Χρηματιστήριο: Χωρίς τράπεζες κοντά στα υψηλά ημέρας

Στις 645 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με χαμηλό τζίρο και βοήθειες από τα blue chips. Πιέσεις στις τράπεζες, ανοδική κίνηση για Alpha Bank. Υπεραπέδωσαν με άνοδο άνω του 5% ΔΕΗ και Μέτκα. Ποιοι ξεχώρισαν από τα «μεσαία».

Τον δρόμο που "χάραξε" το δεύτερο μισό της χθεσινής συνεδρίασης, ακολούθησε και η σημερινή, προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, όπου στο Τραπεζικό ταμπλό επικράτησαν, αρχικά προσπάθεια αντίδρασης, στην συνέχεια ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις και τελικά μικτά πρόσημα, όμως συνεχίστηκε το "εποικοδομητικό rotation" στους μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς, τίτλους και αυτό σε συνδυασμό με την ανάδυση των Τραπεζικών μετοχών από τα χαμηλά ημέρας, βοήθησε τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώσει την συνεδρίαση σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, αφήνοντας θετικές παρακαταθήκες για την συνέχεια.

Από την άλλη και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την "φροντίδα" των ενεργών παικτών, παρά τις δοκιμαστικές "βουτιές", ο Δείκτης να αποφύγει κλεισίματα χαμηλότερα των 640 μονάδων, κίνηση που θα έβαζε σε σκέψεις αρκετά από τα ενεργά χαρτοφυλάκια.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σημαντική υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), η διαφοροποίηση της Alpha Bank (+2,02%) από τις άλλες Τραπεζικές μετοχές, αλλά και το γεγονός ότι με την πρώτη υποχώρηση Εθνική (-0,66%) και Πειραιώς (-4,14%) επέστρεψαν χαμηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ.!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόσφατο Eurogroup της 24ης Μαϊου δεν έδωσε "το κάτι παραπάνω", όσον αφορά το θέμα του Ελληνικού χρέους και επειδή η κίνηση από τα χαμηλά Φεβρουαρίου είχε προεξοφλήσει όλα τα υπόλοιπα που αποφασίστηκαν από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών, η εγχώρια Αγορά δείχνει να μπαίνει σε φάση αναμονής, ή ελεγχόμενης διόρθωσης με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, περιμένοντας τις ανακοινώσεις Draghi (2/6), για επιστροφή "waiver" και πιθανή συμμετοχή στο "QE" (στο δεύτερο υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις από Ξένους διαχειριστές), ενώ στις 31 τρέχοντος θα έχουν μεσολαβήσει οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI, με κύριο "πρωταγωνιστή" την μετοχή της ΔΕΗ (έξοδος από τον δείκτη MSCI Standard Greece).

Σημαντικό ρόλο στην βραχυπρόθεσμη τάση εντός και εκτός των τειχών θα παίξουν και οι δηλώσεις Janet Yellen η οποία θα παραστεί και θα μιλήσει σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αύριο Παρασκευή και αυτό το τελευταίο πιθανόν να επηρεάσει σημαντικά την πορεία των Αγορών κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην επισημανθεί πως στα χρηματιστηριακά γραφεία επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, έστω και αν ποικίλλουν οι απόψεις όσον αφορά τους επενδυτικούς στόχους, με τους περισσότερους από τους εγχώριους αναλυτές να θεωρούν ότι ο Τραπεζικός κλάδος έχει προεξοφλήσει το σύνολο των ήδη γνωστών θετικών νέων.

Η αλλαγή σκυτάλης, όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, άρχισε να γίνεται αισθητή από το δεύτερο μισό της χθεσινής συνεδρίασης και επιβεβαιώθηκε και σήμερα, έστω και αν ο Τραπεζικός κλάδος έχει τους δικούς του "fan", που κάποια στιγμή θα ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Σε αυτή την λογική, η στήλη θα αφήσει το Τραπεζικό ταμπλό στους "λάτρεις της αδρεναλίνης" και θα προσπαθήσει να "αποκρυπτογραφήσει" τις τεχνικές ενδείξεις για αρκετούς από τους υπόλοιπους τίτλους του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου ΟΤΕ (-2,43%) και ΕΕΕ (-1,97%) κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Ξεκινώντας αξίζει αναφοράς η έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Motor Oil (+0,09%), έστω και αν οι "όψιμα" τοποθετηθέντες περίμεναν κάτι περισσότερο από τον τίτλο μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου.

Πέντε οι ανοδικές συνεδριάσεις για την Lamda Development (+1,57%), αλλά και για την Μέτκα (+5,83%), με την τελευταία να ανεβάζει στροφές.

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε και η ΕΥΔΑΠ (+2,77%), με τον τίτλο να κλείνει μέσα στην δύσκολη ζώνη 5,50 - 5,90 ευρώ, που θα κρίνει και την βραχυπρόθεσμη τάση.

"Πενταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων και για τον τίτλο της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+5,71%), με τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου να αποδεικνύονται σχετικά καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Αν και η μετοχή έχει σημαντική "εκκρεμότητα" στο τέλος του μήνα, λόγω επικείμενης εξόδου από τον δείκτη MSCI Standard Greece, πάρα πολλά θα κριθούν από τα επόμενα επίπεδα - κλειδιά. Για την "βόρεια" κίνηση το επίπεδο 3,35 - 3,40 ευρώ και για την επιστροφή σε "νότια" κίνηση το επίπεδο 2,95 - 2,85 ευρώ.

Προσπάθησε να αφήσει πίσω του την αντίσταση των 4,32 ευρώ ο Μυτιληναίος (+2,86%) και να κάνει την διαφορά, αλλά "προδόθηκε" από τις τελικές δημοπρασίες. Επόμενη σημαντική αντίσταση η ζώνη 4,58 - 4,64 ευρώ. Τα 4,07 ευρώ το "stop" στο "long".

Ο μεγαλύτερος Παραγωγός Πετρελαίου της Ρωσίας, η "Rosneft" και τα Ελ. Πετρέλαια (+2,68%) θα υπογράψουν συμφωνία για την προμήθεια Αργού Πετρελαίου και Πετρελαϊκών Προϊόντων, σύμφωνα με τον βοηθό του προέδρου Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ. Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα. Η είδηση έδωσε ανοδικά "καύσιμα" στον τίτλο, που έδειξε να κάνει την βραχυπρόθεσμη υπέρβαση. Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 4,20 ευρώ, μπορούν να δώσουν κίνηση προς τα 4,50 ευρώ, ενώ το "stop" στο "long" έχει ανέβει στα 3,92 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοανοδικά σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 13,13 ευρώ (κλείσιμο 11/2) η Folli Follie Group (+3,14%), που έχει σαν επόμενη, σημαντική, αντίσταση το ψυχολογικό όριο των 20,00 ευρώ και αμέσως επόμενη τα 22,00 ευρώ. Τα 18,40 ευρώ το "stop" στο "long".

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι και στα "δύσκολα" της σημερινής συνεδρίασης, σημαντική "πλάτη" έβαλε ο τίτλος της Jumbo (+3,01%), αντιδρώντας στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που είχε ξεκινήσει από τα 12,32 ευρώ (κλείσιμο 18/5). Το "stop" στο "long" στα 11,15 ευρώ και η επόμενη σημαντική αντίσταση στα 12,60 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, απορροφήθηκε η πρώτη προσφορά στον Μπήτρο (+0,72%), ξαφνικά αυξημένες συναλλαγές στην Εβροφάρμα (-26,65%), σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η Frigoglass (-2,69%), υποχωρεί άτσαλα η Audiovisual (-8,45%), συνέχισαν πλαγιοανοδικά οι MIG (+6,74%), Creta Farm (+5,71%) και Νηρέας (+3,85%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην Αττικής (+6,11%) όμως την έκπληξη έκανε η ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση της Ιντρακόμ (+8,57%), με την προσφορά να είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη για τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. O τίτλος μετά από πολύ μεγάλο διάστημα κάνει προσπάθεια να αλλάξει την μεσοπρόθεσμη τάση του σε ανοδική. Σε ημερήσιο γράφημα έχουμε τα 0,41 ευρώ σαν πιθανό επίπεδα αντίστασης. Τα 0,3430 ευρώ γίνεται σημαντική στήριξη, ενώ τα 0,3380 ευρώ είναι το "Stop" μας στο "long".

Το διάγραμμα της Intracom από την αρχή του έτους

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, ανώτερο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι "εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του Ελληνικού Δημόσιου χρέους. Ακόμη και με εμπροσθοβαρή ελάφρυνση το Ελληνικό χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο χωρίς μεταρρυθμίσεις". Σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την ανάλυση βιωσιμότητας των υπολοίπων Θεσμών αλλά αντίθετα εμμένει στις δικές του εκτιμήσεις και ανέφερε ότι ο Οργανισμός δεν θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα ώσπου να λάβει περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του Δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

"Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και των Πιστωτών μειώνει τα ρίσκα μιας νέας κρίσης ρευστότητας το Καλοκαίρι και δίνει κίνητρα στη Χώρα να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης", υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch "Ωστόσο", συμπληρώνει, πως "δεδομένου του ιστορικού των πέντε χρόνων που κράτησαν τα προηγούμενα προγράμματα υπάρχει ακόμα μεγάλο ρίσκο ότι το 2018 δεν θα πιαστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παρά την συμφωνία για τον δημοσιονομικό κόφτη. Το ρίσκο αυτό μπορεί να αυξηθεί αν οι Έλληνες πολιτικοί και οι πολίτες δουν τους όρους που προϋποθέτει η συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους ως μακρινό και ανέφικτο project. Δεδομένης της μικρής εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του χρέους, η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί προοδευτικά να δυσκολευτεί να συνεχίσει με τα πολιτικά αμφιλεγόμενα μέτρα που απαιτούνται για να πιαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος. Έτσι, το ρίσκο εφαρμογής παραμένει ισχυρό και η βαθμολογία "CCC" που επιβεβαιώθηκε το Μάρτιο αντανακλά τα ρίσκα εφαρμογής και την βιωσιμότητα χρέους".

"Η συμφωνία του Eurogroup έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη, αλλά και την Παγκόσμια Οικονομία", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γκούνκερ, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου του GF στην Ιαπωνία.

"Από τις 11 ώρες που διήρκησε το Eurogroup της Τρίτης, οι 9 ξοδεύτηκαν για να πειστεί το ΔΝΤ να παραμείνει στη συμφωνία", παραδέχεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, που αναφέρει επίσης ότι "έρχονται και άλλα Eurogroup και... ξενύχτια για την Ελλάδα, γιατί υπάρχει ακόμα δουλειά". Προειδοποιεί ότι "οι Δανειστές θα είναι σε ύψιστη επιφυλακή για την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα κρίνουν το μέλλον του προγράμματος και των μελλοντικών αποφάσεων για το χρέος".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου "την υλοποίηση περίπου εννέα προαπαιτούμενων δράσεων, μόνο στο μέτωπο της διαμόρφωσης ενός αποτελεσματικού πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία του Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί η υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα συμπίπτει με την εκτίμηση συστημικών παραγόντων ότι πριν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες σχεδόν οι δεσμεύσεις που θα προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για τα 'κόκκινα' δάνεια έως και τον Σεπτέμβριο".

Το ενδεχόμενο το 2018 να χρειαστούν επιπλέον μέτρα προκειμένου να βοηθηθεί οικονομικά η Ελλάδα δεν απέκλεισε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο Ελληνικό πρόγραμμα και επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει διαμάχη του Βερολίνου με το Ταμείο".

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, μπορεί αυτός να παρουσιάζει μία στασιμότητα, μέσα στην ζώνη 631 - 650, προσπαθώντας να διατηρηθεί υψηλότερα των 640 μονάδων, όμως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι συνεχίζει να κινείται υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (602 μονάδες), τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (610 μονάδες) και τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών (629 μονάδες) και αυτό έχει την σημασία του για τα χαρτοφυλάκια που αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους σύμφωνα με τις τεχνικές ενδείξεις.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η ανοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου αντίστασης (650 μονάδες) όχι μόνο θα βάλει ως αρχικό στόχο τις 680 μονάδες αλλά μπορεί να θέσει τις κατάλληλες βάσεις για μια μετέπειτα ώθηση προς τη κορυφή του περασμένου Οκτωβρίου, στις 730 μονάδες περίπου.

Αντιθέτως, άρνηση τμήσης των 650 μονάδων και συνέχισης της υπάρχουσας ανοδικής τάσης θα ενεργοποιήσει ένα βραχυχρόνιο "κατέβασμα" πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη τις 620 μονάδες, προς αναζήτηση νέων δυνάμεων, είτε αυτές προέρχονται από το στρατόπεδο των "Bulls" είτε από το στρατόπεδο των "Bears".

Μία διόρθωση τουλάχιστον χρονική, αν όχι και σε τιμές, δείχνει λογική σε αυτά τα επίπεδα πριν δούμε την συνέχεια. Μας ενδιαφέρει το κλείσιμο μήνα να είναι πάνω από τις 600 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,09%), η ζώνη του 178 - 177 είναι στήριξη και "stop" στο "Long". Μία κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στο 171 επίπεδο. Οι 183 και 185 μονάδες είναι αντιστάσεις μας και μόνο με μια κατοχύρωση των δεύτερων θα μπορούσε να δοκιμάσει νέα υψηλά.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παλεύει για το πρόσημο της τρέχουσας και προσπαθεί να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του Eurogroup" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Καταρχήν δεν είχαμε κάποια δυσάρεστη εξέλιξη. Η αξιολόγηση προχώρησε και αναμένουμε την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης το β’ δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Αυτή η εξέλιξη δίνει ένα περιβάλλον σταθερότητας ως το Φθινόπωρο για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που είναι απαραίτητες για τον τερματισμό της ύφεσης. Θα πρέπει βέβαια η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη δρομολόγηση των Αποκρατικοποιήσεων και να βελτιωθεί άμεσα το επενδυτικό κλίμα.

Το δεύτερο μέρος της δόσης που έχει προαπαιτούμενα θα πρέπει να δοθεί νωρίς το Φθινόπωρο, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις για να συνεχιστεί η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες που είναι απαραίτητη για να πάρει ανάσες η Ελληνική Οικονομία.

Δυστυχώς στο θέμα του χρέους, στο Eurogroup της Τρίτης δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο και θα περιμένουμε το τέλος του έτους για πιο απτά αποτελέσματα. Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση ρήξης από καμία Πλευρά, αλλά από την άλλη έγινε σαφές ότι η Ευρώπη ανέβαλε τις σημαντικές αποφάσεις για αργότερα και μετά το δημοψήφισμα για το "Brexit".
Η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τους ΚΜΟ 200 ημερών (εκθετικό και απλό) για αρκετές συνεδριάσεις, είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για κίνηση υψηλότερα.

Η διάσπαση των 650 μονάδων που είναι το 23,6% άνοδος, από όλη την πτωτική κίνηση από τα υψηλά του 2014, θα έδινε την απαραίτητη δυναμική για κίνηση προς τις 670 και στη συνέχεια τις 700 μονάδες.

Οι αποφάσεις που αναμένονται από ΕΚΤ και Οίκους Αξιολόγησης θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η διάχυση της ανόδου στις τελευταίες συνεδριάσεις πέρα από τις Τραπεζικές μετοχές είναι ένα ακόμη θετικό σημάδι.

Οι διορθώσεις και οι ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών είναι απαραίτητες και αναμενόμενες, με τις στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη στις 629 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 610 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Μόνο κίνηση κάτω από τις 610 μονάδες θα προβλημάτιζε τους επενδυτές.

"Την επόμενη Τρίτη ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων Α’ τριμήνου των εισηγμένων, ενώ οι αλλαγές στο δείκτη MSCI αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τον τζίρο και τις διακυμάνσεις σε κάποιες μετοχές" επισημαίνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Κορεάτικος δείκτης Kospi (-0,18%) υστέρησε από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ο Ινδικός Sensex 30 (+1,88%) σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ελεγχόμενη διόρθωση στο Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ και τον Χρυσό, μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών υποχώρησε η βιομηχανική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία τον Μάιο. Ο δείκτης κλίματος που καταρτίζει το "Reuters Tankan" για τον βιομηχανικό κλάδο υποχώρησε στο 2 τον Μάιο από 10 τον Απρίλιο, ενώ προβλέπεται πως θα αυξηθεί στο 5 τον Αύγουστο.

Ο δείκτης του τομέα Υπηρεσιών υποχώρησε στο 19 τον Μάιο από 23 τον Απρίλιο και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω τον Αύγουστο, στο 18, λόγω της ενίσχυσης του γεν.

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε προειδοποίησε τους εταίρους του των "G7" για μια κρίση του μεγέθους της Lehman Brothers, δικαιολογώντας έτσι, ενδεχομένως, μια νέα καθυστέρηση στην αύξηση του εθνικού φόρου επί των πωλήσεων, σύμφωνα με την Ιαπωνική εφημερίδα "Nikkei". Ο Άμπε έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον φόρο επί των πωλήσεων στην Ιαπωνία στο 10% από 8% τον Απρίλιο του επόμενου έτους, εκτός και αν υπάρξει κάποια τεράστια οικονομική κρίση ή φυσική καταστροφή.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διπλωμάτες ξεκίνησαν έναν γύρο εμπιστευτικών συζητήσεων αυτήν την εβδομάδα για να προετοιμάσουν μια συντονισμένη απάντηση σε ένα πιθανό 'Brexit", δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. Μια πηγή με άμεση γνώση των συζητήσεων της Δευτέρας ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί και από άλλες που θα εστιάσουν σε συγκεκριμένα ζητήματα. Δεύτερη πηγή υποστήριξε πως στόχος δεν είναι να υπάρξει προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις που θα χρειαστούν για τον επανακαθορισμό των σχέσεων με την Βρετανία, αλλά για να προσδιοριστεί ποια θα είναι η επικοινωνιακή στρατηγική τις πρώτες ώρες και ημέρες μετά από μια ψήφο υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.

Στα επιμέρους, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ ευρώ θα προχωρήσει η Ισπανική Τράπεζα Banco Popular Español SA.

Συγκεκριμένα, η Tράπεζα θα εκδώσει 2 εκατ. μετοχές στην τιμή του 1,25 ευρώ έκαστη και με σημαντικό discount. Μετά την ανακοίνωση της είδησης η μετοχή της Ισπανικής Τράπεζας σημείωσε υποχώρηση σε διψήφιο ποσοστό.

"Μια απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου να εγκαταλείψει την Ε.Ε. θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το καθεστώς της Βρετανικής λίρας ως αποθεματικό νόμισμα και τα σχετικά οφέλη στην πιστοληπτική αξιολόγηση 'AAA", σημειώνει η S&P Global Ratings.

Ο οίκος προειδοποιεί ότι με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να είναι το δεύτερο υψηλότερο στον Κόσμο, σε απόλυτους όρους, μια πιθανή υποχώρηση των κεφαλαιακών εισροών θα οδηγούσε πιθανότατα σε δύο αποτελέσματα: θα επιβάρυνε την ανάπτυξη και θα αποδυνάμωνε τη στερλίνα, πιθανώς σημαντικά, καθώς οι Ξένες Κεντρικές Τράπεζες, ενδεχομένως, να προτιμήσουν να τοποθετηθούν σε περιουσιακά στοιχεία με μικρότερο κίνδυνο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την εβδομάδα που έληξε 21 Μαϊου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, οι αιτήσεις διολίσθησαν στις 268.000 από 278.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα διαμορφωθούν στις 275.000.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, ενισχύθηκαν 3,4% τον Απρίλιο μετά από άνοδο 1,9% το Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν κατά 0,5%.

Αύξηση 5,1% σημείωσε τον Απρίλιο ο δείκτης για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2006. Ειδικότερα, ο δείκτης της "National Association of Realtors" σκαρφάλωσε στις 116,3 μονάδες τον Απρίλιο, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικούς ανοδικούς μήνες. Σε ετήσια βάση ο δείκτης σημειώνει άνοδο 4,6%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" έκαναν λόγο για αύξηση 0,7% σε μηνιαία βάση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Πειραιώς σχολίασαν σε εκθέσεις τους οι Goldman Sachs, Μorgan Stanley και Credit Suisse.

H Goldman Sachs γράφει για βελτιωμένες τάσεις σε λειτουργικό επίπεδο, ενώ αποδίδει την αύξηση των κύριων εσόδων στην ανάκαμψη του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου. 

Η Morgan Stanley τονίζει πώς τα αποτελέσματα τριμήνου επιβεβαιώνουν ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Θεωρεί ότι τα μεγέθη της Πειραιώς κινήθηκαν, σε γενικές γραμμές, ανάλογα με τις εκτιμήσεις. 

Από την άλλη, η Credit Suisse αναμένει οι πολιτικές εξελίξεις να παραμείνουν ο κύριος καταλύτης για την μετοχή. Χαρακτηρίζει "τίμια" τα αποτελέσματα της Πειραιώς, ενώ ξεχωρίζει και τη βελτίωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για το 2016 προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς θα ανέλθουν στα 139 εκατ. ευρώ. Διατηρεί την τιμή - στόχο των 0,28 ευρώ και τη σύσταση "Neutral" για τη μετοχή της τράπεζας.

Σύμφωνα με την "WSJ" η ΕΚΤ δεν μπορεί, στην πραγματικότητα, να αγοράσει σημαντική ποσότητα Ελληνικών τίτλων.
"Μέχρι τώρα η ΕΚΤ δεν δέχεται τα Ελληνικά ομόλογα ως 'collateral' για την παροχή δανείων στις Ελληνικές Τράπεζες. Ωστόσο, το Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας θα εξετάσει την επαναφορά του 'waiver' για τα Ελληνικά ομολόγα, κάτι που θα επέτρεπε στις Ελληνικές Τράπεζες να δανειστούν ξανά από την ΕΚΤ χρησιμοποιώντας τα Ελληνικά ομόλογα ως 'collateral'. Αν και η εξέλιξη αυτή δεν θα σήμαινε αυτόματα ότι η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως είναι το επόμενο βήμα. Σε κάθε περίπτωση, το όφελος θα είναι μικρό για την Ελλάδα. O λόγος είναι πως η ΕΚΤ έχει ήδη μεγάλη ποσότητα Ελληνικών ομολόγων" αναφέρει η "WSJ".

Η ΕΚΤ αγόρασε πρώτη φορά Ελληνικά, Πορτογαλικά, Ιταλικά και Ισπανικά ομόλογα το 2010, όταν η αναταραχή στις Αγορές απειλούσε την ύπαρξη του ευρώ. Η Κεντρική Τράπεζα παρενέβη μέσω του προγράμματος SME για να συγκρατήσει τις αποδόσεις. Για την Ελλάδα, αυτό σήμαινε την αγορά πολλών ομολόγων. Το αποτέλεσμα είναι πως σχεδόν το ένα τέταρτο του εμπορεύσιμου Κρατικού χρέους της Ελλάδας είναι ήδη στους ισολογισμού της ΕΚΤ, πολύ κοντά στο όριο του 33%, επισημαίνει η "WSJ".

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της "WSJ", με βάση τους κανονισμούς της ΕΚΤ, οι αγορές Ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE θα είναι περίπου στα 2,3 δισ ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει πως η Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει ομόλογα για δύο περίπου μήνες, προτού φτάσει το όριο του 33%.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα κρατήσει περίπου ως το Μάρτιο του 2017, η ελάφρυνση για την Ελλάδα δεν θα διαρκέσει για πολύ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 637,23 (-0,71%) και 648,21 μονάδων (+1%), μετά τις 14.55 μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 647,46 (+0,88%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 645,4 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,56%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 84 εκατ. από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΙΝΛΟΤ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ). Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς απέσπασαν το 74% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του 25αρη και όπως προαναφέρθηκε, μόνο οι ΕΕΕ και ΟΤΕ κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΔΕΗ, Lamda Development, Motor Oil. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ, παρά την σχετική κινητικότητα που σημειώθηκε στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

Τέλος, από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας Paperpack (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, € 0,1100 ανά μετοχή (μικτό ποσό).

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση με σαφώς μικρότερη μεταβλητότητα της χθεσινής και αυτό είχε σοβαρό αντίκτυπο στον όγκο συναλλαγών, όπου παρατηρήθηκε μείωση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (80.200 συμβόλαια).

Στα 25.736 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.054, 2.875 για τον Ιούνιο και 179 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 181,5) κινήθηκε μεταξύ 178,75 και 182,75 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,60%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.500 ΓΕΚ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (3.051), Alpha Bank (11.099), Eurobank (5.414), Πειραιώς (22.106), Εθνική (29.946), MIG (5.983), ΟΤΕ (455), ΟΠΑΠ (418), Ελ. Πετρέλαια (411), Μυτιληναίο (515), Ελλάκτωρα (164), Jumbo (109), Μέτκα (109).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 39%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 258 δικαιώματα (252 αγοράς και 6 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.224.527 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.697.605 τεμ.) και Eurobank (2.741.742 τεμ.), ΔΕΗ (1.027.224 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v