Με αυξημένες συναλλαγές (*) συντηρείται το ΧΑ στα "νέα υψηλά έτους" των 650 μονάδων.
Καλλιέργεια προσδοκιών και πονταρίσματα προεξόφλησης, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο (**), φέρνουν τα "ισχυρά χέρια" σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, όπου παραμένει επικεντρωμένο το σχεδόν 90% (!) του μέχρι πριν λίγο τζίρου, σε μία πρωτοφανή τραπεζοβαρή συνεδρίαση, όπου η πλειονότητα των... στοιχημάτων αφορά στον κλάδο.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες κάνουν λόγο για σημαντικές εισροές νέων κεφαλαίων αλλά και διανομή θέσεων στα "τοπικά υψηλά" για τον Δείκτη Τραπεζών, μετά την επίτευξη του βασικού στόχου, δηλαδή της επαναφοράς προς τη ζώνη τιμών των 60-62 μονάδων, ως αποτέλεσμα της αντίδρασης από τις 17,93 μονάδες (της 11ης Φεβρουαρίου).
Εντυπωσιακές οι συναλλαγές και ο τζίρος που πραγματοποιείται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο σε συνδυασμό με τις παράλληλες θέσεις που ενισχύονται στα Παράγωγα και δη στα Συμβόλαια της Εθνικής, της Πειραιώς, αλλά και των Alpha Bank, Eurobank να ακολουθούν.
Δόση 11 δισ. ευρώ ετοιμάζει το Eurogroup, σύμφωνα με τελευταίο δημοσίευμα του Bloomberg, με την αγορά να προεξοφλεί την έκβαση της αυριανής Συνεδρίασης. Ο... συνωστισμός συναλλαγών/τζίρου στον τραπεζικό κλάδο αυτή την εκτίμηση ενισχύει, την ώρα που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 7,74%, που είναι χαμηλό 6μήνου.
Δεν έχουμε αλλάξει στάση για χρέος και ΔΝΤ, λέει το Βερολίνο, με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να παραπέμπει στο αυριανό Eurogroup.
Είναι προφανές πως ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι κινούνται με γνώμονα την έκβαση της Συνεδρίασης και όσων κατά την εκτίμησή τους θα ακολουθήσουν, θυμίζοντας πως για την Πέμπτη 2 Ιουνίου είναι η προγραμματισμένη Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ, όπου -όπως έχει εννοηθεί από τη Φρανκφούρτη- θα τεθεί και θέμα waiver για τα ελληνικά ομόλογα.
Εύλογη η επικέντρωση των traders στον τραπεζικό κλάδο αλλά με τέτοια πρωτοφανή μεγέθη (στο 90% του συνολικού τζίρου) η αγορά έχει τον χαρακτήρα... τζόγου, αποστερώντας το σύνολο των μετοχών-εισηγμένων του FT 25 και των blue chips από "ζεστά κεφάλαια".
Δεδομένου ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έχει "τρέξει" περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον το τελευταίο τρίμηνο αλλά και αυτός με τις μεγαλύτερες μεσοπρόθεσμες απώλειες, καθίσταται προφανές πως ο τραπεζικός θα κάνει τη διαφορά (ανάλογα με την αυριανή ετυμηγορία) και αυτός που θα "τραβήξει" τα blue chips άμεσα.
Απόδοση 38% στο 3μηνο αλλά απώλειες 90% σε "μέτρηση" 52 εβδομάδων, ο ΔΤΡ αποτυπώνει εύγλωττα το τι έχει διαδραματισθεί στον κλάδο σε αυτό το διάστημα μέχρι τον πυθμένα των 18 και εν συνεχεία με την αντίδραση προς τις 60-62 μονάδες.
Πλέον, όπως αναφέρεται επισταμένα εδώ και μέρες, επιτυγχάνεται ο διπλός στόχος των 60 μον. για τον ΔΤΡ και της (υπερ)κάλυψης της τιμής της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα κάθε λογής χαρτοφυλάκια που τοποθετήθηκαν και παρέμειναν στις θέσεις τους απεγκλωβίζονται και από τη μετοχή της Πειραιώς, ενώ μετρούν εδώ και μέρες υπεραξίες από Alpha Bank και τελευταία από Εθνική και Eurobank. Συν τα funds που τοποθετήθηκαν σταδιακά από τις ελάχιστες τιμές τις 11/12 Φεβρουαρίου
Σε πλαγιοανοδική συσσώρευση μετοχές-σηματωροί και blue chips από τον ΟΠΑΠ και τον Μυτιληναίο μέχρι τη Viohalco, τα Ελληνικά Πετρέλαια ή τα ΕΧΑΕ, την ΕΥΔΑΠ.
Και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μετοχές των Attica Bank, MIG, ΥΓΕΙΑ, ΑΝΕΜΟΣ, ΕΥΑΘ, MLS.
(*) Λίγο μετά τις 14:35 από τα περίπου 103 εκατ. ευρώ, περισσότερα από 35 είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική, σχεδόν 30 στην Alpha Bank, ενώ από 16 και 10 εκατ. ευρώ είχαν πραγματοποιηθεί σε Πειραιώς και Eurobank.
Στο ΧΠΑ την ίδια ώρα είχαν γίνει 24.243 ΣΜΕ στη μετοχή της ΕΤΕ κι άλλα 13.336 στη μετοχή της Πειραιώς. Με υπερτίμηση/premium στην ΕΤΕ και με μικρή υποτίμηση/discount στην Πειραιώς.
(**) Σχετική ανάρτηση προ ολίγου στον Εκηβόλο.