Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Ξαναδοκιμάζει» τις 650 μονάδες

Επανέρχεται κοντά στα υψηλά έτους ο Γενικός Δείκτης, σε μια συνεδρίαση που σηματοδοτείται από τον χαμηλό τζίρο. Μεγάλα κέρδη στις τραπεζικές μετοχές, υπεραποδίδουν και οι Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Viohalco. Στο «κόκκινο» η Grivalia. Ποιοι αντιδρούν από τα «μεσαία».

Χαμηλού κόστους μεν, η αντίδραση, καλοδεχούμενη δε. Από τις αρχικά 638,97, αργά αλλά σταθερά και με τζίρο... καλοκαιριού, προς τις 649 μονάδες το ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει αλλά και τις 20 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ακολουθούν.

Εξαίρεση στην ευρύτερα ανοδική τάση, η μετοχή της Grivalia, με πωλητές μέχρι τα 7,26 ευρώ.

Δυο-τρεις παράμετροι διευκολύνουν σήμερα το έργο των αγοραστών: η αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, η φειδωλή προσφορά των πωλητών στα πρώτα 40'-45' της συνεδρίασης (σε συνδυασμό με την άνετη επιβεβαίωση των 631 μονάδων για τον ΓΔ) και η στάση των ξένων απέναντι στην Ελλάδα, στο ΧΑ.

Ενδεικτικά τα όσα αναφέρονται από την BofA/Merrill Lynch, μετά τη χθεσινή (μη) απόφαση της ΕΚΤ, πως δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες έχασαν την πρώτη ευκαιρία, "ωστόσο η επαναφορά του waiver είναι εφικτή, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτό που της αναλογεί". Στην αγορά είναι διάχυτη η εκτίμηση πως εντέλει θα... γίνει αυτό που αναλογεί και το περίφημο waiver θα επανέλθει.

Στα συν και τα όσα σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης σχετικά με τα στοιχεία της Wood, που καταγράφουν αύξηση εισροών (της τάξεως των 18,2 εκατ. $). Στο υψηλότερο σημείο 10 μηνών, από πέρυσι τον Αύγουστο. Λεπτομέρειες που συντηρούν το κλίμα.

Σημαντικό ρόλο στην καλή εικόνα της αγοράς διαδραμάτισε η στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων, καθώς περιόρισαν τις πωλήσεις τους (στην αρχή, που ήταν προσεκτικοί και οι αγοραστές), η προσφορά περιορίστηκε σε μετριότατα επίπεδα, οι στηρίξεις επιβεβαιώθηκαν με χαρακτηριστική ευκολία, με αποτέλεσμα σταδιακά να ανέβει ο πήχης.

Αλλωστε στο προηγούμενο σχόλιο σημειώναμε πως τόσο η εικόνα της αγοράς παραγώγων, όσο και η "ρηχή" των ομολόγων συντηρούν ενεργό το θετικό σενάριο.

Πολύ κοντά στις 650 μονάδες ο ΓΔ, λίγο πριν τις 14:00, με τους long να ενεργούν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο (διαμορφώνοντας ανάλογα τάση), με τον ΔΤΡ να επανέρχεται στις 55 μονάδες. Το 54% του χαμηλού τζίρου στις τράπεζες, πλην όμως με συναλλαγές περίπου 12 εκατ. ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank επανέρχεται προς τα 2,50 ευρώ, της Εθνικής προς το 0,284, της Πειραιώς προς το 0,268 και προς το 0,991 ευρώ της Eurobank. Για τον ΔΤΡ σημείο αναφοράς οι 53/52 μονάδες, που επιβεβαιώθηκαν χωρίς σημαντική πίεση. Στα υπόψη πως από τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών μόνο μία, της Alpha Bank, κυμαίνεται σταθερά πάνω από την τιμή της τρίτης αμκ, στα 2 ευρώ.

Κινητικότητα και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με λίγους πωλητές στον Οργανισμό (στα 7,24 ευρώ), με αγοραστές στον ΟΤΕ (στα 9,20 ευρώ), όπως και στη μετοχή της ΔΕΗ στα 3,37 ευρώ.

Επίσης σε μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, Μυτιληναίου, Lamda Development, Viohalco, Αεροπορίας Αιγαίου, ΕΛ.ΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ κ.ά.

Καλή η εικόνα και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με το ενδιαφέρον σε Fourlis, MIG, αλλά και σε ΚΟΡΡΕ, σε συνέχεια της καλής κίνησης στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στις 14:10 είχαν αλλάξει χέρια 27,8 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος στα 20,8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v