Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο

Κέρδη καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Πού θα κριθεί η συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης. Πώς διαβάζουν οι αναλυτές την πορεία τραπεζών και blue chips στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η αναμονή για Ντράγκι και… τροπολογίες για τα προαπαιτούμενα.

Καλημέρα και καλό μήνα. Με κέρδη μάς άφησε ο Μάιος, από Νέα Υόρκη και Ευρώπη μέχρι την πρωταθλήτρια Αθήνα, με νέους όρους και προϋποθέσεις ξεκινάει ο Ιούνιος.

Καλό καλοκαίρι, βεβαίως, με τον μήνα που «μετρά» από σήμερα να θεωρείται για τις αγορές από τους καθοριστικότερους λόγω του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που αναμφίβολα θα καθορίσει την πορεία (και) των χρηματιστηρίων, με το «ελληνικό πρόβλημα» να έχει τεθεί (προσώρας στο περιθώριο).

«Brexit» δείχνουν για πρώτη φορά δημοσκοπήσεις, σημειωνόταν σε σχετικό θέμα, σε πτώση η στερλίνα και το σίγουρο είναι πως μέχρι την κρίσιμη Πέμπτη οι αγορές θα «δουν» πολλά.

Αναπόφευκτα και το Χ.Α. δεν θα μπορέσει να κινηθεί στον ίδιο βαθμό αυτόνομα, σε αποκλίνουσα ανοδική πορεία σε σχέση με τα ευρωπαϊκά (και τη Wall Street), που τον Μάιο απέφερε υψηλότατες υπεραξίες σε όσους το προτίμησαν.

Οπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, τα μηνιαία κέρδη για τον Γενικό Δείκτη ήταν 10,85% και 20,73% για τον τραπεζικό, αποτυπώνοντας εύγλωττα τον κλάδο που έκανε τη διαφορά. Κλάδος-κλειδί θα παραμείνει και αυτόν τον μήνα ο τραπεζικός, καθώς οι αγορές περιμένουν καταρχήν τη μεθαυριανή ετυμηγορία της ΕΚΤ από την οποία θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό η ενδεχόμενη έκταση της ανοδικής αντίδρασης ή το εύρος της πιθανής διορθωτικής κίνησης.

Σε ρυθμό Ηνωμένου Βασιλείου λοιπόν από σήμερα η Ευρώπη, περιμένοντας τον Ντράγκι το Χ.Α., την ώρα που η Αθήνα βλέπει φως στο τούνελ των prior actions, σύμφωνα με τις Ελενα Λάσκαρη και Ρούλα Σαλούρου.

Συνεδρίαση rebalancing η χθεσινή, με «έκρηξη» συναλλαγών (242,2 εκατ. μετοχές) και τζίρου (205,1 εκατ. ευρώ), με στρεβλή εικόνα στο «κλείσιμο» της ημέρας και υποψίες για αδυναμία υπέρβασης των 62 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Το ευτύχημα είναι πως η συνεδρίαση του rebalancing είναι πολύ κοντά (χρονικά) με την Πέμπτη, οπότε άμεσα -και σε ορίζοντα 1, 2, άντε 3 συνεδριάσεων- θα έχουμε πολύ πιο καθαρή εικόνα για τη συνέχεια. Δηλαδή για το αν ο Γ.Δ. θα μπορεί να συνεχίσει υψηλότερα των 665-670 μονάδων, ή θα δοκιμαστεί εκ νέου στις στηρίξεις του προς τις 620 και τις 605 μονάδες.

Ξεκινώντας από τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, η τελική εικόνα δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις. Αδυναμία υπέρβασης (σε «κλείσιμο») των σημαντικών 58 μονάδων, αλλαγή θέσεων (από ισχυρά χέρια) στα υψηλά ημέρας και στοχευμένες κινήσεις πώλησης/short στις δημοπρασίες. Η χθεσινή εικόνα του ΔΤΡ, ειδικά στο «κλείσιμο», θα πρέπει να μας κάνει πολύ πιο προσεκτικούς, ακόμη περισσότερο έτοιμους για τις «ανοδικές παγίδες» που πιθανόν να στηθούν με αφορμή την όποια απόφαση της ΕΚΤ.

Πάντως, συγκεκριμένοι σημαντικοί traders πήραν χθες μέρος των πολύ υψηλών υπεραξιών τους από τις τράπεζες, παρακολουθώντας την επόμενη κίνησή τους. Στο περίμενε... δηλαδή.

Εμφανής η αδυναμία (ή μη διάθεση) για υπέρβαση των 651 μονάδων, με τον Γ.Δ. να «σκαλώνει» για ακόμη μία φορά στην περιοχή των 651-652 μονάδων, όπου για τρίτη φορά παρατηρήθηκε διανομή θέσεων. Να προσέχουμε, συνεπώς...

Για τον FT 25 η προσέγγιση των 183 μονάδων ενεργοποίησε πωλήσεις, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα. Αλλωστε εδώ και καιρό είχε ειπωθεί πως σημείο καμπής για τον τραπεζικό κλάδο ήταν η ζώνη τιμών των 60 μονάδων και η κάλυψη της τιμής της τρίτης ΑΜΚ και για τις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών. Γεγονός που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και περίπου μία εβδομάδα και απλά από τη Δευτέρα 23 Μαΐου έχει επαναληφθεί άλλες 1-2 φορές.

Στη μετοχή της ΔΕΗ, που λόγω MSCI ήταν στο προσκήνιο, δεν πέρασε απαρατήρητη η απορρόφηση περίπου 8 εκατ. μετοχών χωρίς να εκδηλωθεί τόσο ισχυρή πίεση που περίμεναν αρκετοί.

Μετοχή της ημέρας ο ΟΠΑΠ, υπερβαίνοντας με χαρακτηριστική ευκολία τα 8,15 ευρώ, με σημαντική αντίσταση τα 7,60 και μεγάλο στόχο τα 8 ευρώ. Ομως η συνέχεια και για τον ΟΠΑΠ θα κριθεί από τη γενικότερη τάση, σε Ευρώπη, στο Χ.Α. Ωστόσο, έχουν τη σημασία τους όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Kamil Ziegler, και για τα VLTs, με τον Φώτη Κόλλια να υπεισέρχεται σε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Ομως δεν θα πρέπει να παραβλέπονται παράμετροι όπως για παράδειγμα το «καμπανάκι» για την οικονομία από τα στοιχεία τριμήνου, που αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ή τα όσα διαδραματίστηκαν στη Γ.Σ. του ΟΛΠ που θα συνεχιστεί την άλλη Παρασκευή.

Ενδεικτικά αυτές οι δύο αναφορές, καθώς έχει ειπωθεί πως το Χ.Α. αντέδρασε μέχρι τις 650 μονάδες προεξοφλώντας την ολοκλήρωση (της... ημιτελούς, όπως επιμέναμε) συμφωνίας, με το στοίχημα για τη συνέχιση της κίνησης να εξαρτάται από την υλοποίησή της. Που μόνο εύκολη δεν θα είναι. Εάν συνεκτιμηθεί το διάστημα που ακολουθεί μέχρι το δημοψήφισμα για το Brexit, καταλαβαίνουμε τι ενδιαφέρων μήνας μόλις ξεκινάει.

Ημερομηνίες-σταθμοί η Πέμπτη 2 Ιουνίου για ΕΚΤ, η Πέμπτη 23 Ιουνίου για Brexit και η 24η Ιουνίου για την προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's. Α, κι ενδιάμεσα, στις 16 του μήνα, ακόμη ένα Eurogroup, όπου πιθανόν να γίνει κάποια νέα συζήτηση για το «ελληνικό χρέος».

Καλή αρχή λοιπόν...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v