«Κοκκίνισε» από τα λόγια Ντράγκι το ΧΑ

Πτωτικά γύρισε το Χρηματιστήριο, μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη για το waiver. Απώλειες καταγράφουν Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Coca Cola, Lamda. «Στήριξη» από ΔΕΗ, Τιτάνα, Aegean. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Από τα... χείλη του Μάριο Ντράγκι «κρέμεται» το ΧΑ, το οποίο γύρισε πτωτικά μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη.

Είναι ίσως η πρώτη φορά εξ όσων θυμάται, σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, που δόθηκε τόσο μεγάλη προσοχή σε ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη, μεγαλύτερη ακόμη και από την εποχή που ανακοίνωνε την απαγόρευση του waiver περίπου ένα χρόνο πριν.

Ωστόσο και σήμερα αυξημένες συναλλαγές/τζίρος έχουν πραγματοποιηθεί σε ΔΕΗ και ΟΤΕ-ΟΠΑΠ, με τους αγοραστές να έχουν σταθερά τον πρώτο λόγο στην περίπτωση της Επιχείρησης και τους πωλητές σε ΟΤΕ και Οργανισμό.

Στο στενό εύρος των 54,28-55,32 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο να είναι ο πρώτος που επηρεάζεται περισσότερο από κάθε άλλο κλαδικό. Μετά τις 15:30, στην αγορά Παραγώγων είχαν γίνει 8.162 Συμβόλαια στη μετοχή της Εθνικής και 3.998 στην Πειραιώς.

Στις 15:50 είχαν γίνει συναλλαγές 52 εκατ. μετοχών, αξίας 32,4 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το σημείο της συνεδρίασης η διευκρίνιση Ντράγκι πως η επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα βασίζεται στην πλήρη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ότι θα πρέπει να αποφασιστεί σε άλλη συνεδρίαση (μέχρις ότου συμφωνηθούν όλα τα προαπαιτούμενα) άλλαξε τα δεδομένα.

Πλέον το 57% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς τα τελευταία λεπτά οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται σε μετοχές του κλάδου αλλά αφήνοντας... χώρο για να εξισορροπηθεί η εικόνα για αρκετά blue chips.

Ετσι στη μετοχή της ΔΕΗ από τα 3,30 έγιναν αγορές έως τα 3,34 ευρώ (στα 3,44 ευρώ το αρχικά υψηλό ημέρας),
στη ΜΟΗ από τα 10,97 στα 11,05 (υψηλό ημέρας 11,16 ευρώ).

Ανάλογες κινήσεις σε Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορία Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ.

Παράλληλα και το μάζεμα των προ 15' μεγαλύτερων απωλειών, με τον ΓΔ στις 643,19 μονάδες (-0,30%) και χαμηλό ημέρας στις 640,57 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά στις τραπεζικές μετοχές, η Alpha Bank κινείται γύρω στα 2,43 ευρώ, η Εθνική στα επίπεδα του 0,27, η Πειραιώς στο 0,27 και η Eurobank στο 0,99 ευρώ.

Πτώση καταγράφουν επίσης ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αντίθετα, κέρδη σημειώνουν Aegean, EXAE.

Κατά τα υπόλοιπα από Ντράγκι, έτοιμη η ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία, το μήνυμά του προς τις ευρωπαϊκές αγορές (και τις διεθνείς), αλλά με τους Έλληνες χρηματιστές να περιμένουν να φτάσει στην αναφορά του για τα "ελληνικά ομόλογα" και τις όποιες κινήσεις της ΕΚΤ.

Σε αναμονή και η κυβέρνηση, ενδεικτικό το ότι το Υπουργικό Συμβούλιο μετατέθηκε για τις 17:00, περιμένοντας (ενδεχομένως) τις δηλώσεις Ντράγκι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v