Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στον αστερισμό της αξιολόγησης

Πτωτικό το ξεκίνημα στην αγορά, με τους επενδυτές να αναμένουν νεότερα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, κάτι που φάνηκε και στη χθεσινή καθίζηση του ημερήσιου τζίρου. Τα κρίσιμα όρια για Γενικό Δείκτη, FT 25 και τραπεζικές μετοχές. Το «κλειδί» της τάσης.

Χωρίς... Wikileaks η πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου - δανειστών, αισιόδοξος πως η αξιολόγηση θα κλείσει ως τις 22 Απριλίου ο Τσίπρας.

Σε pause στη διαπραγμάτευση με το βλέμμα στο Βερολίνο, αναφέρεται η Ελενα Λάσκαρη (σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται σήμερα η διαπραγμάτευση), για παρέμβαση Λευκού Οίκου προκειμένου να υπάρξει συμφωνία Αθήνας - δανειστών κάνουν λόγο τα ΜΜΕ (σχετικό θέμα του Θανάση Τσίτσα από το real.gr).

Στο Χ.Α., με καθοδικό χάσμα/gap ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση μετά την επάνοδο των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, επιστροφή επεισοδιακή και κατά πώς φαίνεται με πλούσιο, πολύ πλούσιο παρασκήνιο απ' όλα τα κέντρα ισχύος και λήψης αποφάσεων.

Τα της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών τα αναφέρει αναλυτικά η Ελενα Λάσκαρη, με τον Ελληνα πρωθυπουργό σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να συμφωνούν στην ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Σε ανάλογο κλίμα, κρίνοντας από τις δηλώσεις και τις διαρροές, τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ (διά στόματος του επικεφαλής οικονομολόγου της Peter Praet).

Ως εδώ καλά και γι' αυτό η χθεσινή διόρθωση «μετρήθηκε» ως εντός ορίων από τον Θανάση Σταυρόπουλο, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τη συγκρατημένη στάση πωλητών - αγοραστών, στα μόλις 40 εκατ. ευρώ ο τζίρος, αλλά επικεντρωμένες τις κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο, εξού και η συγκριτικά υψηλή συναλλακτικότητα, περί τα 74 εκατ. μετοχές.

Επιχειρώντας έναν πρώτο απολογισμό και με βάση όσα μας ήταν γνωστά μέχρι το άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίασης, η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη ήταν ηπιότερη απ' ό,τι αναμενόταν, το δε «κλείσιμό» του ενθαρρυντικό καθότι πάνω από τη βασική -βραχυπρόθεσμη- στήριξή μας των 560 μονάδων. Αντίστοιχα για τον FT 25 στην περιοχή των 155 και των 42 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Πλην όμως η συγκριτικά καλύτερη εικόνα θα πρέπει να αποδοθεί στο ότι ακόμη και χθες επικρατούσα εκτίμηση ήταν πως, είτε έτσι είτε αλλιώς, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σε εύλογο χρόνο -μέχρι τις 22 του μήνα την οριοθέτησε ο πρωθυπουργός.

Οσο κρατούσα παραδοχή και γνώμονας των traders θα παραμένει η προεξόφληση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, τόσο δύσκολα η προσφορά θα υπερβαίνει τα όρια του ελεγχόμενου και του διαχειριζόμενου.

Πρακτικά αυτό θα μπορούσε να μας διασφαλίζει τις στηρίξεις για τον Γ.Δ. μέχρι τις 520 μονάδες. Ωστόσο, επειδή ο χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός και καθώς οι εξελίξεις από τα ανοιχτά μέτωπα «τρέχουν» χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν οι αιφνιδιασμοί, καλό θα είναι να υπάρξει απτό αποτέλεσμα πριν από τη Σύνοδο του ΔΝΤ στα μέσα Απριλίου.

Προσωπικά υπερεκτίμησα τη βούληση της Κομισιόν και της ΕΚΤ να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το Πάσχα των Καθολικών, ένα σενάριο που το υποστήριξα σθεναρά (και επαναλαμβάνω, υπερεκτιμώντας την ισχύ των πηγών μου διαψεύστηκα οικτρά...), για αυτό το... πάθημα θα πρέπει να με καταστήσει πιο επιφυλακτικό και λιγότερο βέβαιο για τις πληροφορίες μου, το παιχνίδι είναι... καρέ και προσωπικά βασίστηκα στις δύο από τις τέσσερις πηγές. Τα αναφέρω και για την ιστορία και επειδή τα λάθη πρέπει να «χρεώνονται»/αναλαμβάνονται.

Ωστόσο, στην πλειονότητα των traders ισχυρότερο σενάριο -μέχρι τώρα- είναι αυτό που θέλει την αξιολόγηση να κλείνει, κάτι που εξηγεί τόσο τις χαμηλές συναλλαγές, τη φειδωλή, προσεκτική προσφορά, τις στοχευμένες ρευστοποιήσεις που κατά κανόνα πραγματοποιήθηκαν εντός των ορίων.

Υπάρχει βέβαια και η αιρετική προσέγγιση λίγων (αλλά καλών traders και αναλυτών) που έχουν διαφορετική εκτίμηση για τη χθεσινή ελεγχόμενη -εντός ορίων- και μέτριου τζίρου διόρθωση, θεωρώντας την στρεβλή και παραπλανητική, αλλά γι' αυτά χρήσιμη συζήτηση έχει ανοίξει στον Εκηβόλο, με τη συνδρομή φίλων και αναγνωστών.

Είναι προφανές πως η πορεία της αγοράς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτήν της αξιολόγησης, με κάθε μέρα που θα περνά να καθιστά πιο επιτακτική την επιβεβαίωση της ολοκλήρωσής της. Η Σύνοδος του ΔΝΤ είναι ένας κύριος χρονικός στόχος, αλλά πολλά θα έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν πολύ πιο νωρίς, ίσως αύριο-μεθαύριο και ανάλογα με τις απαιτήσεις των δανειστών που θα πέφτουν στο τραπέζι, με τη στάση των ανθρώπων του ΔΝΤ κ.λπ.

Παράλληλα θα καλλιεργείται στην κοινή γνώμη ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής ακόμη πιο επώδυνων μέτρων (πέραν των 5,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2018), θα επιχειρείται η συσπείρωση της κοινοβουλευτικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ (καθότι αυτή θα κληθεί να ψηφίσει σύσσωμη τα επώδυνα μέτρα) κ.ο.κ. Πορευόμεθα με γνώμονα το επικρατέστερο ενδεχόμενο και πρώτο όριο τις 13-14 Απριλίου.

Για τον FT 25, κύρια βραχυπρόθεσμη στήριξη είναι στις 153 μονάδες, διάσπασή της μπορεί να πιέσει τον δείκτη προς τις 149. Στις 157 και στις 159 μονάδες οι βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις.

Χρήσιμη η συνεισφορά χθες της δεικτοβαρούς Coca Cola, και ήταν αρκετοί που έπιασαν την κίνησή της, ενώ και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κράτησαν τον δείκτη. Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ ξαναδημιουργούν καλή εικόνα, ενώ χρειάζεται υπέρβαση των 3,53 και των 6,80 ευρώ αντίστοιχα, για να ισχυροποιηθεί η τάση.

Ουδεμία έκπληξη από τη θετικότατη συμπεριφορά της ΕΥΑΘ και στο ταμπλό, καθώς έχει αναφερθεί -με την ανακοίνωση των μεγεθών 2015- η άρτια χρηματοοικονομική κατάσταση της Επιχείρησης αλλά και το ζωηρό ενδιαφέρον κυρίως εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.

Από αυτή την άποψη, ενδιαφέρον είναι το θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη για τις εισηγμένες με τα... ξεχειλισμένα ταμεία και τους στόχους τους, με τα μεγέθη 2015, ειδικότερα του τέταρτου τριμήνου να αποτελούν μία καλή κρησάρα για τη συνέχεια.

Στα της τάσης, «κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με σημαντική για τον ΔΤΡ τη στήριξη των 41 μονάδων.

Στο ΧΠΑ αύξηση των ανοιχτών θέσεων για τον τρέχοντα μήνα, στα 10.648 τα Συμβόλαια του FT 25, με μικρή υπερτίμηση/premium της τάξης του 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Στα διεθνή, προσπάθειες ανάκαμψης στις αγορές πετρελαίου, επιφυλακτική αντίδραση στις ευρωαγορές, πετρέλαιο και macro πίεσαν τη Wall Street. Για τον σηματωρό -των ευρωπαϊκών αγορών- DAX, οι 9.800 μονάδες παραμένουν -μέχρι νεωτέρας- σημείο αναφοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v