Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Η μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη και η μείωση τζίρου σηματοδοτούν τη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αναμένουν νεότερα από το μέτωπο της ΕΚΤ. Σε υψηλότερα επίπεδα οι τράπεζες, άνοδος και για ΔΕΗ, Μυτιληναίο. Χαμηλότερα OTE, Jumbo.

Δύσκολη, «πονηρή» και με τις ιδιαιτερότητές της, η σημερινή συνεδρίαση έχει προεξοφληθεί πως θα μας κρατήσει σε εγρήγορση μέχρι τις 14:45, οπότε και έχει προγραμματισθεί να ανακοινωθούν τα νεότερα από τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μέχρι τότε θα «παιχτούν» αρκετά στοιχήματα, είτε προς το ένα ενδεχόμενο είτε προς το άλλο, με τους πωλητές και τους αγοραστές να καλύπτουν τις θέσεις τους. Λογικά θα πρέπει να αναμένεται και μεγαλύτερη -από χθες- κινητικότητα στην αγορά παραγώγων.

Διστακτικά στην αρχή, πιο εστιασμένα σε επιμέρους μετοχές στη συνέχεια, με κινητικότητα σε συγκεκριμένα blue chips, οι traders περιμένουν την ετυμηγορία του Ιταλού τραπεζίτη. Με την αγορά να «χωνεύει» τις τελευταίες ώρες το ενδεχόμενο μίας μη απόφασης, αλλά μίας... υποσχετικής ενόψει..., προσαρμόζεται αρκετά ψύχραιμα στις νέες εξελίξεις και ενδεχόμενα. Ετσι μία τελεσίδικη θετική απόφαση της ΕΚΤ όσον αφορά στο waiver, αργά το μεσημέρι, θα έδινε νέα τροπή στον τραπεζικό κλάδο και ευρύτερα στην αγορά.

Αυτό γιατί από χθες μέχρι και νωρίτερα, οι traders κινούνται με γνώμονα πως πιθανότερη θα πρέπει να θεωρείται μία μικρή παράταση παρά μία οριστική απόφαση για την επαναφορά του μέτρου. Στο δεύτερο ενδεχόμενο, το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί τις αμέσως επόμενες μέρες και αφού πιστοποιηθεί ότι οι τροπολογίες που κατατέθηκαν κλείνουν οριστικά την πρώτη αξιολόγηση, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι παίκτες. Με όσα αυτά μπορούν να συνεπάγονται για σήμερα-αύριο.

Μικτές τάσεις στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λίγο κάτω Φρανκφούρτη και Παρίσι, λίγο πάνω το Λονδίνο.

Με μικρό ανοδικό χάσμα/gap το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη από τις 645,36 σταδιακά προς τις 646,84 μονάδες, με πολύ προσεκτικές κινήσεις εκατέρωθεν. Μάλλον περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, επικεντρώνεται(*) κατά 49% στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε τίτλους των ΔΕΗ, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, FF Group, αλλά και Νηρέα, Αεροπορίας Αιγαίου κ.ά.

Από τον τραπεζικό κλάδο η τάση, με τον ΔΤΡ από τις 54,35 μονάδες, επιβεβαιώνοντας -στην αρχή- τη στήριξη των 52 μονάδων που είναι και το κυρίως ζητούμενο σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Στον κλάδο της ενέργειας η συνέχεια, με οδηγό τη ΔΕΗ, καθώς η μετοχή της σε διάστημα εβδομάδας έχει ενισχυθεί 8,89% και 17,06% σε μηναία μέτρηση. Οχι μόνο καλύπτοντας τις όποιες πιέσεις δέχθηκε λόγω του rebalancing, αλλά κερδίζοντας και νέους αγοραστές σε σταθερά υψηλότερες τιμές. Είναι προφανές πως «ισχυρά χέρια» επενδύουν στις εξελίξεις που κυοφορούνται στον κλάδο, με επίκεντρο την Επιχείρηση και την ώρα που, όπως σημειώνει ο Μιχάλης Καϊταντζίδης επισπεύδεται ο διαγωνισμός για τον ΑΔΜΗΕ.

Σε σταθερά ανοδική φορά η μετοχή του Μυτιληναίου, με απόδοση 6,92% στην εβδομάδα και 28% σε μηνιαία «μέτρηση», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα για τη συνέχεια.

Εως τα 5,94 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με την αγορά να προεξοφλεί πως μετά τη διανομή μερίσματος, η Επιχείρηση θα προχωρήσει και σε γενναία επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους. Με 8,49% στην εβδομάδα και 26,45% σε μηνιαία «μέτρηση», έχει προσελκύσει και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια. Παράλληλη κινητικότητα και στη μετοχή της ΕΥΑΘ, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές προς τα 3,80 ευρώ.

Εως τα 19,30 ευρώ η μετοχή του FF Group, με αφορμή και την αναβάθμιση από τη Euroxx, με τον πήχη να ανεβαίνει στα 27 ευρώ. Στα 19,30 η τρέχουσα.

(*) Στις 11:00 είχαν αλλάξει χέρια 5,1 εκατ. μετοχές, αξίας 5,2 εκατ. ευρώ. Από τις 09:55 έχει αναρτηθεί στον Εκηβόλο διάγραμμα και βραχυπρόθεσμη «μέτρηση» για τον Γ.Δ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v