Ο Μάιος αποδείχθηκε ο τρίτος συνεχόμενος θετικός μήνας (τρεις συνεχόμενους θετικούς μήνες η εγχώρια Αγορά είχε να "δει" από το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014, με συνολική απόδοση 14,9%) για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημείωσε μηνιαία κέρδη 10,85%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ολοκλήρωσε τον μήνα με κέρδη 20,73% και η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών αναρριχήθηκε στα 103 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 2,47% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 6,79%.
Μετοχές του πενταμήνου, με ελαχιστότατες συναλλαγές και σε "ταυτόχρονη άφιξη" οι Βαρβαρέσος και Μπουτάρης (προν.), με απόδοση 700% (!)
Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί ότι η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του μήνα, αιφνιδίασε το σύνολο ενεργών παικτών και αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν μία ηπιότερη, έως επιφυλακτική, κίνηση, με τους εμπλεκόμενους να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις πιθανές "αναταράξεις", λόγω MSCI, στις τελικές δημοπρασίες, ενώ αντίθετα ο αυξημένος τζίρος επιβεβαίωσε τις πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο δεύτερος υψηλότερος για το τρέχον έτος (ο υψηλότερος στις 18/3 με 304,85 εκατ.), ενώ οι Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ απέσπασαν το 84% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Αντ΄ αυτού, όσοι επιμένουν να παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, έγιναν μάρτυρες μία περίπου καθολικής "επιστράτευσης" στο ταμπλώ του FTSE25, με σκοπό την υπέρβαση των 650 μονάδων, παρά την επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών (τα βλέμματα των επενδυτών στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη 2/6, αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας. Την ίδια ημέρα, συνεδριάζει και ο ΟΠΕΚ), αλλά και την κίνηση του τίτλου της ΕΕΕ (-0,06%) μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.
Της σημερινής κίνησης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ηγήθηκαν οι τίτλοι των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, "επιχορηγούμενοι" από θετικές εκθέσεις εγχώριων και ξένων οίκων, ακολουθούμενοι και από άλλες μετοχές του 25αρη.
Κινητήριος δύναμη για το σημερινό +4,25% του ΟΠΑΠ, η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο Οργανισμός Προγνωστικών συγκαλεί έκτακτη γ.σ. στις 21 Ιουνίου με σκοπό να προχωρήσει στην πρόσθετη διανομή μερίσματος, από αδιάθετα κέρδη προηγουμένων ετών, ύψους 0,57 ευρώ ανά μετοχή. Η είδηση αυτή έφερε σε "δεύτερη μοίρα" τις συνεχιζόμενες επιφυλάξεις που είχε δημιουργήσει η ανακοίνωση της εταιρείας Stoxx σύμφωνα με την οποία από 20 Ιουνίου ο τίτλος του ΟΠΑΠ θα έχει εξέλθει από τον δείκτη EuroStoxx 600. πράγμα που σημαίνει ότι τελευταία συνεδρίαση "υποχρεωτικών" πωλήσεων είναι αυτή της 17/6 και η οποία συμπίπτει με το triple witching Ιουνίου.
Στην περίπτωση του ΟΤΕ (+3,52%), ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι ο τίτλος ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και μάλιστα και στις τρεις είχε κλείσει και στο χαμηλό ημέρας.
Από εκεί και πέρα σημαντικές βοήθειες στο πρώτο κομμάτι της "επιχείρησης υπέρβασης" έδωσαν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, έστω και αν υποχώρησαν σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και μέσω των τελικών δημοπρασιών οι Εθνική, Alpha Bank και Eurobank έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας και με αρνητικό πρόσημο.
Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και δεν χωρά αμφιβολία πως στην παρούσα φάση και εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 2 Ιουνίου, η εγχώρια Αγορά κινείται αποκλειστικά και μόνο από προσδοκίες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
"Οι Θεσμοί βρίσκονται σε επαφή με τις Ελληνικές Αρχές σε όλα τα επίπεδα, σε συνέχεια του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας", δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Ερωτηθείσα σχετικά με την επιστολή του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, απάντησε πως "η ανταλλαγή επιστολών αποτελεί μέρος της συνήθους διαδικασίας".
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, θεωρώντας πως η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και θα κλείσει την αξιολόγηση, ενώ "ασφαλέστερα¨" συμπεράσματα, για την βραχυπρόθεσμη τάση, θα μπορούσαν να εξαχθούν από την συνεδρίαση της Παρασκευής και μετά, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το όποιο rebalancing λόγω MSCI και η Αγορά θα έχει ακούσει και τις ανακοινώσεις Draghi. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και μετά το κλείσιμο, η Alpha Bank ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.
Με τον Γενικό Δείκτη να διεκδικεί το υψηλότερο κλείσιμο για το τρέχον έτος και νέα υψηλά έξι μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 20/11/2015, 658,84 μονάδες), κάτι που τελικά δεν πέτυχε, μάλλον επιφυλακτική στάση κράτησαν οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων και αυτό φάνηκε στις ιδιαίτερα ισχνές συναλλαγές, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη.
Tο ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Συνεχίστηκε η παρουσία αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις κοντινές λήξεις: 2ετες 6,96%, 5ετες 7,28% και 10ετες 6,56%.
Μεταφερόμενοι στις τελικές δημοπρασίες όπου και έγιναν οι μεγαλύτερες εκπλήξεις για αρκετούς τίτλους του 25αρη, θα ξεκινήσουμε από τις μετοχές που ευθέως εμπλέκονταν στις αναδιατάξεις του MSCI. Υπενθυμίζεται ότι μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης διαγράφεται η ΔΕΗ από τον MSCI Greece Standard χωρίς νέα προσθήκη και προστίθεται μαζί με τα ΕΛΠΕ και την Attica Bank στον MSCI Greece Micro Cap.
Ο τίτλος της ΔΕΗ αν και αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,30 ευρώ (αποτελεί μυστήριο ποιοι αγόραζαν σε αυτές τις τιμές) στις 17.00 βρέθηκε στα 3,19 ευρώ (+0,95%) με όγκο 2655889 τεμ. και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 3,15 ευρώ (-0,32%) με συναλλαγές 8177067 τεμ.
Το ημερήσιο διάγραμμα της ΔΕΗ
Στα 4,25 ευρώ (+1,67%) βρισκόταν η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων πριν τις τελικές δημοπρασίες με συναλλαγές 225773 τεμ. για να κλείσει στα 4,29 ευρώ (+2,63%) με όγκο 597214 τεμ.
Στα 0,201 ευρώ (+8,06%) ήταν η Τρ. Αττικής με συναλλαγές 4812810 και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,195 ευρώ (+4,84%) με συνολικό όγκο 9158618 τεμ.
Σαφώς μεγαλύτερες εκπλήξεις επεφύλασσαν οι τελικές δημοπρασίες στον Τραπεζικό κλάδο και στην μετοχή της Jumbo.
H μετοχή της Alpha Bank στις 17.00 βρέθηκε να υποχωρεί στα 2,50 ευρώ (-1,57%) με όγκο 6371302 τεμ., αν και ενδοσυνεδριακά είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 2,65 ευρώ (+4,33%). Οι τελικές δημοπρασίες έφεραν το κλείσιμο στα 2,44 ευρώ με απώλειες 3,94% και συναλλαγές 12935436 τεμ.
Στα 0,287 ευρώ (-2,71%) τερμάτισε την συνεδρίαση ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας με συναλλαγές 114195904 τεμ., παρά το γεγονός ότι στην συνεδρίαση αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,303 ευρώ (+2,71%) και στις 17.00 βρέθηκε στα0,30 ευρώ (+1,69%) με όγκο 70294008 τεμ.
Στα χαμηλά ημέρας των 0,99 ευρώ (-1%) και η Eurobank με συναλλαγές 16573133 τεμ., παρά το γεγονός ότι το ενδοσυνεδριακό υψηλό σημειώθηκε στα 1,06 ευρώ (+6%) και στις 17.00 ο τίτλος βρέθηκε στα 1,01 ευρώ (+1%) με συναλλαγές 8131507 τεμ.
Στα 65983860 τεμ. οι τελικές συναλλαγές για την Τράπεζα Πειραιώς που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,271 ευρώ (+3,44%) εν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι τα 0,282 ευρώ (+7,63%) και πριν τις δημοπρασίες στα 0,277 ευρώ (+5,73%) με όγκο 44900668 τεμ.
Από τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, οι μεγαλύτερες τελικές εκπλήξεις ήλθαν από την μετοχή της Jumbo, η οποία στις 17.00 βρέθηκε στα 11,97 ευρώ (0%) με όγκο 198915 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 12,30 ευρώ (+2,76%) μ τις συναλλαγές να αναρριχώνται στα 466267 τεμ.
Το ημερήσιο διάγραμμα της Jumbo
Τεχνικά, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δεν προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση "άλωσης" των 650 μονάδων δεν στέφθηκε με επιτυχία, όμως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι μεσολάβησαν οι "ειδικές συνθήκες" του σημερινού rebalancing.
Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, τα "stop" για τους "long". μετά και την σημερινή συνεδρίαση, έχουν ανέβει για τον Γενικό Δείκτη στις 626 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,55%) στις 173 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup κινείται ακόμη το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η συνθετότητά τους απαίτησε πολυήμερο 'χώνεμα", επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Έτσι, ενώ στο ζήτημα του χρέους είναι σαφής η χρονική μετάθεση των όποιων αποφάσεων για την αναδιάρθρωσή του, με ενδεχόμενο αυτές να μη λάβουν χώρα πριν το 2018, τα της εκταμίευσης των δόσεων δείχνουν να διευκρινίζονται. Προσδοκάται δηλαδή να εκπληρώσει η Κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα εντός των επομένων ημερών (έγκριση σύμβασης για το Ελληνικό από την Βουλή, ρυθμίσεις ειδικών NPLs κ.ο.κ.) ώστε να καταβληθεί η δόση των 7,5 δισ ευρώ εντός του Ιουνίου.
Το "χώνεμα" αυτών των εξελίξεων οδήγησε σε μια φάση συσσώρευσης τις προηγούμενες ημέρες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που οδηγεί στην εκτροφή σειράς προσδοκιών στο επόμενο διάστημα.
Η πρώτη αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ της Πέμπτης, που αφορά τη δυνατότητα να αποδέχεται και πάλι τα Ελληνικά ομόλογα. Θα πρόκειται για απόφαση με πολλαπλά ευεργετικά οφέλη για τη ρευστότητα του Τραπεζικού Συστήματος.
Η δεύτερη αφορά τα ζητήματα των Αποκρατικοποιήσεων, καθώς δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που περιλαμβάνει 19 περιπτώσεις που πρέπει να δρομολογηθούν. Θετική έκπληξη αποτελεί η περίπτωση του Ελληνικού, που είναι βάσιμη η προοπτική έναρξης εργασιών από το σχήμα της Lamda αν υπάρξουν γρήγορες εξελίξεις στα των αδειοδοτήσεων.
Τρίτον, η προοπτική αναβάθμισης της Ελληνικής Οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής ικανότητας, με πρώτη αναμενόμενη εκείνη από την Moody's στις 24 Ιουνίου, μία ημέρα μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα για το γνωστό "Brexit".
Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις για μια πλαγιοανοδική κίνηση, που στο βαθμό που υποβοηθηθεί από υψηλότερες ημερήσιες συναλλαγές θα οδηγήσει σε γρηγορότερη υπέρβαση των αντιστάσεων που φυσιολογικά υπάρχουν κατά την αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη.
Είναι πάντως αυτονόητο ότι το "ενάρετο" σενάριο δρομολόγησης της πορείας των εξελίξεων, άρα και της χρηματιστηριακής πορείας, μπορεί να ανατραπεί αφού οι ασύμμετρες απειλές είναι πάντα ενδεχόμενο να λάβουν χώρα, ιδιαίτερα στη Χώρα μας όπου το "Κυβερνητικό απρόβλεπτο" έχει πάντα την πιθανότητά του να συμβεί.
"Στις Διεθνείς Αγορές, τα βλέμματα όλων κοιτούν προς την Πρόεδρο της Federal Reserve Τζάνετ Γέλεν, καθώς η Κινεζική απειλή μοιάζει να έχει απομακρυνθεί. Έτσι, τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας αυτής της Παρασκευής θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις για αναπροσαρμογές των παρεμβατικών επιτοκίων, με τις προσδοκίες να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι επιδόσεις (νέες θέσεις απασχόλησης, ποσοστό ανεργίας για τον Μάιο) δεν δικαιολογούν την άνοδό τους" τονίζει ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200 (-0,54%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+3,34%) μετά την έκθεση της Goldman Sachs που αυξάνει στο 70% από 50% προηγουμένως την πιθανότητα να συμπεριληφθούν περί τα μέσα του Ιουνίου μετοχές της Ηπειρωτικής Κίνας, τύπου A, στον Παγκόσμιο δείκτη MSCI.
Μένοντας στην Κίνα, αξίζει να σημειωθεί ότι αύξησε το ανώτατο όριο για ξένες επενδύσεις στην Κεφαλαιαγορά της Χώρας. Το όριο αυτό, με βάση το πρόγραμμα Qualified Foreign Institutional Investors, αυξήθηκε στο τέλος Μαΐου στα $81,1 δισ από $80,1 δισ που είχαν καταγραφεί στο τέλος Απριλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης 1,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.
O Σίνζο Άμπε σκοπεύει να βάλει στον πάγο την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων για δυόμισι χρόνια μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Η απόφαση του Iάπωνα Πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων από το 8% στο 10% είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2017. Η Ιαπωνική Κυβέρνηση ανησυχεί πως μια αύξηση του φόρου θα υπονόμευε τη ζήτηση, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Οικονομία. Εκτός από την αναστολή της αύξησης του φόρου, ο κ. Άμπε προετοιμάζει νέο γύρο δημοσιονομικής τόνωσης που μπορεί να ανέρχεται στα $45 με $54 δισ.
Η Οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 7,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι η Οικονομία θα αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 7,5%.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, πτωτικά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,9% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,9% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ τα στοιχεία για τον Μάρτιο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω (-1,4% έναντι του -1,1% που είχε ανακοινωθεί). Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,3% σε πραγματικούς όρους, έναντι αύξησης 1,9% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με το Reuters, το ποσοστό της ανεργίας σε προσαρμοσμένη βάση μειώθηκε σε 6,1% από 6,2%, το χαμηλότερο επίπεδο από τη Γερμανική επανένωση το 1990. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 11.000 σε 2,69 εκατ. Αντίθετα, μια μέση εκτίμηση των αναλυτών έκανε λόγο για πτώση κατά 5.000.
Τα κέρδη της Volkswagen εμφάνισαν μεγάλη πτώση της τάξης του 86% κατά το πρώτο τρίμηνο. Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν σε 73 εκατ. ευρώ από 514 εκατ. πέρυσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας. Το λειτουργικό περιθώριο ήταν στο τρίμηνο 0,3%, πολύ χαμηλότερα του στόχου για 6%.
Παραμένει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε αποπληθωρισμό η Ευρωζώνη αν και τα στοιχεία του Μαΐου έδειξαν πως οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν λιγότερο απ' όσο τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο -0,1% τον Μάιο σε ετήσια βάση από -0,2% τον Απρίλιο, όσο ανέμεναν και οι αναλυτές. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς, στο 0,8% τον Μάιο από 0,7% τον Απρίλιο.
Η ανεργία τον Απρίλιο του 2016 παρέμεινε σταθερή στο 10,2% σε σχέση με τον Μάρτιο, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011. Στην "ΕΕ των 28" η ανεργία διαμορφώθηκε στο 8,7% (έναντι 8,8% τον Μάρτιο), καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν 1% τον Απρίλιο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά ετών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch είχαν προβλέψει αύξηση 0,7%. Τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 0,4%, για τρίτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2016. Χαμηλότερα διαμορφώθηκε το ποσοστό αποταμιεύσεων, σημειώνοντας πτώση στο 5,4% τον Απρίλιο. Τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί σε υψηλό τεσσάρων ετών.
Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν δυναμικά τον Μάρτιο. Ο δείκτης S&P/Case-Shiller τιμών κατοικιών, που καλύπτει όλη την Χώρα, σημείωσε άνοδο 5,2% στους 12 μήνες που έληξαν τον Μάρτιο, ελαφρώς χαμηλότερα από την αύξηση του 5,3% τον Φεβρουάριο.
Ο δείκτης που καταγράφει τα στοιχεία 10 Πόλεων, σημείωσε άνοδο 4,7% σε σχέση με το περασμένο έτος και ο δείκτης των 20 Πόλεων σημείωσε άνοδο 5,4%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, ανέμεναν αύξηση 5,4% στον δείκτη 20 πόλεων.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, δεν είναι λίγες οι ημερομηνίες, μέσα στον Ιούνιο, που θεωρούνται κρίσιμες. Πιο συγκεκριμένα, οι
2 Ιουνίου έως 16 Ιουνίου: Συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Πρώτα η ΕΚΤ στις 2 Ιουνίου. Η Fed θα συνεδριάσει στις 15 Ιουνίου, η BoJ στις 16 Ιουνίου.
6 - 10 Ιουνίου / 24 Ιουνίου: TLTROs και άλλες εφαρμογή της πολιτικής της ΕΚΤ
21 Ιουνίου: Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με τις Νομισματικές Συναλλαγές (OMTs) από το πρόγραμμα της ΕΚΤ
24 Ιουνίου: Αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την παραμονή, ή μη, στην ΕΕ
26 Ιουνίου: Εκλογές στην Ισπανία
30 Ιουνίου: Η απόφαση για τον Ευρωπαϊκό φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Επιστροφή στο ΧΑ
Τον Απρίλιο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου Ιδιωτικού Τομέα διαμορφώθηκε σε -1,9%, από -2,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο Ιδιωτικό Τομέα ήταν αρνητική κατά 117 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 146 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Οριακή ήταν η μεταβολή των καταθέσεων στις Ελληνικές Τράπεζες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι καταθέσεις στις Τράπεζες διαμορφώθηκαν στα 121,43 δισ ευρώ στα τέλη Απριλίου, από 121,47 δισ ευρώ στα τέλη του προηγούμενου μήνα, μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες μείωσης.
Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα κατέγραψε μικρή επιδείνωση τον Μάιο, καθώς ο σχετικός δείκτης (Economic Sentiment Indicator, ESI), που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποχώρησε στις 89,7 μονάδες από τις 90,3 μονάδες τον Απρίλιο. Βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7 της μονάδας στις 104,7 μονάδες και στην ΕΕ ενισχύθηκε κατά 0,5 της μονάδας στις 105,7 μονάδες.
Μετά και τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε χθες ο ΟΠΑΠ, η Eurobank Equities προσθέτει τη μετοχή στη λίστα με τα "top picks" της. Η χρηματιστηριακή συνεχίζει να θεωρεί ότι τα VLTs είναι πιθανότερο να λανσαριστούν τελικά στην Αγορά παρά τις καθυστερήσεις, δεδομένων και των μεγάλων φορολογικών εσόδων για την Κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει, περιμένει ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν σταδιακά να αποτιμούν την ευκαιρία των VLTs (αξίας 2,8 ευρώ ανά μετοχή), που - αν συνδυαστεί με την προοπτική υψηλών μερισμάτων- καθιστά τον ΟΠΑΠ ελκυστική επενδυτική επιλογή.
Την επανεκκίνηση της κάλυψης του ΟΤΕ με σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 12 ευρώ ανακοίνωσε η Bank of America / Merrill Lynch. "Με το 90% της καθαρής αξίας ενεργητικού του ΟΤΕ να προέρχεται από την Ελλάδα, ο ΟΤΕ αποτελεί 'καθρέφτη' της Ελληνικής Οικονομίας για την οποία είμαστε πιο αισιόδοξοι. Ο Οργανισμός έχει ισχυρά θεμελιώδη που θα του επιτρέψουν να υπεραποδώσει", υπογραμμίζει ο οίκος.
Η BofA / Merrill Lynch σημειώνει ότι βελτιώνεται η πεποίθησή της για υπεραπόδοση της εισηγμένης καθώς θεωρεί ότι:
Τα χειρότερα έχουν τελειώσει για την Οικονομία, παρά τις εναπομείνασες προκλήσεις, ενώ έχουν μπει οι βάσεις και για την ελάφρυνση χρέους.
Η εγχώρια Αγορά Τηλεπικοινωνιών έχει αυτό που χρειάζεται για να υπεραποδόσει. Η Αγορά Κινητής αποτελείται μόλις από τρείς "Παίκτες", οι οποίοι, μετά την οικονομική κρίση, είναι επικεντρωμένοι στην παραγωγή ταμειακών ροών και όχι στον ανταγωνισμό.
"Η μηδενική μόχλευση του ΟΤΕ σε συνδυασμό με τις ελεύθερες ταμειακές ροές, που αναμένεται να διαμορφωθούν στα 500 εκατ. ευρώ το 2016, δείχνουν ότι ο Οργανισμός ενδέχεται να προχωρήσει σε καταβολές αυξημένων μερισμάτων", σημειώνει ο οίκος.
"Ισχυρότερα του αναμενόμενου ήταν τα κέρδη του ΟΠΑΠ το πρώτο τρίμηνο", υπογραμμίζει η Morgan Stanley σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "equalweight" και τιμή - στόχο στα 7,2 ευρώ. Σύμφωνα με τον οίκο, "η βασική έκπληξη ήταν το πρόσθετο μέρισμα των 0,57 ευρώ ανά μετοχή, με τη μερισματική απόδοση της εταιρίας να 'σκαρφαλώνει' στο 13,7% για το 2015".
Ο ΟΠΑΠ είναι καθ' οδόν για επίτευξη κερδών 307 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις του επενδυτικού οίκου.
"Τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ αναμένεται να ευχαριστήσουν την Αγορά", εκτιμά η Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral" και στόχο στα 6 ευρώ.
Η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεσή της επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα ήταν αδύναμα, ενώ τα καθαρά κέρδη υπερέβησαν τις προσδοκίες λόγω χαμηλότερων λειτουργικών δαπανών. Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "accumulate" με τιμή-στόχο στα 7,3 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 656,15 μονάδες (+2,36%), στις 17.00 βρέθηκε στις 651,61 (+1,65%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 646,97 μονάδες με κέρδη 0,93%.
Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 205,2 εκατ. από τα οποία τα 17,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΓΡΙΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΚΥΠΡ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ). Άλλαξαν χέρια 244085877 τίτλοι, από τους οποίους οι 227311210 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του 25αρη.
Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ. Αντίθετα δεν ήλθα σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΛΠ, Lamda Development, Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή.
Χαμηλότερα του 25αρη, ίσως αξίζει επισήμανσης η όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Νηρέα (+12,44%).
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 76 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ για 12 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της ΕΧΑΕ (-0,94%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, € 0,1026 ανά μετοχή (μικτό ποσό).
---ΧΠΑ
Καθαρά ανοδική συνεδρίαση η δεύτερη της εβδομάδας, όμως οι τελικές εκπλήξεις εξέθεσαν τους πρωινούς αγοραστές και στην Αγορά Παραγώγων.
Νέα υποχώρηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (57.010 συμβόλαια).
Στα 24.698 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.760, 2.505 για τον Ιούνιο και 255 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 182) κινήθηκε μεταξύ 179,5 και 184,25 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε την υπερτίμηση στο 1,60%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (4.641), Alpha Bank (5.966), Eurobank (4.185), Πειραιώς (20.504), Εθνική (15.804), MIG (2.745), ΟΤΕ (420), ΟΠΑΠ (1.205), Ελ. Πετρέλαια (257), Μυτιληναίο (412), Viohalco (104).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 46%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 267 δικαιώματα (265 αγοράς και 2 πώλησης).
Ας σημειωθούν τα 45 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εκκαθάρισης τα 7,20 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (10.124.527 τεμ.). Πειραιώς (8.536.343 τεμ.), Alpha Bank (5.240.605 τεμ.) και Eurobank (10.227.642 τεμ.).