Μαζεύονται τα αρχικά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Περιορίζεται η αρχική άνοδος, με τις τραπεζικές μετοχές να γυρίζουν σε αρνητικό έδαφος. Οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων μετά τη συμφωνία στο Eurogroup. Πιέσεις για ΟΠΑΠ, μετά την είδηση για έξοδο από τον Stoxx 600. Ξεχωρίζουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda.

Το πτωτικό γύρισμα για τις τραπεζικές μετοχές έχει ως αποτέλεσμα και τον περιορισμό των κερδών για τον Γενικό Δείκτη, μετά την αρχική άνοδο στον απόηχο της συμφωνίας στις Βρυξέλλες.

Αυτή την ώρα και οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές υποχωρούν, με μεγαλύτερες απώλειες για τον τίτλο της Eurobank. 

Εντείνονται οι πιέσεις και στον τίτλο του ΟΠΑΠ, μετά την είδηση ότι τίθεται εκτός του δείκτη Stoxx 600 από 20 Ιουνίου. 

Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδιδε: 

Η συμφωνία στο Eurogroup δίνει ώθηση στις ευρωαγορές, στις 650 μονάδες αντιδρά το Χ.Α. Σε συνέχεια του ανοδικού ξεκινήματος σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.ά., η Αθήνα ακολουθεί, αποτέλεσμα του «λευκού καπνού» στις Βρυξέλλες.

Αυξημένο το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο αλλά και μεγαλύτερο μερίδιο σε σηματωρούς και blue chips, σε σχέση με τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Υπεραποδίδει ο τραπεζικός κλάδος, με το 74% του τζίρου στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων, με την αγορά να περιμένει πλέον την αντίδραση των τριών αμερικανικών οίκων αξιολόγησης και τη στάση των ισχυρών funds που ελέγχουν το παιχνίδι, από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Πάνω από τις 10.100 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, υψηλότερα των 4.450 μονάδων ο CAC 40, στις 6.216 μονάδες ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με τις ξένες αγορές να διευκολύνουν την επανάκαμψη της ελληνικής και αυτή με τη σειρά της (μέσω του Eurogroup) να συμβάλλει στη διατήρηση της βραχυπρόθεσμης φοράς.

Προσεκτικές οι κινήσεις των traders, στα όρια του υψηλού της 23ης και του χαμηλού της 24ης Μαΐου, δηλαδή μεταξύ των 651,60 (στις 23/5) και των 631,81 μονάδων (στις 24/5), με ζητούμενο την επιβεβαίωση της μίας ή της άλλης κίνησης. Κάτι που θα αποσαφηνισθεί άμεσα, είτε με υπέρβαση των 652 μονάδων, είτε με την υποχώρηση χαμηλότερα των 630 μονάδων.

Δεδομένου ότι για τους βασικούς δείκτες έχει εκπληρωθεί (ή εκπληρώνεται) στα τρέχοντα επίπεδα η κίνηση αντίδρασης-προεξόφλησης της συμφωνίας στο Eurogroup, θεωρείται πολύ πιθανή η συσσώρευση της αγοράς στο εύρος των τελευταίων 3 ημερών (23-25/5), προτού επιχειρηθεί η υπέρβαση των 652, με στόχο την περιοχή των 665-666 μονάδων.

Αλλωστε στα επίπεδα των 630-650 μονάδων εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες μερική κατοχύρωση θέσεων αλλά και αναδιανομή μεταξύ πωλητών - αγοραστών, με την κάθε πλευρά να επιδιώκει τις καλύτερες τιμές.

Πλέον θα πρέπει (και) η αγορά, η πραγματική οικονομία, να αρχίσει να παίρνει κάποιες... ανάσες, ώστε να αντισταθμιστεί (σε κάποιο βαθμό) η επιβάρυνση που θα υποστεί από την επόμενη Τετάρτη κιόλας με τη φορο-ομοβροντία έμμεσων φόρων και αυξήσεων.

Η δόση δεν αρκεί για να έρθει η ανάπτυξη, είναι το μήνυμα του ΣΕΒ στο οποίο αναφέρεται ο Φώτης Κόλλιας, και όντως. Πλην όμως, με τους κατάλληλους χειρισμούς είναι η εφικτή η ανάσχεση -καταρχήν- της διόρθωσης σε επιμέρους τομείς και δραστηριότητες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα όποια οφέλη θα αποτυπωθούν και χρηματιστηριακά (όπως ανάλογα οι επιβαρύνσεις).

Προσώρας οι traders εστιάζουν στη λελογισμένη μερική κατοχύρωση θέσεων, χωρίς να «τραβηχτεί» άμεσα υψηλότερα η αγορά, κάτι που διευκολύνει την πιθανή είσοδο νέων παικτών σε τιμές πέριξ των 645-650 μονάδων κι όχι πολύ υψηλότερα.

Μεταξύ 61,99 και 56,98 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών (υψηλό 23/5 - χαμηλό 24/5), με την όποια προσπάθεια πειστικής υπέρβασης των 62 μονάδων να απαιτεί λίγο χρόνο και είσοδο νέων traders στο παιχνίδι. Ενθαρρυντικό το ότι για τον ΔΤΡ δεν χάθηκαν χθες οι 56 μονάδες, με τους βραχυπρόθεσμους να κινούνται πλέον σε τιμές υψηλότερες αυτών της τελευταίας ΑΜΚ.

Επίσης, ενθαρρυντικό το ότι στην ενδοσυνεδριακή διολίσθηση νωρίτερα ενεργοποιήθηκαν αγορές από τα χαμηλά των 645 μονάδων, τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο σε σηματωρούς και blue chips.

Διατηρείται το ανοδικό momentum και για τις 4 συστημικές, με τη σηματωρό Alpha Bank έως τα 2,67 ευρώ. Περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς, αυξημένος τζίρος σε Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, αλλά και σήμερα από νωρίς στον ΟΤΕ. Με απώλειες έως 2,25% χαμηλότερα στα 6,88 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με αφορμή κυρίως την... έξοδό της από τον δείκτη Stoxx 600 από τις 20 Ιουνίου. Νέα θεαματική αντίδραση για τον τίτλο της ΔΕΗ, που πάνω από τα 3,15 ευρώ αλλάζει momentum με πρώτο στόχο προς τα 3,45-3,50 ευρώ.

Ενδεικτικό το ότι μετά τα πρώτα 45' της συνεδρίασης, σε 4 μετοχές υπερίσχυαν οι short, σε ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ και Coca Cola, με τη διόρθωση του Οργανισμού κατά 2,25% και της Coca Cola κατά 0,11% να φρενάρεται (σε ανάλογο βαθμό) η άνοδος των Γ.Δ. και FT 25. Ισχυρή η τάση για τις Lamda Development και ΕΥΔΑΠ (όπως είχε αναφερθεί από το χθεσινό προσυνεδριακό αλλά και σήμερα, από νωρίς) στα 4,50 και στα 5,32 ευρώ αντίστοιχα.

Κινητικότητα από την αρχή της συνεδρίασης στους συνήθεις 4-6 τίτλους του FT Mid Cap, όπου επικεντρώνεται τελευταία το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε MIG, Fourlis, Intralot, Σωληνουργεία, Άνεμο και Intracom, Υγεία, το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος.

Στις 11:15 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 52 εκατ. μετοχές, συνολικού τζίρου 36+ εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v