Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στον Ντράγκι

Ανοδικό το ξεκίνημα στο ΧΑ. Πώς αναμένεται να αντιδράσει η αγορά σε πιθανή επαναφορά του waiver ή σε αναβολή της απόφασης. Οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων και οι «πίσω γραμμές» από τις τοποθετήσεις στα παράγωγα. Τα επίπεδα που «κολλάει» η ανοδική προσπάθεια.

Με το... αριστερό το ξεκίνημα του Ιουνίου, καθώς κάτι το διεθνές περιβάλλον, κάτι η αβεβαιότητα για την απόφαση της ΕΚΤ, σήμερα επέτειναν τη διάθεση των traders να κατοχυρώσουν μέρος των σημαντικών κερδών του Μαΐου.

Στις ξένες αγορές, τις μεν ευρωπαϊκές τα macro προβλημάτισαν οδηγώντας σε δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση διόρθωσης, ενώ χρήζει προσοχής η κλίση των χρηματιστηρίων της Μαδρίτης (σε προεκλογική περίοδο η Ισπανία) και του Μιλάνου (γνωστά τα προβλήματα κυρίως του τραπεζικού συστήματος), στη δε Wall Street οριακά κέρδη στο κλείσιμο και τη Fed να βλέπει μέτρια ανάπτυξη.

Στο ΧΑ, συνέπεια αυτών, η μετά από μία αμφίρροπη συνεδρίαση διόρθωση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 645 μονάδων, με τις τράπεζες να χάνουν 0,87% στις 54 και τον FT 25 να υποχωρεί οριακά χαμηλότερα των 179 μονάδων.

Συναλλαγές 78, 1 εκατ. ευρώ, τζίρος 75,1 εκατ. ευρώ, στοιχεία που παραπέμπουν σε μερικό "κλείσιμο" θέσεων (κυρίως) σε τράπεζες και δευτερευόντως σε επιμέρους blue chips.

Εμφανής η αδυναμία υπέρβασης των άνω ορίων και για τους τρεις βασικούς δείκτες, δηλαδή των 650 για τον ΓΔ, των 58 για τον ΔΤΡ και των 182 για τον FT 25.

Εξίσου εμφανής η αναδίπλωση των αγοραστών/long, κάτι που εν μέρει αποτυπώθηκε και στα Παράγωγα, όπου ελήφθησαν εκ νέου θέσεις αντασφάλισης. Κίνηση που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με αυτήν των διορατικών traders να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους με το τέλος του Μαΐου -πρώτη συνεδρίαση Ιουνίου. Κάτι που είχε επισημανθεί ρητά από το χθεσινό (προ)συνεδριακό σχόλιό μας, εφιστώντας την προσοχή ειδικά των βραχυπρόθεσμων.

Στο θέμα της συμφωνίας, η κυβέρνηση φαίνεται πως προχωρά σε συμβιβασμούς σχεδόν σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, επισπεύδει τον διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ, ενώ το περιθώριο για τα ειδικά μισθολόγια επισπεύδεται για τις 30/9. Σχεδόν τα πάντα, δηλαδή, προκειμένου να κλείνει οριστικά και τελεσίδικα τα ζητήματα της (υπο)δόσης που τόσο ανάγκη έχει αλλά και της θετικής απόφασης του Μάριο Ντράγκι.

Κι εδώ είναι το «κλειδί» της υπόθεσης, της βραχυπρόθεσμης τάσης, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να εστιάζει από νωρίς (10:48) χθες στο ενδεχόμενο η επαναφορά της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα να πάρει λίγες μέρες παράταση.

Στόχευση στο κέντρο από την έγκυρη Αναστασία, με το ρεπορτάζ της να κάνει τον γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων και σε συνδυασμό με το πτωτικό κλίμα στην Ευρώπη να διευκολύνει τους πωλητές/short να πιέσουν χαμηλότερα.

Θα σταθούμε στο θέμα της σημερινής απόφασης της ΕΚΤ, καθώς θα είναι αυτή που θα καθορίσει τη στάση των βραχυπρόθεσμων  θα οδηγήσει τον ΔΤΡ είτε προς επανάκτηση του σημαντικού εμποδίου των 58 στη διαδρομή προς τις 62 μονάδες, είτε θα ξαναπιέσει τον δείκτη σε δοκιμασία χαμηλότερα των 52 μονάδων, κάτω ορίου αναφοράς μας και στήριξη του συστήματος μέχρι νεωτέρας.

Η κυβέρνηση βλέπει εκταμίευση της δόσης έως τις 13 Ιουνίου (πολλές φορές έχουν... αστοχήσει οι της κυβέρνησης στις εκτιμήσεις/προβλέψεις τους...), αλλά "δύσκολα" θα επαναφέρει το waiver σήμερα ο Ιταλός τραπεζίτης.

"Αγκάθι", σύμφωνα με το Reuters, οι ανοιχτές εκκρεμότητες της πρώτης δόσης, στο EwG της επόμενης εβδομάδας αναμένονται αποφάσεις.

Εάν όντως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που "τρέχουν" τις τελευταίες ώρες, τότε οι πωλητές/short έχουν λόγο και αφορμή να πιέσουν χαμηλότερα τις τράπεζες, συνεπώς την αγορά σε φθηνότερες τιμές.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα έχει σημασία αφενός η ένταση των ρευστοποιήσεων, το βάθος και η σύνθεσή τους και βεβαίως η επιβεβαίωση των αντοχών (ή όχι) των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεών μας.

Για τον ΔΤΡ τα όρια τιμών είναι μεταξύ 58 και 53 μονάδων, όπου αντίστοιχα long και short αλλάζουν θέσεις, για τον FT 25 τα αντίστοιχα είναι στις 182 και 176 (με κύρια στήριξη στις 174 μον.) και βλέπουμε.

Πιθανότατα επιμέρους μετοχές να κινηθούν κόντρα σε μία ενδεχόμενη πίεση της αγοράς, δεν ξάφνιασε η ΔΕΗ καθώς είθισται μετά από rebalanacing να ακολουθεί κίνηση, δυνατός ο Μυτιληναίος (φαίνεται εδώ και μέρες να... κρύβει είδηση), κερδισμένη από τη συμφωνία η Lamda Development (ελέω Ελληνικού) αλλά σε γενικές γραμμές με προσοχή, πολλή προσοχή και φειδώ, πολλή φειδώ οι όποιες κινήσεις μας. Κάτι που άλλωστε είχαμε επισημάνει και από τη χθεσινή (προ)συνεδριακή αναφορά μας.

Στα Παράγωγα οι ανοιχτές θέσεις (ΣΜΕ Ιουνίου) μειώθηκαν σε 24.628, με το ΣΜΕ του FT 25 με υπερτίμηση 1,40% σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης. Περιορισμένος ο δανεισμός τίτλων (163.971 στη ΔΕΗ), σε ΕΤΕ (22.606) και Πειραιώς (11.086) τα περισσότερα Συμβόλαια επί μετοχών. Θυμίζοντας ότι την Παρασκευή 17 Ιουνίου "κλείνει" το δεύτερο triple witching του 2016, πολύ κοντά με την ημέρα αναπροσαρμογής στα συμβόλαια παραγώγων στο FTSE Large Cap (σχετικό θέμα του Euro2day, στις 28 Απριλίου 2016).

Πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης θα "ανεβάσουμε" στον Εκηβόλο "μέτρηση" και διάγραμμα του αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v