Χρηματιστήριο: Πού κρίνεται το «στοίχημα» του Μαΐου

Πτωτικό το ξεκίνημα σήμερα στην αγορά, με τον ΓΔ να υποχωρεί κάτω από τις 630 μονάδες. Προς τρίτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα οδεύει το ΧΑ. Ζητούμενο η επιβεβαίωση της τάσης. Πώς αναμένεται να κινηθούν οι επενδυτές. Ο ρόλος των τραπεζών, τα μέτωπα και τα τρίμηνα. Κλειστή σήμερα η Wall.

Προτελευταία συνεδρίαση για τον Μάιο και όπως φαίνεται ο μήνας δύσκολα δεν θα κλείσει με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας έτσι ακόμη έναν ανοδικό μήνα, τον τρίτο κατά σειρά, με αποτέλεσμα οι προϋποθέσεις και οι ενδείξεις για μία βραχυμεσοπρόθεσμη αναστροφή να είναι αρκετές.

Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 637 μονάδων, ο FT 25 στις 177 με τον Δείκτη Τραπεζών στις 55 μονάδες, δείχνουν πως θα απαιτηθεί ένα «κλείσιμο» του Μαΐου υψηλότερα των 625 (σύμφωνα με την εκτίμηση κάποιων) ή των 619 μονάδων (κατ' άλλους), για να επιβεβαιωθεί η τάση, να ισχυροποιηθεί έτι περαιτέρω το momentum που θα μπορούσε να οδηγήσει το Χ.Α. προς το τέλος του μήνα, οπότε και το κρίσιμο για τις «αγορές» δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι έδειξε το πρώτο «ταμείο» μετά το Eurogroup επιχειρήθηκε να προσεγγισθεί στο σχόλιό μας της Κυριακής, συνεκτιμώντας την εκτίμηση του Γιώργου Α. Σαββάκη για την είσοδο της αγοράς στο «κάδρο των 666 μονάδων», με όσα αυτή μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια. Πιο εστιασμένα για αυτή την εβδομάδα.

Στο Χ.Α., αφού δοκιμάσθηκε η πολύ σημαντική περιοχή των 650 μονάδων, βασικοί δείκτες οπισθοχώρησαν κυρίως λόγω της υποχώρησης του τραπεζικού κλάδου (και των 4 μετοχών των συστημικών τραπεζών), που μετά από τριψήφιου ποσοστού υπεραπόδοση (σε διάστημα τριμήνου) στάθηκε αφορμή για μερική κατοχύρωση θέσεων.

Για τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες (έχοντας καλύψει μέρος της χαώδους απόκλισης με τα blue chips), ο ρόλος παραμένει πρωταγωνιστικός και αναμφίβολα ρυθμιστικός για την τάση και αυτή την εβδομάδα.

Με στήριξη στις 52 και αντίσταση στις 62 μονάδες, ζητούμενο είναι η καταρχήν μη υποχώρηση χαμηλότερα μίας σημαντικής περιοχής άμυνας (όπως είναι οι 52), όπου και κατά την εκτίμηση των ειδικών της αγοράς θα κριθεί το επόμενο στοίχημα.

Το γεγονός της εμφανούς μετακίνησης θέσεων, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρο, αποτελεί καταρχήν ενθαρρυντική ένδειξη, πλην όμως η διόρθωση σηματωρών, όπως λ.χ. η μετοχή του ΟΤΕ, μας κρατά σε εγρήγορση.

Θα μπορούσε να χαθεί το στοίχημα του Μαΐου και να διαμορφωθεί ο Γ.Δ. χαμηλότερα των 625 (ή τον 619) μονάδων; Θα φανεί σήμερα-αύριο, με το αποτέλεσμα να κρίνεται δευτερευόντως από τις ξένες αγορές και κυρίως από τα καθ' ημάς.

Ακαρπη η χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές για το κλείσιμο... λεπτομερειών της Συμφωνίας (όπως η επιστροφή/αναδρομικότητα του ΕΚΑΣ, τα ενέχυρα για τα «κόκκινα δάνεια»), παρ' όλα αυτά δύσκολα θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για σημαντική διόρθωση, σήμερα-αύριο.

Προσώρας η αγορά διατηρείται ανοδικά, έχοντας προεξοφλήσει (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) την ετυμηγορία της ΕΚΤ την Πέμπτη, με μία ενδεχόμενη ΜΗ αναφορά για το waiver να απειλούσε να πιέσει τον Γ.Δ. χαμηλότερα των 610-605 προς τις 590 μονάδες, όπου και η έσχατη στήριξη για τους αγοραστές/long.

Ο τζίρος της τελευταίας εβδομάδας αυξημένος (αλλά μειούμενος στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής), με μετακίνηση σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips, με τίτλους κυρίως της... δεύτερης ταχύτητας του FT 25 να επανακάμπτουν δυναμικά στο προσκήνιο. Αυτοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να συνεχίσει η αγορά υψηλότερα των 650-655 μονάδων, καθώς μάλιστα δεν συντρέχουν λόγοι άμεσης συνέχισης της κίνησης πέραν των 670 μονάδων. Επαρκούν όμως προκειμένου να διατηρηθεί το κλίμα, να κρατηθεί ο Γ.Δ. πάνω από τις 625 (ή 619) μονάδες, να κλείσει ο μήνας με θετικό momentum και η πρώτη του Ιουνίου να ξεκινήσει με καλούς οιωνούς για τη δύσκολη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για μεγάλη άνοδο αλλά ούτε και για αξιόλογη διόρθωση, σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης, θυμίζοντας ότι για όσο διάστημα ο Γ.Δ. διατηρείται υψηλότερα των 630-620 μονάδων, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι σαφέστατα ανοδική και ενδεχόμενες long θέσεις δεν ενέχουν κίνδυνο.

Ενδεχόμενη παραβίαση της περιοχής θα αποτελούσε την πρώτη νίκη των πωλητών/short, όμως δεν θα είχε δραματική επίπτωση στην τεχνική εικόνα, αρκεί αφενός η πτώση να τερματιστεί στη ζώνη που ορίζεται από τις 612 έως τις 605 μονάδες, αφετέρου να ανακαταληφθεί (σε εύλογο χρόνο 2-3 ημερών) η τοπική κορυφή των 634,85 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, ενδεχόμενη αδυναμία ανακατάληψης των 634,85 μονάδων θα πρέπει να μας προβληματίσει, ειδικά αν στη συνέχεια ακολουθήσει παραβίαση του επιπέδου απ' όπου ξεκίνησε η αντίδραση.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης θυμίζει πως αύριο Τρίτη είναι το rebalancing (λόγω MSCI), κυρίως με αλλαγή στη στάθμιση της βαρύτητας των μετοχών, αλλά με εξαίρεση τη ΔΕΗ που εξέρχεται από τον δείκτη.

Στο πολύ θετικό σενάριο (συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες) το Χ.Α. σήμερα-αύριο κινείται θεαματικά, ο Γ.Δ. επανέρχεται άμεσα προς τις 650 μονάδες, υποχρεώνοντας τους πωλητές/short σε ένα εσπευσμένο short squeeze προκειμένου να μην εγκλωβιστούν υψηλότερα. Ενδεχόμενο δύσκολο βάσει της τρέχουσας ειδησεογραφίας και των εξελίξεων που αναμένονται στο εναπομείναν διήμερο του Μαΐου.

Να συνεκτιμηθεί πως η πλειονότητα των εγχώριων επενδυτών είναι εκτός «παιδιάς», με τους ξένους (και... ξένους) να ελέγχουν (σχεδόν) απόλυτα την αγορά και την τάση.

Στον τραπεζικό κλάδο (και λόγω ανακοίνωσης αύριο 31/5 των αποτελεσμάτων τριμήνου της Alpha Bank), στον ΟΠΑΠ, λόγω των μεγεθών που θα γίνουν σήμερα μετά τη λήξη της συνεδρίασης, και στον σηματωρό ΟΤΕ η προσοχή όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση δύο ημερών και για το «κλείσιμο» του μήνα.

Ειδικότερα για τον ΟΠΑΠ να μην ξεχασθεί ότι στις 20 Ιουνίου τίθεται εκτός Stoxx 600, όπως και ότι το δεύτερο triple witching του 2016 είναι την Παρασκευή 17 Ιουνίου. Αυτά όμως σε... δεύτερο χρόνο, καθώς προέχει η τελική διαμόρφωση του Γ.Δ. για τον Μάιο και η αρχική ένδειξη των πρώτων τριών συνεδριάσεων του Ιουνίου (Τετάρτη - Παρασκευή).

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι κλειστό το αμερικανικό χρηματιστήριο λόγω αργίας. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v