«Ψάχνει» τάση το Χρηματιστήριο

Aπώλειες καταγράφει πλέον το Xρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 640 μονάδων. Η αγορά στρέφει το βλέμμα στις αποφάσεις της ΕΚΤ. Στο +3% η ΔΕΗ, κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Πτώση για Εθνική, Alpha, Εurobank, EΛΠΕ, Aegean. Iκανοποιητικός ο τζίρος.

Με το... αριστερό ξεκινά ο Ιούνιος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με απώλειες από Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι, μέχρι την... περιφέρεια της Ευρώπης. Εξαίρεση αποτέλεσε νωρίτερα το Χ.Α., όπου υπερίσχυαν οι αγοραστές/long, δηλαδή κυρίως όσοι ποντάρουν στις αποφάσεις της ΕΚΤ, αύριο Πέμπτη. Ωστόσο, περίπου μετά τις 13:40 ο ΓΔ άρχισε να κατηφορίζει, υποχωρώντας προς τις 640 μονάδες.

Ζυγίζει τις επιλογές της η ΕΚΤ για Ελλάδα, σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, εκτιμώντας πως στο... νήμα θα κριθεί η επαναφορά της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα.

Δεδομένου του κλίματος που διαμορφώνεται στις ευρωαγορές τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή δημοσκοπήσεις για το πιθανό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Πέμπτης 23 Ιουνίου, τα κύρια χρηματιστήρια δύσκολα θα διαφοροποιηθούν αισθητά.

Ενδεικτικά, νωρίτερα στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρούσε 0,63% στις 6.192 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 0,35% στις 10.227 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έχανε 0,42% στις 4.487 μονάδες. Εκτός από τον αστάθμητο παράγοντα του Ηνωμένου Βασιλείου, η κατάσταση στη Γαλλία δεν είναι και η καλύτερη τις τελευταίες εβδομάδες. Θυμίζοντας πως πρόκειται για το... δεύτερο ΑΕΠ της Ε.Ε., μετά τη Γερμανία και πάνω από την (με σημαντικά προβλήματα) Ιταλία.

Σε αυτό το ευρωπαϊκό περιβάλλον, που θα πρέπει να λαμβάνεται όλο και σοβαρότερα υπόψη (από τη στιγμή που έκλεισε η συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές), το Χ.Α. δύσκολα θα μπορούσε να αυτονομηθεί θεαματικά από τη γενικότερη τάση.

Προσώρας, στο Χ.Α. εξελίσσεται το βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την αυριανή απόφαση του Μάριο Ντράγκι, κίνηση προεξόφλησης που αποτυπώνεται καταρχήν στον τραπεζικό κλάδο και σταδιακά σε επιλεγμένα blue chips. Συναλλαγές και τζίρος σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα (μακράν όμως του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας), με το σχεδόν 51% της αξίας συναλλαγών στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, αλλά με ανεβασμένες τις συναλλαγές σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Ξεκινώντας από τη μετοχή της Επιχείρησης, λόγω του rebalancing, συνεκτιμώντας το γεγονός πως στη χθεσινή συνεδρίαση απορροφήθηκε σημαντική προσφορά χωρίς μεγάλες απώλειες, η σημερινή αντίδραση έρχεται νομοτελειακά. Με συντονισμένες αγορές έως τα 3,35 ευρώ, με 2-3 ξένα funds ενεργά αλλά και ικανό «βραχυπρόθεσμο χρήμα», η μετοχή «βλέπει» προς τα 3,50 ευρώ. Ο Μιχάλης Καϊταντζίδης εστιάζει στο γιατί «κόβει» 15% στους καλούς πελάτες η ΔΕΗ αλλά και στο «βουνό» των 2,7 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων.

Εως τα 7,47 ευρώ νωρίτερα οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που υπολείπεται 8,27% από τα «υψηλά έτους». Αυξημένη κινητικότητα και υψηλός τζίρος για τη μετοχή, μετά μάλιστα τις τελευταίες επισημάνσεις Ziegler.

Απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Alpha.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αυξημένος τζίρος σε Klemmann, στο 0,211 ευρώ με άνοδο η MIG, στα 4,46 ευρώ το Πλαίσιο, στο 0,763 ευρώ η μετοχή της ΕΛΤΕΧ - Ανεμος.

Μετά τις 13:40 είχαν αλλάξει χέρια 45 εκατ. μετοχές, αξίας 37 εκατ. ευρώ, καθώς σημαντικές πράξεις έχουν πραγματοποιηθεί σε «ακριβές» μετοχές των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v