«Κατηφορίζει» το Χρηματιστήριο

Πτώση καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Παραμένουν ανοικτά τα μεγάλα θέματα. Η προσοχή στις ξένες αγορές, στα της διαπραγμάτευσης αλλά και στα αποτελέσματα των εισηγμένων. Κλάδος-κλειδί οι τράπεζες.

Καλό μήνα, με... προίκα το "μηνιάτικο" 30% στις τράπεζες τον Μάρτιο. Η πορεία της πρώτης αξιολόγησης και τα ξένα χρηματιστήρια καταλύτες για την απόδοση της εγχώριας αγοράς, σημειώνει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, δίνοντας το στίγμα ακόμη ενός δύσκολου κύκλου τριών μηνών κατά τον οποίο στις ξένες αλλά και στην ελληνική αγορά διακυβεύονται πολλά και θα κριθούν περισσότερα.

Η μη υπέρβαση -ούτε χθες- των 585 μονάδων (σε κλείσιμο) για τον Γενικό Δείκτη, οι αντιστάσεις για τον FT 25 και τον Δείκτη Τραπεζών που δεν κάμφθηκαν, η ρευστότητα στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές στον εύλογο χρόνο διατηρούν το Χ.Α. στο εύρος των 550-585 μονάδων, για αυτό το διάστημα.

Δεδομένου ότι ο απολογισμός Μαρτίου ήταν σε γενικές γραμμές θετικός για τα χρηματιστήρια -άλμα 7,1% για τον Dow Jones- αλλά και του υψηλού βαθμού μεταβλητότητας που έχει διαμορφωθεί, οι πρώτες συνεδριάσεις του μήνα δεν αποκλείεται να είναι αναγνωριστικές, δίνοντας αφορμές για μικροδιορθώσεις και ενδεχομένως ευκαιρίες για επανατοποθετήσεις.

Το Χ.Α. παραμένει επικεντρωμένο στα της "αξιολόγησης" , εστιάζοντας στον χρόνο επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, στην επανέναρξη των συνομιλιών, θεωρώντας ως επικρατέστερο σενάριο αυτό της επίτευξης συμφωνίας. Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται το βαρύ πακέτο μέτρων 5,4 δισ. ευρώ -μέχρι το 2018- και έχει διευκολύνει τα μάλα τους Ευρωπαίους δανειστές στο "μεταναστευτικό", η αγορά περιμένει πως η φάση αυτή της πρώτης αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο.

Από τη στιγμή που θα επιστρέψουν οι δανειστές και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις -άμεσα-, η αγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί τον χρόνο επίτευξης μίας συμφωνίας, έχοντας ως ορίζοντα και τη Σύνοδο του ΔΝΤ στις 14-15 του μήνα.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν αρκετά χρήσιμη, καθώς κατέδειξε τη σημασία της ευρύτερης περιοχής των 585 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 45-46 για τον ΔΤΡ, τον ρόλο-κλειδί των τραπεζών αλλά και τα περιθώρια κίνησης αρκετών μετοχών υγιών επιχειρήσεων.

Γνώμονας και τα αποτελέσματα 2015, όπως αναλυτικά τα αποτυπώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης και με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, που όπως "μετρά" ο Θανάσης Σταυρόπουλοςμ, απέφερε απόδοση 30% τον Μάρτιο.

Το γεγονός πως για τον Γ.Δ. δεν χάθηκε σε "κλείσιμο" η περιοχή των 560 μονάδων θεωρήθηκε από ορισμένους αναλυτές ως ενθαρρυντική ένδειξη και σήμα περαιτέρω συντήρησης, κάτι που θα φανεί ενδεχομένως όχι σήμερα ή τη Δευτέρα, αλλά από Τρίτη.

Βραχυ-μεσοπρόθεμα το Χ.Α. θα κινηθεί στον ρυθμό της αξιολόγησης αλλά και των κινήσεων της Fed, της ΕΚΤ, της κινεζικής οικονομίας κ.λπ., ακολουθώντας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τα ξένα χρηματιστήρια.

Ομως βραχυπρόθεσμα η προσέγγιση αρκετών traders δεν ξεπερνά το πρώτο 15νθήμερο Απριλίου, διάστημα στο οποίο εκτιμούν πως θα έχουν αποσαφηνισθεί οι προθέσεις των δανειστών αλλά και οι αντοχές της κυβέρνησης.

Με το πολιτικό σύστημα σε ρευστή κατάσταση, σε αναδιάταξη δυνάμεων, οι εκπλήξεις από αυτό το μέτωπο δεν θα πρέπει να αποκλειστούν, ενδεχομένως κι ανάλογα με την εξέλιξη της αξιολόγησης ή την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση ένα ν/σ "πακέτο" για ασφαλιστικό-φορολογικό.

Το ενδεχόμενο απρόοπτων εξελίξεων καθώς ανοιχτό παραμένει -και μάλιστα επιδεινούμενο- το "μεταναστευτικό", δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Η διαφωνία των "53" στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά "ναι" στο νομοσχέδιο, που σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, είναι ενδεικτική της ρευστότητας που κυριαρχεί στο πολιτικό μέτωπο.

Στο εύρος των 581,15-570,92 μονάδων η διακύμανση για τον Γ.Δ. που διαμορφώθηκε τελικά στις 577,12 μονάδες και αφού ενδοσυνεδριακά καλύφθηκε σημαντικό μέρος της διόρθωσης με ικανοποιητική απορρόφηση της προσφοράς που εκδηλώθηκε στο μέσον της συνεδρίασης.

Στα 89,7 εκατ. ευρώ οι μετοχές που άλλαξαν χέρια, στα 74,1 εκατ. ευρώ ο τζίρος, ανεβάζοντας συνολικά την αξία των συναλλαγών στο 2ήμερο 30-31/3 στα 180-190 εκατ. ευρώ. Ενα σημαντικό μέρος αφορούσε σε μερική κατοχύρωση θέσεων αλλά και σε αναδιάταξη χαρτοφυλακίων (και λόγω κλεισίματος 3μήνου), με την πλειονότητα των traders να θεωρεί εφικτή την προσέγγιση των 610 μονάδων εάν και εφόσον φανεί πως συμφωνείται η αξιολόγηση.

Για τον κύριο δείκτη FT 25 η αντίσταση παραμένει στις 161 μονάδες, με κύρια στις 164 και στηρίξεις στις 157,159 και κύρια στις 155 μονάδες, αναφερόμενοι σε αυτές τις 2-3 συνεδριάσεις, τις πρώτες του μήνα.

Στα αξιοπρόσεκτα των ημερών οι αυξημένες συναλλαγές/τζίροι σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα διαδοχικά "υψηλά" της Αεροπορίας Αιγαίου που φαίνεται να έχει πάρει τη σκυτάλη από τα Jumbo, η επικείμενη δοκιμή των 8,10 ευρώ για τον ΟΤΕ, η βελτίωση της εικόνας τίτλων όπως ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ η ανθεκτικότητα άλλων όπως λ.χ. του Σαράντη αλλά και η απογοητευτική πορεία μετοχών-εισηγμένων όπως η Frigoglass.

Ειδικότερα για την τελευταία, θα περιοριστώ στο ότι τα ίδια κεφάλαια "γύρισαν" αρνητικά φτάνοντας τα 47 εκατ. ευρώ, ο δανεισμός ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ και όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, συνάπτεται συμφωνία με τον βασικό μέτοχο για τη χορήγηση 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν κεφάλαιο κίνησης και άλλες υποχρεώσεις.

Από τα 700+ εκατ. ευρώ αποτίμηση το φθινόπωρο του 2007, όταν η οικογένεια Δαυίδ εγκαινίαζε τη μονάδα στο Γκανκτσού της Κίνας, στα μόλις 18,8 εκατ. ευρώ και τα ιστορικά ελάχιστα του 0,372 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v