον κλάδο-κλειδί των τραπεζών, με αποτέλεσμα να επανέρχεται το ανοδικό momentum καταρχήν για την Alpha Bank και δευτερευόντως σε Εθνική. Σε αυτές τις δύο τραπεζικές μετοχές είχε πραγματοποιηθεί (στις 10:55) ο υψηλότερος τζίρος, με τις Eurobank, ΟΤΕ, ΔΕΗ να ακολουθούν.

Η σταδιακή προσαρμογή της αγοράς υψηλότερα (με τζίρο 4,5 εκατ. ευρώ, στις 11:00) παραπέμπει σε μία χαμηλού κόστους αντίδραση μετά τη χθεσινή μικρο-ψυχρολουσία. Εως τα 2,40 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Alpha Bank, έως το 0,28 ευρώ της ΕΤΕ.

Πρακτικά σε μία «ρηχή» συνεδρίαση, χαμηλού κόστους, είναι εφικτή η ώθηση της αγοράς με μόλις 2-4 δεικτοβαρείς μετοχές. Στα 17,42 ευρώ η Coca Cola, στα 7,28 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στο 1,49 ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 4,34 ευρώ του Μυτιληναίου, στα 12,26 ευρώ της Jumbo.

Αρκετές οι αναλύσεις, εκθέσεις ξένων και ελληνικών οίκων, δίνουν τον τόνο τους στα επιμέρους, με τη Eurobank να χαμηλώνει τον πήχη για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, την οποία όμως συγκαταλέγει στις κορυφαίες επιλογές της. Στα 15,75 ευρώ αναβαθμίζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Motor Oil η Credit Suisse, στα 7,9 ευρώ ανεβάζει τον πήχη για τον τίτλο της Aegean η Citi, στα 27 ευρώ για την F.F. Group η Euroxx κ.ά.

Σε φάση συσσώρευσης το Χ.Α. μεταξύ 631-653 μονάδων, με stock picking, μερική αναθέρμανση της λεγόμενης περιφέρειας (Νηρέας, Σελόντα, ΓΕΒΚΑ κ.ά.) και σε αναμονή για το Δ.Σ. της ΕΚΤ που θα δώσει το πράσινο φως για την επαναφορά του waiver.

Στις 11:40 είχαν αλλάξει χέρια 15 εκατ. μετοχές, από 1,5 εκατ. σε ΕΤΕ και Alpha Bank, ο δε τζίρος διαμορφωνόταν στα 9,3 εκατ. ευρώ. Χωρίς πακέτα, προσυμφωνημένες πράξεις ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v