Καθαρά πτωτική η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας (παρά την καλή εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών), με τον τζίρο να παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα και τους αγοραστές να πατάνε "pause" στις εντολές αγορών, περιμένοντας τα αποτελέσματα του σημερινού, ιδιαίτερα κρίσιμου, Eurogroup.
Αν οι ανακοινώσεις από το Eurogroup, δεν εμπεριέχουν διευθέτηση στο θέμα του χρέους, σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει η συνέχιση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, "γεύση" των οποίων πήραν όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στην σημερινή συνεδρίαση.
Οι διαφορές φάνηκαν και στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του EwG, μετά την οποία Παράγοντας της Ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο Eurogroup θα καταστεί δυνατή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-3,94%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 56,98 μονάδες (-7,92%), για να ανακάμψει σημαντικά στην συνέχεια.
Στα χαμηλά ημέρας, ο τίτλος της Alpha Bank (-4,14%) υποχώρησε μέχρι τα 2,43 ευρώ (-8,65%), της Εθνικής (-6,06%) μέχρι τα 0,305 ευρώ (-7,98%), της Eurobank (-3,42%) μέχρι τα 1,05 ευρώ (-10,26%) και της Πειραιώς (-1,14%) μέχρι τα 0,292 ευρώ (-4,26%), καταδεικνύοντας την "ποιότητα" των ενεργών παικτών και επιβεβαιώνοντας όλους υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση υποτροπής του κλίματος, τα ενεργά χαρτοφυλάκια δεν θα έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να "πετάξουν χαρτιά από τα παράθυρα".
Στα εντυπωσιακά της σημερινής συνεδρίασης και η "ανακάλυψη" ενός "συμμάχου" για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. που για τα ευρισκόμενα σε μίνι σύγχυση χαρτοφυλάκια, τα οποία έχουν αναλάβει την διατήρηση του σχετικά θετικού κλίματος, ήταν ο "υπερπουλημένος" τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Παρά το γεγονός ότι στην αρχή της συνεδρίασης η μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 2,93 ευρώ (-1,35%) ο τίτλος (που βγαίνει από τον δείκτη MSCI Standard) αποφασίστηκε να παίξει τον ρόλο του "σηματωρού" για την ανάδυση από τα χαμηλά ημέρας, κίνηση που ακολούθησαν σε σημαντικό βαθμό και οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΔΕΗ ξεπέρασε τους "δισταγμούς" των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων (είχε συμπληρώσει επτά κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ) και αφήνοντας πίσω της τα 3,00 ευρώ, αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,14 ευρώ (+5,72%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 3,05 ευρώ με ημερήσια κέρδη 2,69%.
Το ημερήσιο διάγραμμα της ΔΕΗ
Αντίθετα, ακόμα και στα "δύσκολα" της συνεδρίασης, μικρές βοήθειες στον Δείκτη έδιναν οι Motor Oil (+0,87% και επιλεκτικές τοποθετήσεις από όσους περιμένουν "κάτι καλό" από τα αποτελέσματα α' τριμήνου, σε συνδυασμό με την απεργία στα Γαλλικά Διυλιστήρια), Jumbo (0%, όμως κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε σε κέρδη έως 1,63%), ΕΥΔΑΠ (+2,16%) και στην πορεία Ελλάκτωρ (+2,96%), Αεροπορία Αιγαίου (+0,37%), ΟΛΠ (+1,13%) και ο γνωστός "μπαλαντέρ" για τις δύσκολες συνεδριάσεις, τίτλος της Τρ. Κύπρου (+0,63%).
H μετοχή της ΕΥΔΑΠ από την αρχή του χρόνου
Σαφώς καλύτερη συμπεριφορά από την μετοχή της Lamda Development (+4,39%), στον απόηχο της επίσπευσης και των σφιχτότερων χρονοδιαγραμμάτων, όσον αφορά το project του Ελληνικού, με τον τίτλο να συμπληρώνει τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Τεχνικά, τα 4,26 ευρώ ήταν η επόμενη αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση. To "stop" στο "long", στα 3,90 ευρώ.
Η μετοχή της Lamda από την αρχή του έτους
Από εκεί και πέρα και πλην των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, οι εμπλεκόμενοι στο Χ.Α. είχαν στραμμένη την προσοχή τους στα δημοσιεύματα που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, αλλά και στις δηλώσεις των προσερχόμενων Αξιωματούχων στην συνεδρίαση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών.
Σημαντικό βήμα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος χαρακτήρισε το σημερινό Eurogroup ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. "Ελπίζουμε ότι θα έχουμε το υλικό για να βρούμε την πολιτική συμφωνία και επί τη βάσει κάποιων όρων να μπορούμε να αποφασίσουμε τη διάθεση της επόμενης δόσης" τόνισε. Αναφορικά με το ΔΝΤ, εξέφρασε την ελπίδα να μετέχει πλήρως στο Ελληνικό πρόγραμμα. Απαντώντας για το εάν θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους, δήλωσε ότι θα συζητηθεί και πως υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι κανόνες, όπως ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό "κούρεμα". Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του ESM, τόνισε.
"Σήμερα θα ακούσουμε από τους Θεσμούς αν ψηφίστηκαν όσα έπρεπε, με τον σωστό τρόπο, από την Ελληνική Κυβέρνηση", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος για την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών . "Η Χώρα έκανε μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες. Ελπίζω να έχουμε πλήρη συμφωνία και να προχωρήσουμε παρακάτω", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η δόση για την Ελλάδα είναι πιθανό να εκταμιευτεί εντός των επόμενων εβδομάδων.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup, σημείωσε ότι "στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία που θα δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, η οποία έχει ανάγκη να 'αναπνεύσει' και έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες".
Αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής στο σημερινό Eurogroup, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Ξεκαθάρισε ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή κινήθηκε "contrarian" από τις πρωινές προβλέψεις των εγχώριων αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν σαν πιθανότερο σενάριο η Αγορά να συνεχίσει με θετικό βηματισμό, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο Eurogroup.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η διάσπαση των 631 μονάδων, την περασμένη Παρασκευή, επιτάχυνε την ανοδική τάση με τους όγκους των συναλλαγών να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικοί, λόγω εισροών κεφαλαίων από Ξένα funds (άγνωστου επενδυτικού ορίζοντα) που προσδοκούν σε δεσμευτική πρόταση των Δανειστών, σχετικά με το χρέος, η οποία σε συνδυασμό με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης αναμένεται να αλλάξει τις εκτιμήσεις των Ξένων για την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.
Ενδεχόμενη μετάθεση της συζήτησης του χρέους για το Φθινόπωρο αναμένεται να δυσαρεστήσει τους βραχυπρόθεσμους, που είναι και οι σημαντικά περισσότεροι και να οδηγήσει σε διόρθωση τιμών. Αντίθετα θετική δέσμευση των Δανειστών είναι ικανή να διατηρήσει την ανοδική τάση με πρώτο σταθμό τις 680 και επόμενο τις 700 - 720 μονάδες.
Επιστρέφοντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεύτερης "ανάγνωσης" ίσως αξίζει η εν εξελίξει κίνηση στην ΕΥΔΑΠ με τον τίτλο να συμπληρώνει και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Με την διάσπαση των 5,09 ευρώ έκανε το "break", δίνοντας, τεχνικά "καύσιμα" για κίνηση προς τα 5,50 - 5,90 ευρώ.
Όσον αφορά την τεχνική εικόνα των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, θεωρούνται περισσότερο θετικά τα κλεισίματα των Alpha Bank και Eurobank υψηλότερα των 2,54 και 1,10 ευρώ, αντίστοιχα, από τις Εθνική και Πειραιώς, των οποίων η ανάκαμψη από τα χαμηλά ημέρας δεν μπόρεσε να συνοδευτεί με κλείσιμο υψηλότερα των 0,317 και 0,30 ευρώ, αντίστοιχα.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, αυτός κατά την διάρκεια της διόρθωσης έκλεισε το χθεσινό "gap" στην περιοχή των 639,79 - 640,09 μονάδων, υποχώρησε έως την μέση του "λευκού κεριού" της Παρασκευής και από εκεί έδωσε αντίδραση με κλείσιμο υψηλότερα των 640 μονάδων, που αποτελεί θετική ένδειξη.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,83%), οι 188 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση, ενώ οι 183 - 182 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας δώσει το 178. "Intraday position long" με "stop" τις 174 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες όπου διενεργείται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, βρίσκεται το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας και όχι μόνο" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Ευλόγως, η ένταση έχει κορυφωθεί, καθώς προσδοκάται να επιβεβαιωθεί ότι η συμφωνία της Κυβέρνησης με τους Δανειστές της θα οδηγήσει, κατ΄ ελάχιστον, σε απόφαση για θετική αξιολόγηση, με παρεπόμενη την εκταμίευση δόσης ύψους 10 - 11 δισ, που θα διοχετευθεί τόσο για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, όσο και την εξόφληση οφειλών του Κράτους προς τους Προμηθευτές του.
Έτσι, η νευρικότητα στο Χρηματιστήριο είναι δικαιολογημένη και οδηγεί αρκετούς στην αποκόμιση κερδών, μέσω ρευστοποιήσεων Τραπεζικών, κυρίως, μετοχών, που έχουν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα.
Η νευρικότητα επιτείνεται από τη διατήρηση των διαφωνιών ανάμεσα σε Ε.Ε. (τη Γερμανία ουσιαστικά) και το ΔΝΤ, καθώς το τελευταίο ζητεί άμεσα την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, απειλώντας να μη συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα. Επομένως, η συνεδρίαση ίσως εξελιχθεί σε θρίλερ, με απρόβλεπτο τόσο το χρόνο της, όσο και τις αποφάσεις της…
Η τεχνική ανάλυση, ωστόσο, διαχέει πιο καθησυχαστικά μηνύματα, με την παραδοχή ότι δεν θα συμβεί κάτι ακραίο. Η υπερπήδηση των 631 μονάδων διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις να μετατεθεί η επόμενη αντίσταση στην περιοχή των 660 μονάδων κάνοντας ορατή και την περιοχή των 700 μονάδων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελληνική Βουλή ψήφισε όλα τα προαπαιτούμενα και το μηχανισμό προληπτικής περικοπής δαπανών, ώστε να μην απειλείται η εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, δύσκολα μπορεί να υπάρξει εμπλοκή σήμερα. Επομένως, θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη βελτίωση της ρευστότητας, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για ένα μίνι ράλι ανακούφισης.
Στη συνέχεια, όμως, θα ξεκινήσει ο υφεσιακός απόηχος των μέτρων που ψηφίστηκαν, καθώς στο σύνολό τους προκαλούν "αφαίμαξη" των ήδη ελαττωμένων εισοδημάτων των Νοικοκυριών και των πενιχρών κερδών των Επιχειρήσεων, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη διαδικασία επανεκκίνησης της Οικονομίας.
Θα χρειασθεί, επομένως, άλλο πλέγμα δράσεων για να υπάρξει συνέχεια στην πλαγιοανοδική πορεία των τελευταίων ημερών στο Χρηματιστήριο. Δράσεις που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, προώθηση αποκρατικοποιήσεων, άμεσες ξένες επενδύσεις, που κάθε άλλο παρά αναμενόμενες είναι με το παρόν αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον και ενόσω οι συζητήσεις περιλαμβάνουν μόνο τα του νέου ΕΣΠΑ και του πακέτου Γιούνκερ.
Στο μεταξύ, στο εξωτερικό συνεχίζεται η εικόνα χαμηλών προσδοκιών από τις Διεθνείς Αγορές. Στο "G7" του Τόκυο οι Υπουργοί Οικονομικών αναλώθηκαν σε εκατέρωθεν διαφωνίες, καθώς η μεν Γερμανία, πιστή πάντα στον "καλβινισμό" της, αρνείται να χρησιμοποιήσει δημοσιονομικά εργαλεία για να συμβάλλει στην τόνωση της Οικονομίας και τη αποκόλληση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας από τον επικίνδυνο αποπληθωρισμό. Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία υπερχρησιμοποιεί τη χαλαρή νομισματική πολιτική, αποτρέποντας την ανατίμηση του γιεν ώστε να συντηρεί τις εξαγωγικές της επιδόσεις σε βάρος των Υπολοίπων.
Και οι Περιφερειακές Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, σε ρόλο "γερακιού", απειλούν με αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal Reserve.
"Σε πλήρη ασυνεννοησία δηλαδή όσοι λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις για την Παγκόσμια Οικονομία, διαμορφώνοντας κλίμα σκεπτικισμού για την μελλοντική πορεία των Αγορών…" επισημαίνει ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τον Ιαπωνικό Nikkei (-0,91%) να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες και τον Ινδικό Sensex 30 (+0,30%) τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη.
Ξαφνικά οι επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ έπαψαν να προβληματίζονται για πιθανή αύξηση των Αμερικάνικων επιτοκίων τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα τα σημαντικά κέρδη στις Ευρωπαϊκές Αγορές και τα διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης, στην Wall Street.
Επαναπροσεγγίζει τα $49 το US Oil, αξιοσημείωτες απώλειες για το Ευρώ και ακόμα μεγαλύτερες για τον Χρυσό.
"Η αύξηση του φόρου πωλήσεων της Ιαπωνίας σε 10% από 8%, όπως έχει προγραμματιστεί, θα είναι ο καλύτερος τρόπος η Χώρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Διεθνούς Κοινότητας, πέραν ειδικών περιστάσεων", ανέφερε σήμερα ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Υπουργικού συμβουλίου Koichi Hagiuda στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Το στέλεχος δεν αποκλείει την πιθανότητα πρόωρων εκλογών για την Κάτω Βουλή, αν η Αντιπολίτευση προχωρήσει σε πρόταση μομφής.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυο ετών αυξήθηκε η Γερμανική Οικονομία το α' τρίμηνο του 2016. Όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση το α' τρίμηνο και κατά 1,3% σε ετήσια βάση.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Deutsche Bank, τονίζοντας πως η Γερμανική Τράπεζα αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσκολίες στην προσπάθειά της να ανακάμψει. Η Moody's γνωστοποίησε πως το κύριο μη εξασφαλισμένο χρέος (senior unsecured debt) της Τράπεζας υποβαθμίστηκε σε "Baa2" από "Baa1", δηλαδή δύο βαθμούς πάνω από τα "junk". Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων βαθμολογήθηκε με "Α3" από "Α2". "Οι επιδόσεις της Deutsche Bank, αρκετά από τα τελευταία τρίμηνα ήταν αδύναμες και οι σημαντικές λειτουργικές δυσκολίες, περιλαμβανομένων των συνεχιζόμενων χαμηλών επιτοκίων και της μακροοικονομικής αβεβαιότητας, θα δυσκολέψουν την Τράπεζα", αναφέρει η Moody's. Υπενθυμίζεται ότι καθαρά έσοδα της Deutsche Bank υποχώρησαν κατά 61% το πρώτο τρίμηνο, αφήνοντας την Τράπεζα να κινδυνεύει να εμφανίσει ετήσιες ζημιές για δεύτερη συνεχομένη χρονιά φέτος.
Χειρότερο του αναμενόμενου ήταν το οικονομικό κλίμα της Γερμανίας τον Μάιο, με τον δείκτη του Ινστιτούτου "ZEW" να υποχωρεί στο 6,4 από 11,2 τον προηγούμενο μήνα και έναντι του 12 που ανέμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στο 53,1 από 47,7 τον προηγούμενο μήνα, ένδειξη σημαντικά καλύτερη από το 48,9 που ανέμεναν οι αναλυτές. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τα οικονομικά ρίσκα, περιλαμβανομένου και του ενδεχόμενου "Brexit", δεν επιτρέπουν στους επενδυτές αισιοδοξία, ενώ οι επενδυτές αμφιβάλουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης του α' τριμήνου θα διατηρηθεί και στη συνέχεια.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Βρετανία απομακρύνεται κι άλλο από τον επιθυμητό περιορισμό του ελλείμματός της. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τόνισε σήμερα ότι η Βρετανική Κυβέρνηση δανείστηκε 76 δισ στερλίνες ($110,2 δισ) κατά τους 12 μήνες που έληξαν τον Μάρτιο, δηλαδή δύο δισ παραπάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις και 3,8 σε σχέση με τον στόχο της. Το MarketWatch αναφέρει, επιπλέον, ότι ο δανεισμός ήταν τον Απρίλιο – τον πρώτο μήνα του νέου οικονομικού έτους - 7,2 δισ στερλίνες, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Το νούμερο είναι υψηλότερο των προσδοκιών των οικονομολόγων της Wall Street Journal για 6,3 δισ, αλλά χαμηλότερο από τα 7,4 δισ που δανείστηκε ο Τζορτζ Όσμπορν τον ίδιο μήνα του 2015. Ο Υπουργός είχε θέσει έναν στόχο για κλείσιμο του ελλείμματος μέχρι το 2020.
Η ΕΚΤ διαπιστώνει, στην εξαμηνιαία της έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ότι τα συστημικά ρίσκα παραμένουν υπό έλεγχο στην Ευρωζώνη. Προειδοποιεί ωστόσο για τέσσερις βασικές πηγές κινδύνων τα επόμενα δύο χρόνια: αναταραχή στις Αγορές, αδύναμα κέρδη στις Τράπεζες, υπερβολικό χρέος και επέκταση του σκιώδους Τραπεζικού Τομέα.
Μεταφερόμενοι στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ εκτινάχτηκαν τον Απρίλιο κατά 16,6%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 619.000, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν στις 525.000. Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η άνοδος που καταγράφηκε τον Απρίλιο είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 24 ετών. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις νεόδμητων ήταν κατά 23,8% υψηλότερες.
Επιστροφή στο ΧΑ
Στα 5,49 ευρώ από 5,64 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ η Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία υποβαθμίζει και τη σύσταση σε "neutral" από "outperform" λόγω περιορισμένων περιθωρίων ανόδου. Η χρηματιστηριακή μειώνει τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2016 και του 2017 κατά 36 - 46% λόγω του μειωμένου ημερήσιου τζίρου στο Χρηματιστήριο, ενώ κάνει λόγο για υγιή ισολογισμό αλλά ακριβή αποτίμηση.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Τιτάν, στα 24,5 από 19,6 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight" για τη μετοχή.
Κέρδη θα ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα, ενώ η Τρ. Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει οριακές ζημιές το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Alpha Finance. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η ΕΤΕ θα εμφανίσει κέρδη ύψους 22 εκατ. ευρώ, από ζημιές 2,05 δισ. ευρώ το δ΄τρίμηνο του 2015. Παράλληλα, η Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει ζημιές ύψους 29 εκατ. ευρώ, από 1,27 δισ. το Q4.
Σημειώνεται ότι χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "outperform" για τις τρεις Τράπεζες, με στόχο τα 1,45 ευρώ για Eurobank, τα 0,4 ευρώ για την Εθνική και τα 0,45 ευρώ για την Πειραιώς.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 631,81 μονάδες (-2,66%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 642,62 (-1%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 642,08 μονάδες με απώλειες 1,08%.
Ο τζίρος, λίγο χαμηλότερος από χθες, έφθασε στα 159 εκατ. από τα οποία τα 15,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΚΥΠΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ). Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς "απασχόλησαν" το 84% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Τιτάνας και στο υψηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, ΟΛΠ και Lamda Development.
Χαμηλότερα του 25αρη, με "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμορφώθηκαν τα σημερινά +8,98% για την ΒΙΣ, +1,50% για την Πετρόπουλος και +8,33% για την Audiovisual.
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Μπήτρος (-9,94%), με "αποχρώσες ενδείξεις" εξόδου χαρτοφυλακίου, νέο ιστορικό χαμηλό, σε κλείσιμο, για την Frigoglass (-7,04%), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Χαλκόρ (+1,53%), ενώ "ντούμπλαρε" τις θετικές συνεδριάσεις η ΕΥΑΘ (+2,83%).
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα, με 39 ανοδικές μετοχές, έναντι 62 πτωτικών, ενώ για 14 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 7%.
---ΧΠΑ
Καθαρά πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, όμως η αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (117.806 συμβόλαια).
Στα 27.050 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.807, 6.524 για τον Ιούνιο και 283 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 182,75) κινήθηκε μεταξύ 178,5 και 185,25 μονάδων κλείνοντας με μικρή υπερτίμηση 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (40.000 ΔΕΗ, 13.000 ΟΠΑΠ, 67.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.857), Alpha Bank (12.087), Eurobank (9.349), Πειραιώς (23.316), Εθνική (63.270), MIG (5.550), ΟΤΕ (614), ΟΠΑΠ (660), Ελ. Πετρέλαια (165), Μυτιληναίο (264), ΕΧΑΕ (102).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap παρέμεινε στο 42%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 56 δικαιώματα (55 αγοράς και 1 πώλησης).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.224.527 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.697.605 τεμ.) και Eurobank (2.341.742 τεμ.), ΔΕΗ (1.063.955 τεμ.).