Ανοδικό ξεκίνημα στο Χ.Α., με το ελληνικό να ακολουθεί στον ρυθμό των ευρωπαϊκών. Με τους αγοραστές από τις πρώτες κιόλας εντολές να ενεργούν καταρχήν στον τραπεζικό κλάδο, στη συνέχεια δε σε μία ομάδα 406 blue chips.Αποτέλεσμα η επανάκαμψη του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 645 μονάδες, με τον τραπεζικό να ενισχύεται έως 1,55% προς τις 58,72 μονάδες και τον FT 25 σταθερά υψηλότερα των 180 μονάδων.
Στα αρχικά υψηλά (λίγο μετά τις 10:45) έγιναν κάποιες ρευστοποιήσεις σε μετοχές-σηματωρούς, η Coca Cola «γύρισε» οριακά με απώλειες, με συνέπεια να εξανεμιστούν τα όποια κέρδη. Μετά τις 11:30 ο ΓΔ υποχωρεί κατά περίπου 0,40%, στις 640 μονάδες.
Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, σε αυτά τα επίπεδα (πέριξ των 650-630 μονάδων) αναπόφευκτα θα γίνουν αρκετές κινήσεις στο πλαίσιο αναδιάταξης δυνάμεων, μερικής κατοχύρωσης θέσεων και «κλειδώματος» υπεραξιών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα-αύριο.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι -προσώρας-, όπως και χθες στα χαμηλά της αγοράς, βγαίνουν αγοραστές και το τεχνικά ενθαρρυντικό ότι δεν χάνονται οι σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.
Αναδιανομή θέσεων μετά την τελευταία ανοδική κίνηση και το Eurogroup, με την αγορά να αποτιμά τα γεγονότα και να επιχειρεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις.
Σημαντικό το γεγονός πως μέχρι τώρα για τον Γ.Δ. το πρόσημο σε διάστημα μηνός παραμένει θετικό (6,19% στις 643 μονάδες), ενώ σε μέτρηση 3μήνου διαμορφώνεται σε 35,66%, ένα από τα τρία υψηλότερα (σε αυτό το διάστημα) στην Ευρώπη.
Μέτριες συναλλαγές και τζίρος, πλην όμως πιο μέτρια απ' ό,τι στη χθεσινή και προχθεσινή συνεδρίαση, αν και ακόμη είναι νωρίς. Η επικέντρωση των βραχυπρόθεσμων στον τραπεζικό κλάδο (το 84% του τζίρου στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών) και δευτερευόντως σε τίτλους των F.F. Group, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ, Μυτιληναίου κ.ά.
Ημέρα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και η σημερινή, με την προσοχή στραμμένη κυρίως στην Εθνική, που μετά το κλείσιμο (στις 17:30) θα κάνει γνωστά τα μεγέθη πρώτου τριμήνου. Θυμίζουμε πως χθες ήταν η μέρα της Πειραιώς, κάτι που δικαιολογεί μέρος των βραχυπρόθεσμων κινήσεων των traders.
Αλλωστε ο κλάδος και λόγω της επικείμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη Πέμπτη και με αφορμή τη θέση των ξένων οίκων παραμένει στο επίκεντρο. Η προεξόφληση για την επαναφορά του waiver, η άμεση ανταπόκριση της Moody's και της Fitch, σαφώς και λειτουργούν (υπο)βοηθητικά για τον κλάδο.
Την ώρα που το Μαξίμου σχεδιάζει τις κινήσεις της «επόμενης ημέρας», όπως αναφέρει η Μαρίνα Μάνη, και τα προαπαιτούμενα της δόσης του Σεπτεμβρίου «φορτώνονται», σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο, οι «αγορές» επιχειρούν τη δική τους αποτίμηση. Ηδη τα πρώτα δείγματα γραφής δίνονται, ενώ στα χρηματιστηριακά γραφεία θεωρείται πως είναι θέμα ημερών να δουν το φως της δημοσιότητας και οι πρώτες αναλύσεις των ξένων για τον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως για συγκεκριμένα blue chips.
Με αυτά πάντως διατηρείται το Χ.Α. πάνω από τις 630 μονάδες, έχοντας ως άνω όριο τις 655 και σημεία αναφοράς για τον ΔΤΡ τη στήριξη των 52 μονάδων και ως ενδεχόμενο αλλαγής τάσης τις 180 μονάδες για τον FT 25.
Μετοχές με ισχυροποιούμενη τάση όπως αυτές των Μυτιληναίου, Motor Oil, OTE, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, Viohalco κ.ά. μένει να φανεί σήμερα-αύριο εάν και κατά πόσον θα τη διατηρήσουν, με ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της αντίδρασής τους.
Λίγο πριν από τις 11:30 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 29 εκατ. μετοχές, ενώ η αξία έφθανε στα 14 εκατ. ευρώ. Ικανοποιητικά μεν μεγέθη, χαμηλότερα όμως σε σύγκριση με αυτά των δύο τελευταίων συνεδριάσεων.