Συνεδρίαση με νέα δεδομένα στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης, καθώς οι επενδυτές καλούνται σήμερα να αποτιμήσουν τη... νέα τάξη πραγμάτων μετά και τις διαρροές των διαλόγων του ΔΝΤ. Οι κρίσιμες στηρίξεις, το βραχυπρόθεσμο momentum και η μεταβλητότητα. Τι λένε άνθρωποι της αγοράς.

Με το... αριστερό ξεκίνησε ο Απρίλιος για το Χ.Α., με κλίση των ευρωπαϊκών αγορών και από σήμερα κιόλας πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μένει να φανεί εάν η συνέχεια θα είναι ανάλογη.

Αδιαμφισβήτητα η εμφάνιση ενός... joker -που έγινε μετά το «κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής- έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα που είχαμε πριν μερικά 24ωρα, έχει εισάγει νέες παραμέτρους στην προσέγγιση της αγοράς, έχει πυροδοτήσει δεύτερες και... τρίτες σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Κατά γενική εκτίμηση, η Ελλάδα (κατ' επέκταση το ελληνικό πρόβλημα) είναι μέρος ενός ευρύτερου-συνθετότερου περιβάλλοντος, με τους δύο βασικούς αντίμαχους ΔΝΤ (ΗΠΑ) - Ευρώπη (Βερολίνο, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη) σε ευθεία αντιπαράθεση. Η Ελλάδα δείχνει να αποτελεί ρυθμιστή (ή απορρυθμιστή) αυτής της ευρύτερης αντιπαράθεσης συμφερόντων, ισχύος, που προφανώς δεν περιορίζεται στους οικονομικούς δείκτες και τα προγράμματα.

Είναι επίσης γνωστό πως η Ευρώπη -για τους δικούς της λόγους- και με το δημοψήφισμα στα τέλη Ιουνίου για το Brexit μπροστά σαν μείζονα απειλή θα ήθελε να κλείσει η «πρώτη αξιολόγηση» προχθές. Κομισιόν και ΕΚΤ έχουν εκφρασθεί εδώ και καιρό και κατ' επανάληψη προς αυτήν την κατεύθυνση. Από την πλευρά του το ΔΝΤ υποστηρίζει πως θέλει ένα πρόγραμμα που να βγαίνει (ειδάλλως θα ήθελε να αποχωρήσει, κάτι που επίσης έχει καταστήσει σαφές από τις αρχές του Ιανουαρίου άλλωστε), με την Αθήνα εκ των πραγμάτων να βρίσκεται στη μέση.

Σε μία συγκυρία που εξ όσων συνάγονται η κυβέρνηση εύλογα επιχειρεί να «πολιτικοποιήσει», να «αποτιμήσει» αυτήν τη διάσταση θέσεων/απόψεων δημιουργώντας έναν... εχθρό στο πρόσωπο του ΔΝΤ.

Και πολιτικού χαρακτήρα πλέον οι εξελίξεις, με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, κατ' επέκταση μεταβλητότητας (κυρίως) σε χρηματιστηριακό επίπεδο. Κάτι, που πιθανότατα θα αποτυπωθεί από την... πρώτη κιόλας εντολή στο ταμπλό, σε λίγη ώρα.

Για διαπραγματεύσεις σε κινούμενη άμμο, κάνει λόγο από νωρίτερα η Έλενα Λάσκαρη, και στα χρηματιστηριακά ο Γιώργος Α. Σαββάκης εστιάζει στο rebound από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου και τα... ψιλά γράμματα.

Να θυμηθούμε πως διαμορφώθηκαν οι 4 βασικοί δείκτες, με τον Γ.Δ. στις 571,56 μονάδες, τον ΔΤΡ στις 44,14, τον FT 25 στις 157,39 και με τον FT Mid Cap στις 620,07 μονάδες.

Τα δεδομένα μέχρι και το πρωί του Σαββάτου είχαμε επιχειρήσει να καταγράψουμε στο σχόλιό μας για τις κινήσεις με φόντο την αξιολόγηση, διαδικασία που εκ των πραγμάτων προσλαμβάνει άλλη τροπή.

Ομοβροντία εξελίξεων από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι και νωρίς σήμερα το πρωί, με την επικεφαλής του ΔΝΤ να σημειώνει ότι το Ταμείο εμμένει στις θέσεις του (και μάλιστα να ζητά προστασία των ιδιωτικών συζητήσεων και... εγγυήσεις για την προσωπική ασφάλεια των στελεχών του (;). Εκτάκτως στο Βερολίνο ο Πολ Τόμσεν, έπεται -αύριο Τρίτη- η Κριστίν Λαγκάρντ, με την ελληνική πλευρά να προχωρά σε μπαράζ τηλεφωνημάτων Αλέξη Τσίπρα - Ευκλείδη Τσακαλώτου προς κάθε κατεύθυνση. Κοινή βούληση να τελειώσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο, κάτι που υπό «κανονικές συνθήκες» θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το τέλος του 2105.

Κι όμως είμαστε αρχές Απριλίου, εξ αφορμής του ΔΝΤ -και των διαρροών (άραγε γιατί σε αυτήν τη συγκυρία, από ποιό κέντρο ή κέντρα, προς τι και με τίνος τους όρους)- να γίνεται λόγος ακόμη και για... πιστωτικό γεγονός, με την κυβέρνηση εύλογα -όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη- να επιδιώκει να εξορκίσει ένα deja vu.

Είμαστε στην αρχή της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας, ενός κύκλου που εξαρχής γνωρίζαμε πως θα έφτανε προς την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (στις 14-15/4) με τα εξής δεδομένα.

Επιδείνωση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον αναλυτή Μάκη Βελλιανίτη να περιμένει (στο The Trader's Diary) την κίνηση του DAX (διαμορφώθηκε χαμηλότερα των 9.800 μονάδων) με αγωνία στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Πτωτική παραμένει η μακροπρόθεσμη πορεία του ευρώ, ενώ και για τον Dow Jones ο ίδιος αναλυτής εκτιμά πως μία αξιοπρόσεκτη διόρθωση ετοιμάζεται να εκδηλωθεί από μέρα σε μέρα.

Στο εσωτερικό η κατάσταση που παρέμενε υπό την πίεση του δίπολου «αξιολόγηση» - «μεταναστευτικό» έχει αίφνης επιβαρυνθεί όσον αφορά στο πρώτο και δραματοποιείται (όπως αναμενόταν) σχετικά με το δεύτερο.

Για τα επίχειρα του «μεταναστευτικού» στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr αναφέρονται οι τελευταίες εξελίξεις για την άφιξη 350 αστυνομικών της Frontex στη Λέσβο αλλά και τα προβλήματα στην Τουρκία. Παράλληλα, οι εικόνες από όλα τα ανοιχτά μέτωπα (Ειδομένη, Χίο, Πειραιά κ.ά.) είναι προφανές πως λειτουργούν.

Στα της «αξιολόγησης», μερίδα αναλυτών και επαγγελματιών της αγοράς θεωρεί πως η «εμπλοκή... ελέω ΔΝΤ» διευκολύνει την ελληνική πλευρά, θέτει νέους όρους στην παραμονή ή όχι του ΔΝΤ, δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για την ουσιαστική ελάφρυνση του δυσθεώρατου χρέους, επιταχύνει τις εξελίξεις. Οπερ σε δεύτερο χρόνο το Χ.Α. θα μπορούσε να αντιδράσει ανοδικά. Τα άνω όρια της κίνησης για τον Γ.Δ. (από τις 420 και τις 470 μονάδες) είναι λίγο έως πολύ γνωστά και απαιτούν πειστική υπέρβαση των 586 μονάδων, με στήριξη και κάτω όριο ασφαλείας τις 560 (άντε τις 550 μονάδες).

Από την άλλη αρκετοί άνθρωποι της αγοράς, με τους οποίους προλάβαμε να μιλήσουμε τα τελευταία 24ωρα εμφανίζονταν ιδιαίτερα ανήσυχοι, άκρως επιφυλακτικοί (και) για το ΧΑ.

Πρακτικά για σήμερα το πρωί έχει δρομολογηθεί (;) η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να την περιορίζουν σε διερευνητικού χαρακτήρα και προφανώς υπό τον σάλο που έχει προκληθεί μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks. Η αρχή θα αφορούσε περισσότερο «χαλαρά» ζητήματα (φερ' ειπείν τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εσόδων, το νέο μοντέλο διοίκησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού κ.ά.).

Θα δούμε, με το ΧΑ να βρίσκεται από τις πρώτες κιόλας εντολές στο μέσον μίας... διελκυστίνδας Ευρωπαίων - ΔΝΤ, με την προσοχή στραμμένη και προς το Βερολίνο. Οπως σημειώνει ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, σαν να μην έφτανε η ραγδαία επιδείνωση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, προέκυψε και η διαρροή του διαλόγου Τόμσεν - Βελκουλέσκου, εξέλιξη που προφανώς επηρεάζει (και) το Χ.Α.

Το πόσο θα διαρκέσει αυτό, θα εξαρτηθεί από τις εξηγήσεις που θα δοθούν εκατέρωθεν και το κυριότερο από το αν θα έχει επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης. Νέα καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση θα είχε αρνητικές συνέπειες, ενώ αντίθετα εάν συνεχίσουν όπως έχει προγραμματισθεί, το επεισόδιο θα... ξεχαστεί σε 2-3 ημέρες.

Τεχνικά αφού η εβδομάδα ξεκινά με αυτές τις αρνητικές εξελίξεις θα πρέπει να αναζητηθούν οι στηρίξεις και τα σημεία όπου θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση και κυρίως το ανοδικό momentum. Οι 560 μονάδες είναι για τον Γ.Δ. εξ ορισμού το κατ' αρχήν σημείο αναφοράς (επίπεδο 50% του τελευταίου ανοδικού κύματος), με αμέσως χαμηλότερες στηρίξεις στις 555 και στις 547 μονάδες απ' όπου διέρχονται τα επίπεδα διόρθωσης κατά 61,8% και 78,6% αντίστοιχα.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως όσο ο Γ.Δ. παραμένει υψηλότερα των ανωτέρω στηρίξεων, δεν τίθεται θέμα αλλαγής της βραχυπρόθεσμα ανοδικής τάσης. Θα κινδυνεύσει μόνον σε ενδεχόμενη παραβίαση του «τοπικού χαμηλού» των 536 μονάδων, όμως ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση το ανοδικό momentum θα κριθεί (τελικώς) στις έσχατες και για αυτό εξαιρετικά κρίσιμες περιοχές των 520 και των 500 μονάδων.

Στον αντίποδα η κύρια στόχευση της όλης κίνησης που ξεκίνησε από τα «ιστορικά ελάχιστα» των 420 μονάδων (στις 11 Φεβρουαρίου με ταυτόχρονα ιστορικά χαμηλά για ΔΤΡ και τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών) φτάνει προς την περιοχή των 630 συνακόλουθα στις γνωστές μας 666 μονάδες.

Αντε και... γερά στομάχια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v