ΧΑ: Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών

Μικρές απώλειες καταγράφει το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 640 μονάδων. Πτώση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάνα. Με θετικό πρόσημο Coca Cola, Eθνική Τράπεζα, ΕΛΠΕ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Ηπιες διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, περιμένοντας και την Janet Yellen. Προς την ολοκλήρωση του Μαΐου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την κίνηση του DAX, που στις 10.225 μονάδες νωρίτερα «μετρά» οριακές απώλειες σε διάστημα μηνός.

Διαφορετική εικόνα στο Χ.Α., καθώς ο Γενικός Δείκτης υπεραποδίδει καταγράφοντας κέρδη 7,86%, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που με απόδοση 14,79% σε διάστημα μηνός κάνει τη διαφορά.

Η σημερινή και οι δύο πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας μένουν για να κάνουν «ταμείο» θεσμικά και λοιπά επενδυτικά χαρτοφυλάκια και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο τελικός απολογισμός θα είναι θετικός. Εκτός δραματικού απροόπτου, που προσώρας δεν φαίνεται.

Θα σημειώσουμε για ακόμη μία φορά πως σε ενδεχόμενο θετικό κλείσιμο του Μαΐου θα συμπληρώνεται ένα σερί τριών ανοδικών μηνών, γεγονός που από μόνο του έχει σημασία για τη συνέχεια.

Το αν θα σηματοδοτεί την οριστική απομάκρυνση από τα ιστορικά ελάχιστα της 11ης/2 των 420 μονάδων ή όχι θα φανεί στη συνέχεια, με μερίδα βραχυπρόθεσμων να περιμένει κυρίως τις όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουνίου.

Και μπορεί τα όποια οφέλη από το waiver ή σε... δεύτερο χρόνο της ένταξης και των ελληνικών ομολόγων να είναι μέτρια (σύμφωνα με τη WSJ το όφελος από τη συμμετοχή στο QE θα είναι μικρή), πλην όμως το μήνυμα που στέλνεται στις «αγορές» είναι σαφώς ηχηρό. Με όποια οφέλη μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά, κυρίως όσον αφορά στο ενδεχόμενο αναβάθμισης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας (πιθανότατα του τραπεζικού κλάδου) από τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης.

Αυτά για τη συνέχεια, καθώς τώρα προέχει η όσον το δυνατόν ομαλότερη λήξη του Μαΐου, με ζητούμενο για αρκετούς αναλυτές ένα «κλείσιμο» του Γ.Δ. στις 625 μονάδες (σε μηνιαία μέτρηση).

Με οριακές διακυμάνσεις ο Γ.Δ. πέριξ των 645 μονάδων, με τον ΔΤΡ έως 0,80% χαμηλότερα στις 56,95 μονάδες και με το 66% του μέτριου τζίρου να έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες.

Με απώλειες μικρότερες ή μεγαλύτερες και οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, ενώ πτωτική είναι η τάση για την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και των blue chips.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου των συνεδριάσεων στο τριήμερο 23-25 Μαΐου, οπότε υπολογίζεται πως πραγματοποιήθηκε μία σημαντική αναδιανομή θέσεων με επίσης σημαντική μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, οι traders δεν δείχνουν να βιάζονται να «τραβήξουν» την αγορά πειστικά πάνω από τις 655 μονάδες, καθώς προτεραιότητά τους είναι η κατοχύρωση θέσεων, το «κλείδωμα» της απόδοσης μήνα σε τιμές πάνω από τις 625-630 μονάδες.

Σε επιμέρους κινήσεις περιορίζεται η μέχρι τώρα δραστηριότητα, ειδικότερα δε σε μετοχές των ΕΧΑΕ, Μυτιληναίου, Motor Oil, Ελληνικών Πετρελαίων και Lamda Development.

Από τον FT Mid Cap με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε Άνεμο, MIG, Intrakom, Υγεία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v