Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: «Πλήγωσε» τους επενδυτές ο σούπερ Μάριο

Πτωτικά έκλεισε τελικά το ΧΑ, καθώς οι αποφάσεις του κεντρικού τραπεζίτη για το waiver προκάλεσαν το αρνητικό γύρισμα του ΓΔ. Απώλειες υψηλότερες του 4% για την Εθνική. Στο κόκκινο Πειραιώς, Alpha, OΠΑΠ, Eurobank. Kέρδη για ΔΕΗ, Τιτάνα, Aegean. Η τεχνική εικόνα.

Συνεδρίαση δύο όψεων η σημερινή, προτελευταία της εβδομάδας, που χαρακτηρίστηκε από στάση αναμονής και χαμηλούς τζίρους, μέχρι τις 15.30 και σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο, μετά την συνέντευξη τύπου του Mario Draghi, που δεν έδωσε το επιθυμητό "waiver" (κατ' εξαίρεση αποδοχή των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως εγγύηση για την παροχή φθηνής ρευστότητας) για τις Ελληνικές Τράπεζες και το οποίο είχε άμεσο αντίκτυπο στο εγχώριο Τραπεζικό ταμπλώ, με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (-3,07%) να ολοκληρώνει την συνεδρίαση πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και χαμηλότερα από τις 53 μονάδες, που ήταν και το "stop" για τους"long", δίνοντας ένα πρώτο σήμα εξόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 15.30, η μικτή αξία συναλλαγών έφθανε τα 26,1 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΥΠΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ), ενώ ο τελικός τζίρος έφθασε στα 60,2 εκατ., κάτι που σημαίνει πως, παρά τις περιορισμένες συναλλαγές, "όλα τα λεφτά" ήταν στα τελευταία 90 λεπτά της συνεδρίασης.

"Μόλις τα prior actions εφαρμοστούν από την Αθήνα, η ΕΚΤ θα αποφασίσει για την επαναφορά του 'waiver", σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Επισήμανε ωστόσο πως θα χρειαστεί μια ακόμα συνάντηση του δ.σ. και αυτό το δεύτερο ήταν ο επόμενος αρνητικός αιφνιδιασμός για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς επικρατούσε η εντύπωση πως δεν χρειάζεται να συνεδριάσει το δ.σ. της Κεντρικής Τράπεζας για να αποφασιστεί η επιστροφή του "waiver", ενώ αν αυτό εγκριθεί μετά τα τέλη Ιουνίου, οι Ελληνικές Τράπεζες δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο πρώτο κύμα του "TLTRO2".

Με τα παραπάνω δεδομένα γίνεται σαφώς μεγαλύτερο το ερώτημα, για το αν το Χ.Α. μπορεί, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, να "δει" κλεισίματα υψηλότερα των 649,1 μονάδων (κλείσιμο 23/5), που ήταν το υψηλότερο κλείσιμο για το τρέχον έτος και για το επτάμηνο, η αν συνεχιστούν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, λόγω έλλειψης νέου θετικού καταλύτη που δεν έχει τιμολογηθεί επαρκώς από την εγχώρια Αγορά. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί ισχυρότερο "pullback" που θα "σπρώξει" σε σαφώς χαμηλότερα, από τα τρέχοντα, επίπεδα βασικούς δείκτες και αποτιμήσεις (!)

Όταν μάλιστα αρκετά στελέχη της Αγοράς σημειώνουν πως όλες οι μετοχές, ειδικά αυτές που παρακολουθούν, της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο και δεν μπορούν να εντοπίσουν εύκολα κάποια που να έχει μείνει πίσω, ή που να παραμένει έκδηλα "φτηνή", με βάση τα μέχρι στιγμής γνωστά δεδομένα και πάντα από τους τίτλους που κινούνται με "αξιοπρεπείς" συναλλαγές.

Από εκεί και πέρα σαν το πλέον θετικό σενάριο θεωρείται η σταδιακή μετατόπιση του ενδιαφέροντος από το Τραπεζικό ταμπλώ, σε μη Τραπεζικές μετοχές. Αυτή η νέα εικόνα της Αγοράς θα απευθύνεται σε μια διαφορετική ομάδα επενδυτών, περισσότερο προσανατολισμένων στα νέα και λιγότερο στην προσδοκία. Η "αλλαγή σκυτάλης" θα γίνει με πιο αργό ρυθμό, καθώς το κομμάτι των επενδυτών στο οποίο απευθύνεται είναι πιο μακροπρόθεσμο, περισσότερο "εκπαιδευμένο" στους αριθμούς και λιγότερο επιρρεπές στην "δυναμική".

Από την άλλη, ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή πίεση στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, "ξένισε" αρκετούς από όσους παρακολουθούν τα καθημερινά δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., καθώς από την αρχή της συνεδρίασης οι ενεργοί παίκτες "κρατούσαν μικρό καλάθι" υποψιασμένοι και από το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, από χθες το πρακτορείο είχε προειδοποιήσει πως "οι Ελληνικές Τράπεζες δεν αναμένεται να λάβουν το 'πράσινο φως' για να ανακτήσουν την πρόσβαση στην φθηνή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτήν την εβδομάδα, μετά το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Πιστωτές της", σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Μια πηγή υποστήριξε πως το "waiver" θα επανέλθει μόνο όταν δώσουν την έγκριση οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Οι Υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (EwG) αναμένεται να συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα για να προετοιμάσουν την συνάντηση του Eurogroup αργότερα τον Ιούνιο, όπου μπορούν να ληφθούν αποφάσεις. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Reuters.

Γίνεται, εύκολα, αντιληπτή η έντονη απογοήτευση των βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται, σχεδόν αποκλειστικά, στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς μετά και την σημερινή εξέλιξη, οι τραπεζικοί τίτλοι δεν έχουν τίποτα θετικό να προεξοφλήσουν και το σενάριο διόρθωσης, με ταυτόχρονες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, δείχνει σαν το πλέον επικρατέστερο, ενώ ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση δημιουργεί η εικόνα που θέλει οι τίτλοι των Εθνικής (-4,23%), Πειραιώς (-3,70%) και Eurobank (-2,54%) να "μονιμοποιούνται σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ. επιβεβαιώνοντας τον βραχύβιο χαρακτήρα της προηγούμενης ανοδικής κίνησης.

Tο ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης με κυριότερη την "συμφωνία Κυβέρνησης – Θεσμών να μην υπολογίζεται για την ενεργοποίηση του κόφτη τυχόν κόστος στον προϋπολογισμό από καταπτώσεις εγγυήσεων για δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου" την οποία ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή. Επιτρέπεται πλέον η ανάθεση διαχείρισης και η μεταβίβαση.

Εξαιρετικά "μουδιασμένο" το σύνολο των εγχώριων αναλυτών, προσβλέπει σε "βοήθειες" από τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, όσο θα διαρκέσει η διόρθωση στις Τραπεζικές μετοχές, σε πιθανές "αβανταδόρικες" "εισαγόμενες" εκθέσεις για επιμέρους εισηγμένες εταιρείες ενώ ενδιαφέρον αρχίζει να δημιουργείται για ελάχιστες μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης που εδώ και χρόνια παρέμεναν εκτός "επενδυτικών πλάνων".

Σαφώς ψυχραιμότερα, αλλά με ελάχιστες συναλλαγές, αντέδρασαν στις νέες εξελίξεις οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά ομολόγων, όπου μικρές ανοδικές τάσεις εμφανίστηκαν στις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων: 2ετες 6,93%, 5ετες 7,44% και 10ετες 6,53%.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του 25αρη, μόνο οι ΔΕΗ (+1,21%), Motor Oil (+1,28%) και ΕΧΑΕ (+0,58%) δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ χαμηλότερα του FTSE25, την ίδια συμπεριφορά επέδειξε και η Τρ. Κύπρου (+3,66%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κοντά στο υψηλό ημέρας, δίνοντας σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη και συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Όσον αφορά την μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που μονοπώλησε το συναλλακτικό ενδιαφέρον (1237169 τεμ.) στους μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς, τίτλους, αυτή υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 3,44 ευρώ (+4,24%), με ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη προσφορά, ενώ έκλεισε και χαμηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο που ήταν η υπέρβαση των 3,35 ευρώ, κίνηση που θα άνοιγε τον δρόμο προς τα 3,80 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι την έλευση της νέας είδησης - καταλύτη, που θα διαμορφώσει κλίμα και διαθέσεις, η Αγορά μπαίνει σε φάση πλάγιας κίνησης, με "αποχρώσες ενδείξεις" πτωτικής αναμονής, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να φέρει, για τον Γενικό Δείκτη, κλεισίματα χαμηλότερα των 626 και σε ακρότητα χαμηλότερα των 610 μονάδων.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, φαίνεται να πηγαίνει πίσω η ζητούμενη ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 650 - 660 και η παγίωση του τζίρου υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, με πρώτο στόχο τις 680 μονάδες.

Στην αντίθετη περίπτωση, η οποία στην παρούσα φάση δείχνει σαν επικρατέστερη, θα πρέπει να αναμένουμε ένα "pullback" προς τη βραχυχρόνια ζώνη στήριξης των 625 με 615 μονάδων. Το "stop" στο "long" παραμένει στις 626 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,49%) το "stop" στο "long", στις 173 μονάδες. Έχει μπροστά του το 182, σαν κύρια αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει και πάλι τα υψηλά του, ενώ κοντινή στήριξη έχουμε το 176 και κύρια το 174.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ολοκληρώθηκε και ο Μάιος ανοδικά, συμπληρώνοντας, έτσι, τρεις συνεχόμενους ανοδικούς μήνες και καλύπτοντας τις απώλειες των τριών προηγούμενων πτωτικών μηνών (Δεκέμβριος - Φεβρουάριος). Έχουμε εισέλθει στον Ιούνιο που έχει αρκετές κρίσιμες ημερομηνίες που θα καθορίσουν την συνέχεια στην Ελληνική και τις Διεθνείς Αγορές" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Σήμερα η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά είχε χαμηλό τζίρο και μικρές διακυμάνσεις περιμένοντας τη πρώτη σημαντική εξέλιξη από την συνεδρίαση της ΕΚΤ και την συνέντευξη του κ. Ντράγκι. Για εννέα συνεδριάσεις κρατούσε πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών αλλά δεν μπορούσε να διασπάσει την αντίσταση των 650 μονάδων παρόλο που το επιχείρησε.

Η απόφαση της ΕΚΤ για μη επαναφορά του "waiver", ως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η δήλωση του κ. Ντράγκι ότι θα χρειαστεί νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ απογοήτευσε καταρχήν τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές και η εκδήλωση ρευστοποιήσεων οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 640 μονάδες.

Οι διορθώσεις και οι ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών είναι απαραίτητες και αναμενόμενες, με τις στηρίξεις, για τον Γενικό Δείκτη στις 630 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 610 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Μόνο κίνηση κάτω από τις 610 μονάδες θα προβλημάτιζε τους επενδυτές και θα έθετε σε κίνδυνο την ανοδική τάση.

Για την συνέχεια του μήνα οι αποφάσεις της Fed στις 15/6 θα καθορίσουν την πορεία των Διεθνών Αγορών, ενώ όσο πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας (23/6) η νευρικότητα θα γίνεται πιο έντονη.

Στις 24/6 περιμένουμε την αξιολόγηση της Moody’s για την Ελληνική Οικονομία, ενώ νωρίτερα στις 16/6 έχουμε Eurogroup.

Ο Γενικός Δείκτης, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα επιχειρήσει ξανά για την διάσπαση των 650 μονάδων και προσέγγιση της επόμενης αντίστασης των 670 μονάδων, ενώ τα γεγονότα που προαναφέραμε θα καθορίσουν αν θα προσεγγιστεί ο πιο σημαντικός στόχος που είναι κίνηση πάνω από τις 700 μονάδες" εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές απόψεις είχαν οι ενεργοί επενδυτές στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-2,32%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τους Hang Seng (+0,47%) και Sensex 30 (+0,48%).

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.

Οριακές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ και σημαντικότερες για το Πετρέλαιο, καθώς "ο ΟΠΕΚ δεν άλλαξε σήμερα τη στρατηγική του, γεγονός που σημαίνει ότι τα Μέλη του Οργανισμού απέτυχαν να φτάσουν σε συμφωνία για τη θέσπιση πλαφόν στην παραγωγή", όπως ανέφερε ένας από τους απεσταλμένους μιλώντας στο Reuters.

Ξεκινώντας από την "Γηραιά 'Ήπειρο" και όπως αναμενόταν η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς (0,0%) και αποδοχής καταθέσεων (-0,40%). Χωρίς μεταβολές και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης (0,25%). Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων στις 8 Ιουνίου.

Για την Ευρωζώνη, η Eurostat γνωστοποίησε σήμερα πως οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 0,3% σε σχέση με το Μάρτιο, αλλά και 4,4% από τον Απρίλιο του 2015. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Νοέμβριο του 2009, όταν η Ευρωζώνη και οι Παγκόσμιες Οικονομίες πλήττονταν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ "ο πληθωρισμός εμφάνισε ήπιες ανοδικές πιέσεις στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ την περίοδο από τις αρχές Απριλίου ως τα μέσα Μαϊου", σύμφωνα με έκθεση της Fed που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Όπως αναφέρεται στην "Beige Book", "οι πιέσεις στις τιμές αυξήθηκαν ελαφρώς στις περισσότερες Περιφέρειες". Εν τω μεταξύ, με βάση τα στοιχεία της έκθεσης η Αγορά Απασχόλησης φαίνεται να έχει βελτιωθεί περαιτέρω παρά την "μέτρια" οικονομική ανάπτυξη. Ενίσχυση της Αγοράς Απασχόλησης καταγράφηκε στις περισσότερες από τις 12 Περιφέρειες της Fed.

Οι Αμερικανικές Επιχειρήσεις συνέχισαν να προσθέτουν νέες θέσεις εργασίας το Μάιο. Ειδικότερα, ο Ιδιωτικός Τομέας πρόσθεσε 173.000 θέσεις εργασίας το Μάιο από 166.000 θέσεις τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για 165.000 θέσεις σε δημοσκόπηση του MarketWatch.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαϊου, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 1.000, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 267.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε υποβάθμιση της σύστασης για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου σε "neutral" από "buy" προχώρησε η Citi, αυξάνοντας ταυτόχρονα την τιμή στόχο στα 7,90 ευρώ ανά μετοχή.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Folli Follie, στα 27 από 24,5 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight". 

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil, στα 15,75 από 15 ευρώ δίνει η Credit Suisse σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "outperform".

Σε μείωση της τιμής - στόχου για τον ΟΠΑΠ στα 9,3 από 9,6 ευρώ προχωρά η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" για τον τίτλο, τον οποίο διατηρεί και στις κορυφαίες επιλογές της. 

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 649,57 (+0,69%) και 637,56 μονάδων (-1,17%), μετά τις 15.48 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 639,47 (-0,87%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 639,19 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,92%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, υποχώρησε στα 60,2 εκατ. από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΥΠΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ). Alpha Bank και Εθνική, "απασχόλησαν" το 45% της συνολικής μικτής αξλιας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, μόνο οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και ΜΟΗ δεν ήλθα σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, η Jumbo δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Lamda Development και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Χαμηλότερα του 25αρη, δεν μπορεί να υπάρχουν σχόλια για την 10η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στον Νηρέα (+11,91%, σε υψηλά 27 μηνών), ενώ η κίνηση αυτή "τραβάει" ψηλότερα και την Σελόντα (+9,66% και υψηλά 36 μηνών.

Το διάγραμμα του Νηρέα από την αρχή του χρόνου

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Κορρές (+2,42%), ενώ για τους "λάτρεις των έντονων συγκινήσεων" συνεχίζει ανοδικά και η Audiovisual (+4,12%).

Κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 πτωτικών, ενώ σε 15 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσης από σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 7.959.900 δικαιώματα (ΕΣΥΜΒΔ) της εταιρείας Ευρωσύμβουλοι συμμετοχής στην ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 02/06/2016 έως και 13/06/2016, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος € 0,004. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 02/06/2016 έως και 16/06/2016.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων και η προτελευταία της εβδομάδας, στην Αγορά Παραγώγων, που ξεκίνησε επιφυλακτικά ανοδικά και ολοκληρώθηκε κοντά στα χαμηλά ημέρας, μετά τις δηλώσεις Draghi, με αξιοσημείωτες απώλειες.

Μικρή αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (69.959 συμβόλαια).

Στα 24.726 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.199, 2.118 για τον Ιούνιο και 81 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 178,5) κινήθηκε μεταξύ 175,5 και 180,5 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 1,40%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (54.000 Πειραιώς, 40.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (2.918), Alpha Bank (5.687), Eurobank (3.579), Πειραιώς (16.777), Εθνική (33.078), MIG (6.156), ΟΤΕ (117), ΟΠΑΠ (183), Ελ. Πετρέλαια (221), Μυτιληναίο (763), Ελλάκτωρα (192).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 42%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 49 δικαιώματα (όλα αγοράς).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (15.124.527 τεμ.). Πειραιώς (14.128.355 τεμ.), Alpha Bank (5.263.921 τεμ.) και Eurobank (11.200.860 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v