Επιχείρηση ανάκαμψης χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, μετά τις πρωινές απώλειες, καθώς ανακάμπτουν οι τραπεζικές μετοχές. Μεγάλα κέρδη για Alpha, σε θετικό έδαφος η Εθνική. Ανοδική φορά για Coca Cola, OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo. Περιορισμένες οι συναλλαγές.

Συνεδρίαση συντήρησης με συναλλαγές διαδικαστικού χαρακτήρα, με το Χ.Α. να ακολουθεί τον ρυθμό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που ελέω αργίας στη Wall Street παραμένουν στα αβαθή.

Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τον DAX να διαμορφώνεται πάνω από τις 10.300 μονάδες, διατηρώντας έτσι ένα περιθώριο ασφαλείας από την κοντινότερη σημαντική στήριξή του (περί τις 120-150 μονάδες χαμηλότερα).

Σε ανάλογο ράθυμο ρυθμό και το Χ.Α., με τις συναλλαγές και τον τζίρο ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί από την αρχή μέχρι νωρίτερα, θα λέγαμε, ακολουθώντας τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας στις οποίες πραγματοποιήθηκε τζίρος χαμηλότερος του μέσου όρου (και φυσικά των συνεδριάσεων Δευτέρας - Τρίτης).

Χωρίς νεότερα και καταλύτες, όπως σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, το Χ.Α. δεν έχει λόγο να κινηθεί άμεσα και πειστικά πάνω από τις 670 μονάδες, όμως με τόσο στενό έλεγχο πωλήσεων - αγορών και χωρίς τζίρο δεν ελλοχεύει κίνδυνος να αμφισβητηθούν σημαντικές στηρίξεις χαμηλότερα των 625 μονάδων.

Αντιθέτως, θα λέγαμε πως όσο επιβεβαιώνονται τα αρχικά χαμηλά ημέρας (στις 626 μονάδες με... υποψία διπλού πυθμένα σχήματος W), τόσο ευκολότερα μπορεί να ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς στη συνέχεια.

Κλάδος-κλειδί, ικανός να κάνει τη διαφορά, ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί -αρχικά- έως τις 52,98 μονάδες και σταδιακά να ανακάμπτει, περνώντας μάλιστα σε θετικό έδαφος λίγο μετά τις 13:15-13:20.

Το 63% του χαμηλού τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, που πρακτικά σημαίνει ότι η αγορά μπορεί να κινηθεί σήμερα διασφαλίζοντας ένα θετικό «κλείσιμο». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι αδύνατο να μηδενισθεί αύριο η θετική απόδοση που καταγράφεται για τον Γ.Δ., ενώ ζητούμενο θα είναι μία «τελική τιμή» πάνω από τις 625 (κατ' άλλους τις 619) μονάδες.

Στον τραπεζικό κλάδο φαίνεται πως με λίγες αλλά στοχευμένες κινήσεις ο ΔΤΡ μπορεί να αντιδράσει προς τις 56-58 μονάδες, συνυπολογίζοντας την εκτίμηση του αμερικανικού παράγοντα (WSJ) πως η ΕΚΤ την Πέμπτη κατά πάσα βεβαιότητα θα επαναφέρει το καθεστώς εγγύησης των ελληνικών ομολόγων προς το «κεντρικό σύστημα».

Πάνω από την τιμή της τρίτης ΑΜΚ η μετοχή της Alpha Bank, οριακά χαμηλότερα της Eurobank, (ξανα)έχασαν έδαφος η Εθνική (λιγότερο) και η Πειραιώς (περισσότερο).

Μεταξύ προσδοκιών ενόψει ΕΚΤ, αλλά βαθύτερης ύφεσης για το πρώτο τρίμηνο, οι traders μάλλον θα προεξοφλήσουν το πρώτο... στοίχημα, κάτι που μπορεί να δώσει ανάσες στους βραχυπρόθεσμους.

Ημέρα ΟΠΑΠ η σημερινή, κυρίως λόγω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου (μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης), με τη μετοχή να υπεραποδίδει, να επανέρχεται πάνω από τα 7 ευρώ και, το σημαντικό αυτήν τη φορά, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο που ξεπερνά τα 2,1 εκατ. ευρώ.

Στα 2,50 ευρώ με αγοραστές η μετοχή της Alpha Bank, που ανακοινώνει αύριο το τρίμηνό της, με σημαντικές απώλειες έως 2,31% για τη ΔΕΗ, λόγω της επικείμενης εξόδου από τον δείκτη MSCI.

Με απόδοση 8,81% σε διάστημα εβδομάδας, δημιουργήθηκε ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» ενόψει των δύο κρίσιμων συνεδριάσεων που ακολουθούν, κυρίως όμως της αυριανής.

Στα συν των αγοραστών/long η ανοδική φορά της δεικτοβαρούς Coca Cola, που κινείται μεταξύ 17,17-17,57 ευρώ, με ικανοποιητικό τζίρο. Αυξημένες συναλλαγές σε ΕΧΑΕ, Jumbo, Motor Oil, Lamda Development.

Περιορισμένο το ενδιαφέρον στα μεσαία, με αυξημένο τζίρο στον Άνεμο και καλή απόδοση για Ευρωπαϊκή Πίστη, Κορρέ, Πλαστικά Θράκης, Klemmann, MLS.

Στις 13:45 είχαν αλλάξει χέρια 37 εκατ. μετοχές (τα 12,1 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ), ο δε τζίρος μόλις ξεπερνούσε τα 22 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v