ΧΑ: Η μάχη των εντυπώσεων και το… rebalancing

Συνεδρίαση χαμηλού τζίρου, λόγω της αργίας σε μεγάλες αγορές αλλά με στοιχεία που έχουν σημασία. Η προσοχή στο «επικίνδυνο» rebalancing του MSCI και στον… Μάριο Ντράγκι. Πώς διαμορφώνονται τώρα τα δεδομένα στην τεχνική ανάλυση.

Αν και η νέα προσγείωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων) ήταν μάλλον αναμενόμενη, λόγω των σημαντικών αργιών στις Διεθνείς Αγορές (NYSE, Memorial Day - Λονδίνο, Spring Bank Holiday), η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και προτελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού 5μηνου, είχε κάποιο ενδιαφέρον, καθώς έγινε κάποιου είδους "μάχη" για το τελικό πρόσημο του Δείκτη και για την δημιουργία εντυπώσεων, μέχρι και τις τελικές δημοπρασίες.

Οι πωλητές ερχόντουσαν από την "νίκη" της προηγούμενης Παρασκευής, όπου επτά τίτλοι του 25αρη είχαν κλείσει στο χαμηλό ημέρας και οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό, ή πολύ κοντά σε αυτό και μάλιστα με αξιοπρόσεκτες απώλειες, ενώ και τεχνικά οι εν δυνάμει πωλητές είχαν πιστωθεί μία "νίκη", καθώς ο Γενικός Δείκτης είχε χάσει το ψυχολογικό όριο των 640 μονάδων.

Σήμερα η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτική "ουρά" και αρκετά σύντομα ο Δείκτης έχανε και τις 630 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρας ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (+1,78%) υποχωρούσε μέχρι τις 52,98 μονάδες (-3,55%), η μετοχή της Alpha Bank (+4,10%) μέχρι τα 2,37 ευρώ (-2,87%), της Εθνικής (+1,72%) μέχρι τα 0,278 ευρώ (-4,14%), της Eurobank (-0,99%) μέχρι τα 0,966 ευρώ (-4,36%) και της Πειραιώς (0%) μέχρι τα 0,25 ευρώ (-4,58%).

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Κάπου εκεί και ενώ έδειχνε η κατάσταση να "ξεχειλώνει" ενεργοποιήθηκαν κάποιες πρώτες αγορές, με πρώτο εκφραστή τον τίτλο της Jumbo (+1,87%), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το ταμπλώ του FTSE25, η μοναδική μετοχή που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ήταν αυτή της Lamda Development (+3,12% με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και σε πλαγιοανοδική κίνηση από τα 3,95 ευρώ, κλείσιμο 19/5).

Σταδιακά, έδωσαν βοήθειες και οι ΕΕΕ (+1,73%) και ΟΠΑΠ (+2,62%), ενώ ανέκαμψαν από τα πρωινά χαμηλά και οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν μία συνεδρίαση που δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα, με τους αγοραστές να αποτρέπουν το κλείσιμο χαμηλότερα των 630 μονάδων και μέσω των τελικών δημοπρασιών να επαναφέρουν τον Δείκτη σε κλεισίματα υψηλότερα των 640 μονάδων, όμως όσοι παρακολούθησαν την σημερινή συνεδρίαση, ασφαλώς και δεν πείστηκαν από τον τζίρο και από τον τρόπο που επιτεύχθηκε το τελικό κλείσιμο.

Ομολογουμένως ελαχιστότατες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής και πιο συγκεκριμένα, "η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια τους ερχόμενους μήνες, αν η ανάπτυξη της Οικονομίας επιταχυνθεί και η Αγορά Εργασίας συνεχίσει να βελτιώνεται", δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

Πιο αισιόδοξος για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ στο Reuters. 

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σήμερα ότι "οι διαβουλεύσεις των Εκπροσώπων των Δανειστών με τους Εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης, για την υλοποίηση των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup, στην παρούσα φάση εξελίσσονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον", σημειώνοντας ότι "οι αποφάσεις των Υπουργών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα είναι σαφείς και περιγράφουν τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ύφεση το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 1,4% (αρχική πρόβλεψη 1,3%) σε ετήσια βάση και σε 0,5% (αρχική πρόβλεψη 0,4%) σε τριμηνιαία μέτρηση.

Στον απόηχο των παραπάνω δεδομένων διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση και βέβαια η "ερώτηση του εκατομμυρίου" όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση είναι η "ποιότητα" των πρωινών, επιθετικών, εντολών πώλησης και αν αυτές ήταν συνέχεια κατοχύρωσης κερδών, ή δοκιμαστικού χαρακτήρα, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης, όπου αναμένεται σημαντικό volatility και αυξημένοι όγκοι, λόγω των αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων που θα φέρουν οι αλλαγές στην σύνθεση του MSCI, αλλά και οι αλλαγές σταθμίσεων που περιλαμβάνουν περισσότερες μετοχές από τον τίτλο της ΔΕΗ.

Έτσι, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες μειώνεται η βαρύτητα για τα περισσότερα Ελληνικά "χαρτιά" και με δεδομένη την σημερινή αργία στις Κύριες Διεθνείς Αγορές, μπορεί η σημερινή προσφορά να απορροφήθηκε σχετικά εύκολα, όμως για την αυριανή συνεδρίαση δεν μπορούν να αποκλειστούν οι αρνητικές εκπλήξεις, ακόμα και στις τελικές δημοπρασίες.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον MSCI από τον δείκτη MSCI Standard Greece εξέρχεται ο τίτλος της ΔΕΗ (-3,95%), χωρίς να υπάρξει κάποια προσθήκη. Στο δείκτη MSCI Small Cap προστέθηκαν οι μετοχές των Τρ. Αττικής, Eλ. Πετρελαίων και ΔΕΗ (που διεγράφη από τον Standard). Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Σημειώνεται πως στον MSCI Standard Greece θα περιλαμβάνονται οι μετοχές των Eθνικής, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, OTE, OΠΑΠ, Τιτάν, Jumbo, Folli Follie.

Από εκεί και πέρα και ανεξάρτητα του, πιθανού, αυριανού volatility το σημαντικό τεχνικό ερώτημα είναι αν οι 649,1 μονάδες (κλείσιμο 23/5) που ήταν και το υψηλότερο κλείσιμο για το τρέχον έτος, αλλά και το υψηλότερο των τελευταίων έξι μηνών, θα αποτελέσει "τοπική κορυφή", ή οι δηλώσεις Draghi (2/6) θα μπορέσουν να δώσουν τα ανοδικά "καύσιμα" για κάτι σημαντικά περισσότερο.

Από την άλλη, αν οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη συνοδευτούν από μία τελευταία "αναπήδηση" και ακολουθήσουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, λόγω έλλειψης νέου θετικού καταλύτη που δεν έχει τιμολογηθεί επαρκώς από την εγχώρια Αγορά, δεν μπορεί να αποκλειστεί ισχυρότερο "pullback" που θα "σπρώξει" σε σαφώς χαμηλότερα, από τα τρέχοντα, επίπεδα.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Συνεχιζόμενη αδυναμία υπέρβασης της ζώνης 650 - 668 και κίνησης υψηλότερα των 680 μονάδων πιθανότατα θα οδηγήσει σε αναμενόμενη διόρθωση με τα πρώτα όρια αυτής να τίθενται από τις 620 έως τις 605 μονάδες. Οι 624 μονάδες πρώτη στήριξη, οι 610 - 590 δεύτερη και οι 570 το "stop" στο "long".

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,04%) οι 182 μονάδες είναι το "stop" στο "short", με επόμενη αντίσταση τις 185 μονάδες. Οι 176 - 175 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση θα μπορούσε να μας φέρει στο 171. Καθοδική διαφυγή θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 165 μονάδες.

Από το ταμπλώ του 25αρη, αξίζει να σημειωθούν, η επιμονή της Αεροπορίας Αιγαίου σε πλαγιοκαθοδική κίνηση (-0,26%), η ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Motor Oil (+2,23%, με τον τίτλο να κινείται σε υψηλά έξι μηνών) και η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ (-0,68%).

Σε υψηλά έξι μηνών η Motor Oil

Η μεταβλητότητα, είχε σαν αποτέλεσμα τις "τσιμπημένες" συναλλαγές, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη στην Αγορά Παραγώγων, ενώ συνεχίστηκε η αργή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 7,16%, 5ετες 6,93% και 10ετες 6,55%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σειρά έχουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ σε σχέση με το "waiver" και το "QE", με τα όποια πολύ σημαντικά οφέλη όχι μόνο στον κλάδο των Τραπεζών αλλά εν γένει και στην Οικονομία" υπενθυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Στο κομμάτι του χρέους δεν καταφέραμε να πάρουμε έστω κάποια γραπτή συμφωνία και για το μέλλον με όρους, γεγονός που θα έκανε άμεσα την διαφορά στο ταμπλό. Αντίθετα το κλείσιμο της συμφωνίας ήταν αρκετό για να υπάρξει κατοχύρωση κερδών, μετά από την προεξοφλητική κίνηση τιμών το τελευταίο διάστημα. Η αλήθεια είναι πως το IMF δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του κουβέντα.

Η διόρθωση είναι υγεία, ειδικά όταν έχει να κάνει με χρόνο εκτός από τιμές. Ο τραπεζικός κλάδος έχει το 52 επίπεδο σαν σημαντική στήριξη που πρέπει να κρατήσει σε κλείσιμο, αν δεν θέλει να βγάλει μεγαλύτερη "νότια" κίνηση.

Εν κατακλείδι, η Οικονομία πήρε επιτέλους "διαβατήριο" για το κλείσιμο της αξιολόγησης που θα έπρεπε και θα μπορούσε να έχει τελειώσει από το 2014, αν δεν είχαμε μπει σε πολιτικές περιπέτειες. Πλέον σκοπός μας είναι να κερδίσουμε πίσω την χαμένη εμπιστοσύνη και να συνεχίσουμε να υλοποιήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που μας έχουν μείνει, και που είναι πολύ σημαντικές για την Οικονομία.

Πολύ σημαντικό θα είναι το γεγονός να κλείσουν τα χρέη του Κράτους προς τους Ιδιώτες, μιας και αυτό θα δώσει σημαντική ρευστότητα και ολοκλήρωση σχεδίων που περίμεναν στο "ψυγείο". Το spread πλησιάζει τις τιμές που βγήκαμε στις Αγορές πριν δύο χρόνια και αν τα καταφέρουμε και πάλι, με την βοήθεια της ΕΚΤ, θα είναι πολύ σημαντικό τόσο για το Κράτος, αλλά ακόμα περισσότερο για τις εταιρείες που θα βρουν διέξοδο για δανεισμό στις Αγορές.

Μπορεί να περάσαμε ένα σημαντικό "κάβο" παρόλα αυτά πρέπει να τρέξουμε αν θέλουμε η Οικονομία να κάνει την διαφορά.

Πλέον, κλείνει, με το καλό, τρίτος συνεχόμενος θετικός μήνας, κάτι που είδαμε τελευταία φορά στις αρχές του 2014, με την Αγορά να έχει αλλάξει μεσοπρόθεσμη τάση ανεξαρτήτως διόρθωσης το επόμενο διάστημα.

Επόμενος, σοβαρός, μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η περιοχή των 750 - 780 μονάδων, σύμφωνα με την εκτίμηση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το κλείσιμο της Wall Street, την Παρασκευή, στα υψηλά ημέρας, έδωσε ώθηση σήμερα το πρωί στους δείκτες Ασίας και Ειρηνικού, με μόνο υστερήσαντα τον Kospi (-0,10%). Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ιαπωνικό Nikkei (+1,39%).

Μικρά κέρδη για όσες Αγορές είναι ανοιχτές στην Ευρώπη, μικρές απώλειες για το Πετρέλαιο, δεν μπορεί να δώσει αντίδραση ο Χρυσός, ενώ μικρά κέρδη σημειώνει το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, διέθεσε σήμερα ρευστό χρήμα στην Αγορά, προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας. Έτσι, διατέθηκαν σήμερα 65 δισ γουάν ($9,88 δισ) μέσω της επταήμερης αγοράς ομολόγων από άλλες Τράπεζες. Η Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής (repo) αγοράζει ομόλογα άλλων Τραπεζών, μετά από συμφωνία για να τα διαθέσει και πάλι, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το επιτόκιο της αγοράς ήταν στο 2,25% κι έμεινε το ίδιο με αυτό της Παρασκευής, που η Κεντρική Τράπεζα διέθεσε 95 δισ γουάν, ακολουθώντας τη διάθεση 75 δισ γουάν, την Πέμπτη.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σταμάτησε απότομα η πτώση στις τιμές καταναλωτή της Γερμανίας το Μάιο. Το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε στο μηδέν, βάσει στοιχείων που έδωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Αντίθετα, οι αναλυτές ανέμεναν -0,1%, ενώ τον Απρίλιο ο πληθωρισμός ήταν στο -0,3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Ανάσα ρευστότητας λαμβάνει η Ελλάδα με την απόφαση του Eurogroup να διαθέσει 10,3 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά, θα καλύψουν τις ανάγκες ύψους 5 δισ. ευρώ για πληρωμές οφειλών προς την ΕΚΤ (ομόλογα) και το ΔΝΤ (δόσεις δανείων) που πρέπει να εξοφληθούν το καλοκαίρι και παράλληλα θα βοηθήσουν να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμα προς την αγορά, γεγονός που θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία" τονίζει η Moody's σε σχόλιό της και χαρακτηρίζει την όλη συμφωνία πιστωτικά θετική (credit positive). Όπως αναφέρει δε, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έφτασαν τα 5,6 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, αύξηση 888 εκατ. ευρώ από τα τέλη του 2015.

Τα κέρδη του ΟΠΑΠ αναμένεται να υποχωρήσουν 33%, στα 39 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, προβλέπει η Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral" με τιμή - στόχο στα 6 ευρώ για τη μετοχή. Το αρνητικό στοιχείο στο τρίμηνο αναμένεται να είναι ο μέτριος τζίρος, λόγω ανόδου του ανταγωνισμού, ιδίως από τις εταιρείες ηλεκτρονικού στοιχήματος. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι ο τζίρος του "Πάμε Στοίχημα" αναμένεται να διαμορφωθεί στα 345 εκατ. ευρώ, με τα ακαθάριστα κέρδη να διαμορφώνονται στα 101 εκατ. ευρώ έναντι 119 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έντονα καθοδικές διαθέσεις και σχετικά γρήγορα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 626,81 μονάδες (-1,57%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 642,7 (+0,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 637,51 (+0,11%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 641,04 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,66%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 46,2 εκατ. από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΑΜΔΑ, ΓΡΙΒ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ). Ο τίτλος της Alpha Bank απασχόλησε το 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, μόνο η Lamda Development δεν "πάτησε σε αρνητικό έδαφος". Δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Folli Follie Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ομ ΟΤΕ και στο υψηλό ημέρας οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Motor Oil.

Χαμηλότερα του 25αρη, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την AS Company (+2,78%). Υπενθυμίζεται ότι Reverse split με αναλογία 2 παλαιές προς 1 νέα μετοχή αλλά και επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή (μετά rs) καλούνται να αποφασίσουν οι μέτοχοι σε Γενική Συνέλευση στις 23 Ιουνίου.

Πύκνωσαν τις τάξεις τους οι εν δυνάμει πωλητές στην Ιντρακόμ (-4,75% και δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, χωρίς επαφή με το θετικό πρόσημο, σήμερα και κλείσιμο πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας).

Το +9,57% για την Reds ήταν αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς με το "bid" σημαντικά χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Άνεμος (+1,22%), ενώ επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετρά" ο Νηρέας (+1,58%).

Δύο οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Σωλ. Κορίνθου (-2,87%), διστακτική επιστροφή αγοραστών στην Audiovisual (+9,86%), ενώ "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο Δρομέας (+25,64%), όμως η ημερήσια μεταβολή ήταν καθαρά αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς.

Από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή (-2,03%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, € 0,093519 ανά μετοχή (μικτό ποσό), ενώ από την ίδια ημερομηνία οι μετοχές της εταιρείας Ευρωσύμβουλοι (-10,77%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 663.325 νέων μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής € 1,10. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 02/06/2016 έως και 16/06/2016 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 02/06/2016 έως και 13/06/2016. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 1,28.

Σαφώς καλύτερη της πρωινής η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

---ΧΠΑ

Συνεδριάσεων με υψηλό volatility συνέχεια, καθώς και η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας παρουσίασε υψηλή μεταβλητότητα, τόσο στην υποκείμενη Αγορά, όσο και στην Αγορά Παραγώγων, με αποτέλεσμα την αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, που έκλεισαν με θετική μεταβολή.

Σημαντική υποχώρηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (50.189 συμβόλαια).

Στα 25.758 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.271, 3.061 για τον Ιούνιο και 210 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 180) κινήθηκε μεταξύ 174 και 179,75 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,80%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (70.000 Alpha Bank, 18.500 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.636), Alpha Bank (8.737), Eurobank (3.861), Πειραιώς (14.789), Εθνική (17.177), MIG (2.041), ΟΤΕ (344), ΟΠΑΠ (487), Ελ. Πετρέλαια (252), Μυτιληναίο (107), Ελλάκτωρα (100), Jumbo (100).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap παρέμεινε στο 42%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη στα μόλις 76 δικαιώματα (75 αγοράς και 1 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (5.124.527 τεμ.). Πειραιώς (7.785.343 τεμ.), Alpha Bank (4.740.605 τεμ.) και Eurobank (9.057.642 τεμ.), ΔΕΗ (1.181.038 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v