Χρηματιστήριο: Το βλέμμα σε Ντράγκι και rebalancing

Ανοδικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Με την προσμονή να επαναφέρει η ΕΚΤ την Πέμπτη το waiver και με το βλέμμα στις αλλαγές του MSCI, η τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Σε ποια blue chips εντοπίζεται το ενδιαφέρον των αναλυτών. Τα όρια κίνησης των δεικτών.

Τελευταία συνεδρίαση του μήνα, με τον Γενικό Δείκτη στις 641,04 μονάδες, ενισχυμένο κατά 9,83% σε μηνιαία μέτρηση. Τέλος τριμήνου με τον Γ.Δ. να έχει ενισχυθεί συνολικά 24,06% σε αυτό το διάστημα.

Ενας κύκλος που αφορά στη συμφωνία δανειστών - ελληνικής πλευράς έχει κλείσει, με το Χ.Α. να έχει ενσωματώσει την απομάκρυνση κάθε υποψίας... Grexit ή εμπλοκών ανάλογων με αυτών που είχε βιώσει η χώρα το καλοκαίρι του 2015.

Με αυτή την προοπτική το Χ.Α. αντέδρασε από τα ιστορικά ελάχιστα του Φεβρουαρίου, από τα χαμηλά του Μαρτίου, για να κορυφωθεί στην περιοχή των 650 μονάδων, όπου και ο σημαντικότερος στόχος για τον ΓΔ.

Με αυτή την προοπτική ευνοήθηκε περισσότερο απ' όλους ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να έχει αντιδράσει 22,91% σε διάστημα μηνός και 63,48% στο τρίμηνο, αποφέροντας σημαντικές υπεραξίες σε όσους κινήθηκαν σε Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Πλέον και ο κλάδος, όπως και η αγορά, εισέρχονται στον επόμενο κύκλο που, όπως εκτιμάται, θα χαρακτηριστεί από τις προαναγγελθείσες ενέργειες της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι, τις σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις των συστημικών ομίλων (μέχρι τέλος Ιουνίου θα υπάρχει διαφορετική σύνθεση, ισορροπίες), την αναπροσαρμογή στα συμβόλαια παραγώγων στον δείκτη FT 25.

Με την ολοκλήρωση του Μαΐου και του τριμήνου, η αγορά έχει επιπλέον τη δυνατότητα να κρίνει και να συγκρίνει βάσει των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, να βγάλει τα συμπεράσματα και να προχωρήσει στη συνέχεια ανάλογα.

Στη μάχη των εντυπώσεων και το... rebalancing, αναφερόταν χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία συνεδρίαση που τελικά έκλεισε με κέρδη 0,66% για τον Γ.Δ. και 1,79% για τον ΔΤΡ, λόγω υπεραπόδοσης της Alpha Bank και κερδών της ΕΤΕ.

Στα 2,54 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank κλείνει τον μήνα (με χθεσινή τιμή) με 32,98% και με 61,78% το τρίμηνο, με μία θεαματική κίνηση από τα 2,37 έως τα 2,56 ευρώ, για να διαμορφωθεί τελικά χθες στα 2,54 ευρώ. Εμφανής η χθεσινή προσπάθεια ισχυρών χεριών να προεξοφλήσουν την ανακοίνωση του τριμήνου της Alpha Bank σήμερα.

Στο 0,295 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, ενισχυμένη 13,46% στον μήνα και 47,50% στο τρίμηνο, αποτελώντας με την Alpha Bank τους δύο κύριους πυλώνες του κλάδου (χρηματιστηριακά) σε αυτή τη φάση της αντίδρασης. Μένει να φανεί εάν θα συνεχίσουν ή θα αλλάξουν οι συσχετισμοί τον Ιούνιο.

Ζητείται νέος καταλύτης, σημείωνε εύλογα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος (καταρχήν) των... θρυλικών 666 μονάδων (όπως τις έχει μετρήσει από τις αρχές Φεβρουαρίου ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης) και βλέπουμε...

Στις 641,04 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, αν ο δείκτης διαμορφωθεί τελικά σε «κλείσιμο» πάνω από τις 630 μονάδες, τότε η τάση θα ευνοεί περισσότερο τους αγοραστές/long για τη συνέχεια (*).

Για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, δοκιμάστηκε πάλι η κρίσιμη ζώνη στήριξης των 52-53 μονάδων, ενεργοποιώντας αντίδραση ακριβώς από τις 52,98 μονάδες, επιβεβαιώνοντας -για χθες- την τεχνικότητα της περιοχής.

Ημέρα αλλαγών με αφορμή το... rebalancing στον δείκτη MSCI, με κυρίως επηρεαζόμενη τη ΔΕΗ αλλά και δευτερευόντως μετοχές για τις οποίες αλλάζει η στάθμιση. Η μετοχή της ΔΕΗ εξέρχεται του δείκτη MSCI Greece Standard ενώ εντάσσεται στον Greece Small Cap Index μαζί με τις Attica Bank και ΕΛΠΕ.

Πολύ καλή η εικόνα -μετά από καιρό- για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που με κίνηση από τα 6,84 αντέδρασε στα 7,06 ευρώ -υψηλό ημέρας-, με πολύ κοντά πλέον τα πολύ σημαντικά 7,14 ευρώ. Αρωγός και η ανακοίνωση των μεγεθών του Οργανισμού, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 52,8 εκατ. ευρώ, στο πρώτο τρίμηνο.

Στα 3,26-3,15 με τελική τιμή στα 3,16 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ, που σήμερα-αύριο θα βρεθεί στο προσκήνιο. Συνεχίζονται οι απώλειες για την Αεροπορία Αιγαίου, στα 7,66 και πλησιάζοντας στα σημαντικά 7,50 ευρώ, συνεχίζεται η αντίδραση για τη Lamda Development έως τα 4,63 ευρώ -υψηλό ημέρας-, ευνοούμενη άμεσα από το... προαπαιτούμενο για το Ελληνικό.

Στα 11,97 ευρώ η μετοχή της Jumbo, με την εισηγμένη να μην ανακοινώνει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, την ώρα που η διοίκηση Βακάκη δεν έχει αποσαφηνίσει επακριβώς τι προτίθεται να πράξει με το μέρισμα (καταρχήν της χρήσης 2014-2015), πέραν όσων γενικόλογων είπε τελευταία.

Τεχνικά για τον FT 25, στις 178,58 μονάδες, κοντινή στήριξη είναι στις 175 και χαμηλότερα στις 172 μονάδες. Αντίσταση στις 180 μονάδες, που παραμένει σημείο αναφοράς (Εκηβόλος 27/5: Στις 180 ο ΚΜΟ 200).

Οσον αφορά στη βραχυμεσοπρόθεσμη προσέγγισή μας, με την παρουσίαση των πρώτων κινήσεων του ESM στο ελληνικό χρέος, με τα πρώτα μέτρα αμέσου δράσεως (λίγο έως πολύ όσων περίμενε και προεξοφλεί η αγορά), δίνεται το σήμα αρχής για έναν επόμενο κύκλο (και) για το Χ.Α. που ως προεξοφλητικός μηχανισμός θα λειτουργήσει ανάλογα. Με τις ευκαιρίες αλλά και τις πλείστες όσες παγίδες και κινδύνους ελλοχεύουν στη συνέχεια.

(*) Με την πολύτιμη συμμετοχή και συνδρομή όλων υ μ ώ ν συνεχίζεται η ενδιαφέρουσα συζήτηση για την τεχνική εικόνα του Γ.Δ. Με τελευταίες «μετρήσεις» και εκτιμήσεις στο σχόλιο της 24ης Μαΐου: Επιτυγχάνεται ο στόχος...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v