«Ξανακοιτάζει» τις 650 το Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο για τις τραπεζικές μετοχές. Σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους περνά η Alpha. Ξεχωρίζουν με κέρδη άνω του 4% ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Κινητικότητα στα mid caps, ενισχυμένος ο τζίρος. Τα όρια κίνησης για τους δείκτες.

Ανοδικά ξεκίνησε και προς τις 647 μονάδες συνεχίζει το Χ.Α. Τελευταία συνεδρίαση του μήνα και οι traders έχουν λόγους για να ενεργήσουν ως αγοραστές/long εν αναμονή της ΕΚΤ αλλά και του rebalancing.

Ηπιες κινήσεις στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την επικείμενη αποσαφήνιση των προθέσεων της Fed να διαμορφώνει τάση, και ενδεικτικά τον DAX να κυμαίνεται στις 10.363-10.308 μονάδες, δηλαδή με ικανό «μαξιλάρι» ασφάλειας από την κύρια βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Με ανοδικό χάσμα/gap ξεκίνησε η συνεδρίαση από τις 643,06 μονάδες, για να ενισχυθεί σταδιακά προς τις 647 μονάδες, «βλέποντας» την κρίσιμη περιοχή/αντίσταση των 650 μονάδων.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να «δοκιμάζει» τις 58 μονάδες, σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση προς τις 62 (και άνω) μονάδες, με τη σηματωρό μετοχή της Alpha Bank να συνεχίζει μετά τη χθεσινή θεαματική αντίδραση έως τα 2,64 ευρώ.

Να σημειωθεί πως ως σηματωρός η μετοχή είναι και η πρώτη (από τις 4 συστημικές) που μετά και τη σημερινή κίνησή της περνά σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους. Στα 2,60 ευρώ πριν από λίγο η μετοχή της Alpha Bank, καταγράφει απόδοση 4,82% από την πρώτη συνεδρίαση του 2016, ολοκληρώνοντας (και υπερκαλύπτοντας) πλέον μία διαδρομή πέντε μηνών που στις 11 Φεβρουαρίου σημειωνόταν το ιστορικό ελάχιστο στο 0,949 ευρώ. Καθώς το διάστημα των πέντε μηνών είναι επαρκές (και στατιστικά) για βραχυμεσοπρόθεσμη μέτρηση, ενισχύεται η εκτίμηση των αγοραστών/long πως σε αυτή τη φάση της αγοράς η μετοχή «έχει δει» τα χαμηλά της.

Κοντά στην Alpha Bank και η Πειραιώς, καθώς στο 0,272 ευρώ νωρίτερα η μετοχή μειώνει τις απώλειες σε 2,16% από την 1η/1, ενώ η Eurobank στο 1,03 ευρώ υπολείπεται 1,03% για να καλύψει τις αρχικές απώλειες. Για τη μετοχή της Εθνικής στο 0,303 ευρώ η διαφορά από την τιμή της 1ης/1 είναι μεγαλύτερη, καθώς φτάνει στο 12,24%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη σχετική σειρά των 4 συστημικών μετοχών.

Ικανοποιητικές οι συναλλαγές, αλλά σαφώς περιορισμένες σε σχέση με το διάστημα 23-25/5, οπότε και καταγράφηκε από τα υψηλότερα μεγέθη για το 2016 (σε διάστημα 3 συνεδριάσεων), ανάλογος ο τζίρος, με το 45% στον τραπεζικό κλάδο. Ενθαρρυντικό το ότι ένα 55% πραγματοποιείται σε μη τραπεζικές μετοχές και δη σε τίτλους των ΟΛΠ, Attica Bank, Coca Cola, Fourlis, Ελληνικών Πετρελαίων, Μυτιληναίου κ.ά.

Αυξημένες συναλλαγές/τζίρος σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, με τη μετοχή του Οργανισμού να συγκεντρώνει μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος, μετά μάλιστα τα χθεσινά καλά αποτελέσματα. Μάλιστα η σπουδή των αγοραστών στη μετοχή του ΟΠΑΠ ήταν τόσο ισχυρή που από τα αρχικά 7,19 αντέδρασε έως τα 7,34 ευρώ με χαρακτηριστική ευκολία, ξεπερνώντας τις προβλέψεις μας.

Ειδικά για τον ΟΠΑΠ στο προσυνεδριακό σχόλιό μας κάναμε λόγο για «... πολύ καλή η εικόνα -μετά από καιρό- για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που με κίνηση από τα 6,84 αντέδρασε στα 7,06 ευρώ -υψηλό ημέρας-, με πολύ κοντά πλέον τα πολύ σημαντικά 7,14 ευρώ. Αρωγός και η ανακοίνωση των μεγεθών του Οργανισμού, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 52,8 εκατ. ευρώ, στο πρώτο τρίμηνο».

Στα 3,12-3,19 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, επίσης στο επίκεντρο (λόγω rebalancing), έχοντας δημιουργήσει από την προηγούμενη εβδομάδα ένα περιθώριο σχετικής ασφάλειας. Υπεραπόδοση έως 3,27% στα 9,12 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, επίσης με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο, πλησιάζει τα 2 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 5,70 ευρώ η ΕΥΔΑΠ, στο 1,50 ευρώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε χθες ο... προβιβασθείς στον δείκτη Δρομέας με συναλλαγές νωρίτερα στο 0,147 ευρώ, ενώ ενισχύεται η ΕΛΤΕΧ- Άνεμος (μετά τις τελευταίες μετοχικές αλλαγές) και συνεχίζουν οι MIG στο 0,215 ευρώ και Fourlis στα 3,56 ευρώ.

Λίγο μετά τις 11:15 είχαν αλλάξει χέρια 780 χιλιάδες μετοχές, με 7,5 εκατ. μετοχές στην ΕΤΕ. Στα 16 εκατ. ευρώ ο τζίρος, τα 5,8 εκατ. στον ΟΠΑΠ και τα 2,3 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ.

«Κλειδί» για τον ΔΤΡ οι 58 μονάδες, οι 180 για τον FT 25 και οι 650 μονάδες για τον Γ.Δ. Προοιωνίζεται πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια, με τους long να... κρυφοκοιτάζουν προς τις 665 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v