ΧΑ: Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Προς τις 640 μονάδες διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης, μετά το πτωτικό γύρισμα στις τραπεζικές μετοχές που συμπαρασύρει χαμηλότερα αρκετές μετοχές του FT 25. Περιορισμένος ο τζίρος. Ανοδος για ΔΕΗ, στο «πράσινο» κινούνται και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Με το...αριστερό και το ΧΑ , που μέχρι τις 13.30 σε αντίθεση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συντηρούνταν ένας ανοδικός ρυθμός.

Ωστόσο μετά τις 13.30΄ καταγράφηκε αρνητικό "γύρισμα" του τραπεζικού κλάδου, με ρευστοποιήσεις από τις 56,38 μονάδες του ΔΤΡ και πτώση για τις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank επηρεάζοντας ανάλογα την τάση και για αρκετά blue chips.

Ζυγίζει τις επιλογές της η ΕΚΤ για την Ελλάδα, σημείωνε από τις 10.48΄ η Αναστασία Παπαιωάννου, αφήνοντας ως ανοιχτό το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης στην όποια απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για το waiver. Κάτι, που σχολιάστηκε σε ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία, έκανε τον γύρο της αγοράς, με συνέπεια σταδιακά οι αγοραστές να δώσουν τη θέση τους σε λίγους πωλητές. Αλλωστε από το το προσυνεδριακό σχόλιο είχε επισημανθεί, πως σημαντικοί traders πήραν χθες μέρος των πολύ υψηλών υπεραξιών τους από τις τράπεζες, παρακολουθώντας τη επόμενη κίνηση τους.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης φάνηκε η απροθυμία των αγοραστών/long να οδηγήσουν τον ΔΤΡ πάνω από τις 58 μονάδες, αντιθέτως από τις 56,38 ξεκίνησαν να περνούν από το ταμείο. Με ελεγχόμενες μέχρι πριν λίγο κινήσεις τόσο οι μεν όσο οι δε, πλην όμως ικανές να πιέσουν τον κλαδικό δείκτη έως 1,15% χαμηλότερα προς τις 54 μονάδες.

Θυμίζοντας, πως στις 52 έχει διαμορφωθεί εδώ και μέρες το κάτω σημείο αναφοράς μας και στήριξη, μέχρι νεοτέρας.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια-ικανοποιητικά επίπεδα, που παραπέμπει σε λελογισμένη κατοχύρωση θέσεων χωρίς ιδιαίτερη πίεση αλλά και με διστακτικούς τους αγοραστές να προχωρήσουν σε ουσιαστικές αγορές.

Πλαγιοκαθοδικά έως 1,15% ο ΔΤΡ, στο μείον 0,54% ο FT25, κατά 0,33% χαμηλότερα ο ΓΔ στις 643, περί τις δέκα μονάδες χαμηλότερα από το αρχικό "υψηλό ημέρας".

Βραχυπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, η στάση των traders θα εξαρτηθεί από την όποια απόφαση του Μάριο Ντράγκι, με το ρεπορτάζ της Αναστασίας να αποτυπώνει ακριβώς ως έχει η κατάσταση μέχρι τώρα.

Δεδομένου, ότι στις ευρωπαικές αγορές παραμένει η ελαφρώς διορθωτική κλίση με ενδεικτικές τις απώλειες 0,67% για τον DAX (σημειωτέον, έχει υποχωρήσει κάτω από τις 10.200 μονάδες) η εικόνα του ΧΑ λίγο ως πολύ θα πρέπει να θεωρηθεί λογική.

Στο μείον και η Alpha Bank, καθώς ακολούθησε με καθυστέρηση μισής ώρας την διόρθωση των άλλων τριών επιβαρύνοντας έτσι την υποχώρηση του ΔΤΡ και του FT25.

Κόντρα στην διόρθωση κινούνται ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ με τη μετοχή της Επιχείρησης να σημειώνει τη μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με τις άλλες δύο. Εως 3,49% υψηλότερα στα 3,29 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές και αξία που ξεπερνούσε τα 2,6 εκατ. ευρώ (στις 14.25΄). Κρατά τα 9 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, τα 7,35 ευρώ του ΟΠΑΠ αλλά και των τριών η τάση θα εξαρτηθεί από την ετυμηγορία της Κεντρικής Τράπεζας.

Στις 644 μονάδες ο ΓΔ και όπως σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης, όσο διατηρείται υψηλότερα του πρόσφατου ανοδικού gap (641 μον.)δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους long.

Για τον τραπεζικό-κλειδί οι 52 μονάδες παραμένουν- μέχρι νεοτέρας- σημείο αναφοράς μας.

Από τις 19/5 έχει αναρτηθεί σχετική "μέτρηση" για τον ΔΤΡ (Εκηβόλος) οριοθετώντας την περιοχή ως στήριξη.

Στις 14.30 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 50,8 εκατ. μετοχών, με τα 27,1 εκατ. να έχουν αλλάξει χέρια στην Εθνική.

Στα 42,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος με 9,8 στην Alpha Bank, 7,8 στην ΕΤΕ, 7,6 στον ΟΠΑΠ, 3,6 στον ΟΤΕ, 3,8 στην Eurobank και 2,6 εκατ. ευρώ στην ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v