Αρνητικό το κλίμα στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση για τον ΓΔ, μετά τις αρχικές απώλειες ως 1,5%. Περιορισμένος ο τζίρος. Σε θετικό έδαφος η Alpha από το τραπεζικό ταμπλό. Αξιόλογα κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Motor Oil. Πτωτικά κινούνται ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σε θετικό έδαφος πέρασε μετά τις 13:00 ο Γενικός Δείκτης, με τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές να περιορίζονται, εν μέσω χαμηλού τζίρου, τη στιγμή που διευρύνονται τα κέρδη για μη τραπεζικά blue chips όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Coca Cola, αλλά και οι Μotor Oil, Jumbo.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε 

Κόντρα στις συγκλίνουσες πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών αλλά και στα μικρά κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών, κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, που δείχνει να συνεχίζει την αρνητική εικόνα της τελευταίας ώρας από τη συνεδρίαση της Παρασκευής και μάλιστα με αξιοπρόσεκτο τζίρο παρά τη σημερινή αργία στη Wall Street (Memorial Day).

Η διαφορά με την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας είναι πως οι πιέσεις «απλώνονται» και εκτός τραπεζικού ταμπλό, στο σύνολο, σχεδόν, του FTSE 25, καθώς μόνο η Lamda Development διασώζεται με θετικό πρόσημο ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται 3Ε, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΤΕ, αλλά και ο τίτλος του ΟΠΑΠ (ανακοινώνει αποτελέσματα σήμερα, μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ αύριο το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές).

Οι περισσότεροι από τους αναλυτές θεωρούσαν ως επικρατέστερο σενάριο αυτό της πλάγιας κίνησης, λόγω έλλειψης σημαντικών ειδήσεων, αλλά και λόγω του «σβησίματος» που παρουσίασε ο τζίρος κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), όμως μέχρι στιγμής η εγχώρια αγορά κινείται «contrarian» στις προβλέψεις.

Εννοείται ότι με τέτοια εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, έως και «σπάνιο φαινόμενο» θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι «πρωτοβουλίες» σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου μόνο ο Νηρέας δείχνει διάθεση «αναρχοαυτόνομης» κίνησης.

Αν και οι περισσότεροι από τους αναλυτές θεωρούσαν «εντός ελέγχου» μία διόρθωση μέχρι τις 610 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και μέχρι τις 175 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η εικόνα στον δεύτερο δείχνει ότι ο εν λόγω δείκτης «κινείται ταχύτερα στην κατηφόρα», επηρεαζόμενος από τις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, ενώ το -2,62% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών μάλλον δείχνει προς τα πού εστιάζουν την «προσοχή» τους οι πωλητές.

Το υπόλοιπο της συνεδρίασης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η γενικότερη εικόνα στο ταμπλό του FTSE 25 δεν δείχνει απλά διόρθωση αλλά και πιθανότατο «front running», ενόψει των αυριανών αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την παρέλευση του πρώτου ημιώρου, η συναλλακτική δραστηριότητα «έχει κατεβάσει στροφές» ενώ η πρώτη ώρα συναλλαγών θα βρει τον τζίρο κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.

Εξαιρετικά κακή η «μεγάλη εικόνα» του ταμπλό, με την αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να πλησιάζει το 1 προς 3.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v