Πάνω από τις 650 μονάδες πλέον ο Γενικός Δείκτης, με το Χ.Α. να επανέρχεται στα επίπεδα της 27ης Νοεμβρίου 2015. Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και των blue chips να (υπο)στηρίζουν την αντίδραση, στο ελληνικό χρηματιστήριο ολοκληρώνεται ένας κύκλος επτά μηνών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.Με ικανοποιητικές συναλλαγές και ανάλογο τζίρο (όμως όχι στα υψηλά επίπεδα του τριημέρου 23-25/5), ο Γενικός Δείκτης «επιστρέφει» σε τιμές Νοεμβρίου, πλησιάζοντας έτι κοντινότερα στις... θρυλικές 666 μονάδες.
Παρότι μέχρι τώρα παραμένουν τρία μεγάλα «αγκάθια» για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ (ρεπορτάζ των Σταμάτη Ζησίμου και Ρούλας Σαλούρου), οι traders έχουν περάσει ήδη στην επόμενη φάση της αγοράς. Σε αυτήν που θα χαρακτηρισθεί από την υλοποίηση των επώδυνων μέτρων της συμφωνίας (και των όποιων λιγοστών ωφελημάτων), αλλά και τα αποτελέσματα τώρα που ο κίνδυνος της χώρας δείχνει να αμβλύνεται, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης.
Κι αν στο προηγούμενο σχόλιό μας είχαμε αφιερώσει εκτενή αναφορά στη μετοχή της Alpha Bank, καθώς ήταν η πρώτη από τις 4 συστημικές που «γύρισε» σε θετική απόδοση από την αρχή του έτους, στο τρέχον θα συμπληρώσουμε τη Eurobank, καθώς λίγο μετά τις 13:05, με αντίδραση προς το 1,05 ευρώ, «γύριζε» κι αυτή σε οριακά θετικό πρόσημο 0,96% για το ίδιο διάστημα.
Οπως σημείωνε παράγων της αγοράς, στον τραπεζικό κλάδο αρχικά επιτεύχθηκε η επανάκτηση των τιμών της τρίτης ΑΜΚ και στα χθεσινά-σημερινά τοπικά υψηλά επιχειρείται το συνολικά θετικό «γύρισμα» από την αρχή του έτους.
Στα 2,63 ευρώ με 3,54% η Alpha Bank, στο 0,301 ευρώ με 2,03% η Εθνική, στο 1,05 ευρώ με 5% η Eurobank και με 6,11% στο 0,278 ευρώ η Πειραιώς.
Το 47% του τζίρου στις τράπεζες, καθώς παραμένει αυξημένος σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και FF Group, Τιτάν, Jumbo, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορίας Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development κ.ά.
Με μόλις 2 από τις 25 μετοχές του δείκτη στο... κόκκινο και η μία να είναι η Coca Cola (προσώρας λειτουργεί σαν επιβραδυντής), η συνολικότερη εικόνα του ταμπλό είναι ενθαρρυντική και για τη σημερινή συνεδρίαση/κλείσιμο του μήνα αλλά και για τις αμέσως επόμενες, με το κύριο ποντάρισμα/προεξόφληση να αφορά (σχεδόν αποκλειστικά) μία θετική ενέργεια της ΕΚΤ, την Πέμπτη.
Πέριξ των 58 μονάδων ο ΔΤΡ που, όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, είναι η περιοχή καμπής για τη συνέχιση της κίνησης προς τις 62 μονάδες. Την τελευταία μισή ώρα η πλειονότητα των συναλλαγών στις μετοχές του κλάδου πραγματοποιείται πέριξ των 58 μονάδων, γεγονός που είτε θα ωθήσει τον ΔΤΡ σε ανοδική διάσπαση και των 62 αύριο-μεθαύριο, είτε σε νέα επιβεβαίωση των 53-52 μονάδων.
Ωστόσο, είναι ενθαρρυντική η εικόνα μετοχών όπως του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ αλλά και των ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Τιτάν, FF Group κ.ά., που παραπέμπουν σε στοχευμένες κινήσεις «ισχυρών χεριών» σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Δηλαδή σε μετακίνηση θέσεων από τράπεζες προς ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και blue chips, γεγονός που είχε καταγραφεί από το Euro2day.gr από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.
Πλέον για Μυτιληναίο, Lamda Development, EΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.ά. η βραχυμεσοπρόθεσμη τάση διαμορφώνεται ξεκάθαρα ανοδική, ενώ ακολουθούν στην πλειονότητά τους τα blue chips του FT 25. Στα 3,11-3,19 ευρώ με θετικό πρόσημο η μετοχή της ΔΕΗ, σε αναμονή των εκροών λόγω MSCI.
Κινητικότητα στα μεσαία με Fourlis, MIG, ΕΥΑΘ, Άνεμο, Πλαίσιο, MLS να συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος.
Λίγο μετά τις 13:30 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το κλίμα δεν είχε αλλάξει ιδιαίτερα, με ενδεικτική τη στασιμότητα του DAX στις 10.312 μονάδες (-0,12%), καθώς είναι προφανές πως στο Χ.Α. εξελίσσεται ένα ενδιαφέρον ποντάρισμα προεξόφλησης. Με τις ευκαιρίες και τις παγίδες του.
Στα 68 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, πάνω από 33 εκατ. στην ΕΤΕ και 20,5 εκατ. κομμάτια στην Πειραιώς. Στα 54 εκατ. ευρώ ο τζίρος.