Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Σε επιμέρους τίτλους εστιάζουν οι επενδυτές, μετά τις δύο διορθωτικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν. Η εικόνα σε τράπεζες, στην τριπλέτα ΟΤΕ-ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και την ενέργεια. Προσοχή και σε εταιρείες που εμπλέκονται στις ιδιωτικοποιήσεις.

Με δύο συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις ξεκίνησε ο Ιούνιος. Μετά από έναν καλό Μάιο, σε συνέχεια των εξίσου δύο καλών μηνών που είχαν προηγηθεί.

Στα επίπεδα των 655 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη η πρώτη ουσιαστική δοκιμασία για την πορεία αντίδρασής του από τα ιστορικά ελάχιστα των 420 και των σημαντικών «τοπικών χαμηλών» των 570 μονάδων. Δοκιμασία για την οποία λίγο έως πολύ ήταν προετοιμασμένη η πλειονότητα των traders, καθώς ορθά είχε προεξοφληθεί ότι με αφορμή την όποια απόφαση της ΕΚΤ θα ακολουθείτο είτε πορεία άμεσης συνέχισης προς την υπέρβαση των 665, είτε διόρθωσης για χαμηλότερα προς τις 630 και τις 620 μονάδες.

Εγένετο το δεύτερο, μετά την απόφαση Ντράγκι που «μάτωσε» το Χ.Α., όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Βαραίνει το κλίμα στο Χ.Α., σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Σαββάκης, εστιάζοντας στην απόκλιση των βασικών δεικτών και στο γιατί πιέζεται ο τραπεζικός κλάδος

Στα μηνύματα τριμήνου και στο waiver αναφερόταν σε χθεσινό σχόλιό του ο Γιώργος, με αφορμή την ανακοίνωση των πρώτων μεγεθών των συστημικών ομίλων. Συμπέρασμα, ο κλάδος θέλει δουλειά, πολλή δουλειά και όπως έχει υποστηριχθεί κι άλλες φορές, πολλά θα εξαρτηθούν από τη διαχείριση της «βραδυφλεγούς βόμβας» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ολα τα άλλα είναι φληναφήματα και προφάσεις για έναν κλάδο που επί της ουσίας δεν εισφέρει λειτουργικά ως όφειλε (εκ του ρόλου του).

Για αυτό τις τελευταίες ημέρες επιμέναμε πως μία θετική απόφαση Ντράγκι (για επαναφορά του waiver) απλώς θα διευκόλυνε μία τελευταία ανοδική διαφυγή του κλάδου, με αντίσταση τις 62 και στόχο το πολύ τις 70-72 μονάδες. Σημειώνοντας την ενδιάμεση σημαντική περιοχή των 58 μονάδων (όπως έγκαιρα είχε «μετρήσει» ο Βασίλης Μαρκάκης).

Η ΕΚΤ αποφάσισε όπως αποφάσισε μετά από έντονο παρασκήνιο στο Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας και πιέσεις του «γερμανικού μπλοκ», με τον πρόεδρό της να δηλώνει τελικά πως η επαναφορά της εξαίρεσης είναι συνυφασμένη με την ολοκληρωτική συμφωνία επί όλων των προαπαιτούμενων. Τελεία και παύλα... Προς την κατεύθυνση αυτή είχε προϊδεάσει έγκαιρα από νωρίς την Τετάρτη η Αναστασία Παπαϊωάννου (με αφορμή... διαρροή του Reuters).

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση, ήδη ο πρόεδρος του EwG, Τόμας Βάιζερ, έστειλε το μήνυμα προς την Αθήνα, μεταθέτοντας για τη Δευτέρα τη συνεδρίαση του EwG. Περιμένοντας να βεβαιώσουν οι θεσμοί ότι ψηφίστηκαν όλα και ενώ υπήρξαν στην αγορά πληροφορίες ότι δεν είναι ξεκάθαρο πως έχει καλυφθεί η απαίτηση των δανειστών για το ακαταδίωκτο των στελεχών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. 

Μένει να φανεί εάν κάτι τέτοιο θα έχει επιτευχθεί στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, προς το τέλος, ή στο αρνητικό ενδεχόμενο σε... βάθος Ιουνίου. Το τελευταίο ενδεχόμενο ούτε που θέλει να το συζητά η αγορά, γι' αυτό και μένουμε σε αυτό της «επόμενης εβδομάδας». Ισως και μέσα στο Σαββατοκύριακο να «τρέξουν» εξελίξεις, ούτως ώστε στο επόμενο Δ.Σ. της ΕΚΤ να ληφθεί εντέλει η πολυαναμενόμενη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας.

Προσώρας μετράμε δύο πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γ.Δ. να χάνει περί τις 17 μονάδες, να κλείνει στις 639,19 και να οδηγείται σε δοκιμασία προς τις 630 μονάδες. Συναλλαγές 94 εκατ. μετοχών, αξίας 60 εκατ. ευρώ με καταμερισμό σε τράπεζες και blue chips, παραπέμπουν σε μία ελεγχόμενη υποχώρηση του Χ.Α., συνέπεια της προεξόφλησης, των σημαντικών υπεραξιών που απέφερε και της αδυναμίας του Γ.Δ. να υπερβεί τις 655 μονάδες χωρίς ουσιαστικά θετικό νέο, εξέλιξη.

Το ενθαρρυντικό, κατά την εκτίμησή μας, είναι το γεγονός της εδώ και μία εβδομάδα μετακίνησης ενδιαφέροντος, ρευστότητας σε άλλους τομείς πέραν του τραπεζικού και της γνωστής τριάδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔEΗ. Με επίκεντρο τη ΔΕΗ φαίνεται πως επιχειρείται να ανοίξει ο κλάδος της ενέργειας, προσπάθεια που εάν ευοδωθεί, συμπεριλαμβάνει ηχηρά ονόματα του χρηματιστηρίου, του επιχειρείν.

Εκτίμησή μας πως εάν υπάρξει η δέουσα προσοχή, ο «κλάδος της ενέργειας» θα μπορούσε να έχει και χρηματιστηριακά κέρδη/υπεραξίες. Στα 3,34 ευρώ η μετοχή της ΔEΗ -σε εύρος διακύμανσης 3,30-3,44 ευρώ-, με συναλλαγές αξίας 4,174 εκατ. ευρώ, ενδεικτικές της παρουσίας «ισχυρών χεριών». Τεχνικά υπέρβαση των 3,44 ευρώ ενισχύει τις πιθανότητες περαιτέρω αντίδρασης προς την κύρια αντίσταση των 3,80 ευρώ. Σημειωτέον πως η ΔΕΗ αποτιμάται 774 εκατ. ευρώ, με Καθαρή Θέση 5,9 δισ. ευρώ αλλά και ανείσπρακτες/ληξιπρόθεσμες κ.λπ. στα 2,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, και με την προϋπόθεση πως η κυβέρνηση θα προωθήσει την υποχρέωσή της (έναντι των δανειστών) για αποκρατικοποιήσεις, ανοίγουν κι άλλοι τομείς, που αφορούν από τη Lamda Development (λόγω Ελληνικού) μέχρι τα λεγόμενα... κρατικόχαρτα, δηλαδή τα «λιμάνια» και τα «νερά».

Είναι εμφανής η κινητικότητα από Lamda Development και ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, μέχρι ΟΛΠ - ΟΛΘ καταρχήν. Ικανοποιητική από όλες τις απόψεις η χθεσινή εικόνα για τις ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ. Στα 5,80 ευρώ η ΕΥΔΑΠ, σε εύρος διακύμανσης 5,72-5,94 ευρώ και εμφανή κύριο στόχο τα 6,33 ευρώ «υψηλά 52 εβδομάδων» από τις 11/8/2015. Στα 3,66-3,86 και κλείσιμο στα 3,67 ευρώ η μετοχή της ΕΥΑΘ, με το χθεσινό ενδοσυνεδριακό υψηλό να αποτελεί πλέον «νέα κορυφή 52 εβδομάδων».

Επίσης ένας τομέας που θα μπορούσε να «παίξει» είναι αυτός των τυχερών παιχνιδιών-στοιχηματισμού, με την προϋπόθεση πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στα VLTs. Στα 7,44-7,25 ευρώ με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας ο ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να απομακρύνεται από τον στόχο για «υψηλό έτους».

Αυτά σε... δεύτερο χρόνο, καθώς η προσοχή της αγοράς παραμένει εστιασμένη στο πότε θα αποφασίσει η ΕΚΤ και πότε θα εγκριθεί η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, για τον FT 25 στηρίξεις διαμορφώνονται στις 173 και στις 171 μονάδες, ενώ αντιστάσεις στις 180 και στις 183 και κατοχύρωση των 183,63 μονάδων δίνει και πάλι αγοραστικό σήμα.

Ο ΔΤΡ «έκλεισε» χαμηλότερα των 53 μονάδων (δίνοντας πλεονέκτημα στους short), με χαμηλότερες στηρίξεις έως τις 49-48 μονάδες.

Στα Παράγωγα αύξηση ανοιχτών θέσεων, στα 24.726 τα Συμβόλαια του δείκτη. Παραμένει η υπερτίμηση 1,40%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης. Και χθες τα περισσότερα ΣΜΕ επί μετοχών στην ΕΤΕ (με 33.078) και στην Πειραιώς (με 16.777).

Τρία τα πακέτα στη χθεσινή συνεδρίαση στα υπόψη, συγκεκριμένα στην Κύπρου για 8.177.793 μετοχές στο 0,164 ευρώ, στην Jumbo για 25.501 στα 12,12 ευρώ και στην ΕΧΑΕ για 75.000 στα 5,18 ευρώ.

Για ακόμη μία συνεδρίαση συγκριτικά κινητικότητα στα μεσαιο-μικρά, με Νηρέα και Σελόντα στο 0,263 (11,91%) και στο 0,227 ευρώ (9,66%) αντίστοιχα, στην Κύπρου (στο 0,17 ευρώ με 3,66%), στα Ελληνικά Καλώδια (στο 0,685 ευρώ με 2,85%), στον Κυριακίδη (στα 2,61 ευρώ με 2,76%) και στον Κορρέ.

Ειδικότερα για τον Κορρέ να σημειωθεί πως το 2,42% στα 3,39 ευρώ επιτεύχθηκε με συναλλαγές 34.061 μετοχών συνολικής αξίας 117.950 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v